Ειδήσεις

"Βουλιάζουν" στο αδιέξοδο οι ψαράδες της Κρήτης (video)

Την ώρα που αλιείς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διεκδικούν αποζημιώσεις  για ζημιές στα εργαλεία τους, που προκλήθηκαν από δελφίνια, φώκιες, χελώνες και άλλα προστατευόμενα είδη, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλιείς της χώρας μας αντικρίζουν όπως λένε - όχι αποζημιώσεις - ούτε καν τη βούληση του κράτους για τη στήριξη της παράκτιας αλιείας.

Η οργή τους όμως είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά τη πληροφόρησή τους ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα βάση του οποίου αποζημιώνονται οι παράκτιοι αλιείς για τις σοβαρές ζημιές που προκαλούν στα σκάφη, στα δίκτυα και τον εξοπλισμό τους.

Ήδη, στην Κύπρο, αλιείς αποζημιώνονται για ζημιές στον εξοπλισμό τους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού επιχειρησιακού προγράμματος "Θάλασσα" για την περίοδο 2014 -2020, όπως υποστηρίζουν αλιείς της Κρήτης, με τους ίδιους τώρα να ζητούν απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση με τη στάση του αρμόδιου υπουργείου.

«Χάθηκαν αρκετά ευρωπαϊκά κονδύλια για την αλιεία από πλευράς αρμόδιου υπουργείου», επιβεβαιώνει και στο neakriti.gr, ο περιφερειακός σύμβουλος και αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα κ. Γιώργος Αλεξάκης, ο οποίος παράλληλα δηλώνει ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο, η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει λόγο στη διαχείριση κονδυλίων, τα οποία θα αξιοποιήσει προς όφελος των αλιέων.

Αντιδράσεις καταγράφονται και στο ζήτημα της χορήγησης άδειας αλίευσης ερυθρού τόνου καθώς στην Κρήτη, δόθηκε μόλις μια άδεια!

Στη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου Αλιέων στοχεύουν οι αλιείς όλης της Κρήτης με στόχο τη διεκδίκηση λύσεων στα δεκάδες ζητήματα που τους απασχολούν.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια