default-image

Ξάγρυπνοι στο Χίλτον: Μαραθώνιος για να κλείσει η συμφωνία

Οικονομία
Ξάγρυπνοι στο Χίλτον: Μαραθώνιος για να κλείσει η συμφωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερες από 10 ώρες διήρκεσε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο το Σάββατο. Αρχισε στις τέσσερις το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 02.30 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο τρόπος που θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018, ενώ σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου ανάμεσα στα θέματα ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση για τα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

«Είχαμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο, το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας» δήλωσε στις 02.40 τα ξημερώματα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συμπληρώνοντας ότι υπήρξε πρόοδος σε Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.

Την Κυριακή, οι κ.κ. Τσααλώτος, Σταθάκης και Κατρούγκαλος θα έχουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών.

Κόκκινα δάνεια

Πάνω στην νέα συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια συζήτησαν επί ώρες το απόγευμα του Σαββάτου οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης. Ως τις 9 το βράδυ στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις βρισκόταν και ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει εξαίρεση από την πώληση σε funds των επιχειρηματικών δανείων ως 100.000 ευρώ, των δανείων των ελεύθερων επαγγελματιών ως 75.000 ευρώ και των καταναλωτικών δανείων ως 5.000 ευρώ.

Η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς προέβλεπε εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων δανείων στα funds για τα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι του ποσού των 500.000, ως 250.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μέχρι 20.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια.

«Χτενίζουν» τα κείμενα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές εργάζονται πάνω στα κείμενα και γίνεται επεξεργασία λεπτομερειών, ενώ ερωτηθείς για την περίοδο της προστασίας για τα κόκκινα δάνεια, όπου η κυβέρνηση ζητάει να είναι τριετής και το κουαρτέτο απαιτεί να είναι μηδενική, ο ίδιος παράγοντας σημείωσε ότι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή αφορά όντως στο χρόνο, δηλαδή στη διάρκεια της προστασίας, με στόχο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμβιβασμό ο οποίος όμως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη καθώς παραμένουν σημαντικές διαφορές.

Ως προς αυτό αξιωματούχοι που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις τόνιζαν ότι ο συμβιβασμός αυτός θα μπορούσε να είναι η προστασία από την πώληση των κόκκινων δανείων σε funds για ένα χρόνο.

«Θέλουν αίμα»

Νωρίτερα, λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι παραμένουν ακόμη διαφορές κυρίως για τις επικουρικές συντάξεις λέγοντας τη χαρακτηριστική φράση «μας ζητούν αίμα».

Κατρούγκαλος: «Αγκάθι» οι επικουρικές, ζητούν περισσότερα από όσα δίνουμε

Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε το Σάββατο με τους εκπροσώπους των θεσμών.

«Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν «κλειδώσει», ενώ σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί αύριο, Κυριακή.

Πηγή: tovima.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News