Ειδήσεις

Όμηροι της απεργίας των μηχανόλογων οι υποψήφιοι οδηγοί

Όμηροι της απεργίας που πραγματοποιούν οι μηχανολόγοι για περισσότερο από ένα μήνα βρίσκονται χιλιάδες υποψήφιοι οδηγοί σε όλη την Ελλάδα.

Οι μηχανολόγοι - εξεταστές υποψήφιων οδηγών έχουν ξεκινήσει την απεργία, με την ουσιαστική αποχή τους από τις εξετάσεις λόγω της κατάργησης του επιδόματος των 170 ευρώ/μήνα που έπαιρναν.

«Στις 10 Δεκεμβρίου του 2015, ψηφίστηκε νόμος από την κυβέρνηση με τον οποίο καταργούνται όλα τα επιδόματα πέραν του ωραρίου εργασίας. Ο υπουργός Μεταφορών δεσμεύτηκε να φέρει τροπολογία στη Βουλή για ειδικές επιτροπές, οι οποίες οφείλουν να εργάζονται πέραν του ωραρίου τους διότι επιτελούν συγκεκριμένο έργο. Μέσα σ' αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβανόμαστε κι εμείς» αναφέρει στο neakriti.gr o κ. Λευτέρης Τακάκης, εργαζόμενος στο Μηχανολογικό στο Ηράκλειο και εξεταστής υποψήφιων οδηγών.

Ο κ. Τακάκης συνεχίζει λέγοντας πως «τον Γενάρη - Φλεβάρη εργαστήκαμε κανονικά χωρίς να πληρωθούμε το επίδομα περιμένοντας να περάσει η τροπολογία. Υπήρχε ειδική τροπολογία για μας και όχι μόνο μέσα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, την οποία τροπολογία αφαίρεσε από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση,  η Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλης».

Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι μηχανολόγοι στο Ηράκλειο αποφάσισαν να απέχουν από τις εξετάσεις υποψήφιων οδηγών από τα τέλη Φεβρουαρίου. Όλο το μήνα Μάρτιο δεν πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις στο νομό μας, ενώ συνάδελφοί τους στην υπόλοιπη Ελλάδα είχαν ήδη ξεκινήσει την απεργία από τα μέσα του Φλεβάρη. Ο κ. Τακάκης τονίζει με κάθε τρόπο ότι «δεν υποχωρούμε. Η απεργία δεν πρόκειται να λήξει αν δεν περάσει η τροπολογία».

Οι πιέσεις που ασκούν οι υποψήφιοι οδηγοί είναι τεράστιες, αλλά οι εκπαιδευτές από την πλευρά τους δείχνουν κατανόηση και συμπαρίστανται στο πρόβλημα των μηχανολόγων με την κυβέρνηση.

Ο κ. Μιχάλης Γάσπαρης, 35 χρόνια, εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών εξηγεί στο neakriti.gr την κατάσταση από την αρχή.

«Οι εξεταστές», λέει, «έπαιρναν ένα επίδομα για τις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών διότι πραγματοποιούνται πέραν του ωραρίου εργασίας τους. Το επίδομα είχε καθοριστεί στα 170 ευρώ/μήνα και ενώ ο νόμος καθόριζε να βγαίνουν για εξετάσεις τέσσερις φορές, οι μηχανολόγοι έβγαιναν 7 ή 8 φορές κάθε μήνα για να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο όγκο των υποψήφιων οδηγών».

Το αίτημα των μηχανολόγων εμφανίζεται δίκαιο και ισχυρό απέναντι στην ολιγωρία της κυβέρνησης να πράξει αυτό που υποσχέθηκε. Όμως μοναδικός χαμένος μέχρι αυτή τη στιγμή είναι οι χιλιάδες νέοι άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα που περιμένουν να εξεταστούν.

Σύμφωνα με τον κ. Τακάκη μόνο στο Μηχανολογικό Ηρακλείου εκδίδονται κάθε μέρα περίπου 15 με 20 κάρτες υποψήφιων νέων οδηγών. Μόνο στη σχολή του κ. Γάσπαρη βρίσκονται περίπου 50 μαθητές σε αναμονή. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί άλλο κρατώντας σε ομηρία τόσο τους εξεταστές όσο και τους εξεταζομένους.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

Σχόλια