default-image

Παρέμβαση Υπουργείων για το μουσείο "γιαπί" της Κρήτης

Κρήτη
Παρέμβαση Υπουργείων για το μουσείο "γιαπί" της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσημη θέση έλαβαν τα υπουργεία Οικονομίας και Πολιτισμού αναφορικά με το περίφημο μουσείο αγγειοπλαστικής που αν και είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται πριν  12 ολόκληρα χρόνια και έχει περάσει από χίλια κύματα, μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμη ανοίξει τις πύλες του για την ανάδειξη της αγγειοπλαστικής παράδοσης του Θραψανού.

Το θέμα που είχε αναδείξει αποκλειστικά το neakriti.gr έφερε ενώπιον των Υπουργών ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητώντας να δοθούν απαντήσεις για την τύχη του και εάν και κατά πόσο ευθύνονται αναφορικά με την παράδοση του αλλά κυρίως σε ποιες ενέργειες προτίθενται  να προβούν  προκειμένου να αρθούν άμεσα τα όποια διαδικαστικά εμπόδια και να ολοκληρωθεί η β' φάση του έργου «Εκθετήριο Σύγχρονης Αγγειοπλαστικής Τέχνης Θραψανού», χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Παίρνοντας θέση καταρχήν το Υπουργείο Οικονομίας  υποστήριξε ότι "Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με φορέα χρηματοδότησης τη Περιφέρεια Κρήτης είναι εγγεγραμμένο το έτος 2015 το συγκεκριμένο έργο αποπεράτωσης του εκθετηρίου  με συνολικό προϋπολογισμό, 1.300.000 εκ. Ευρώ και πληρωμές μέχρι 31/12/2011 ύψους 326.601 ευρώ. Το έργο για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2016, θα πρέπει να υποβληθεί ολοκληρωμένη πρόταση από τον αρμόδιο φορέα υλοποίησης , η οποία θα αξιολογηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εγκύκλιο οδηγιών για την έγκριση και χρηματοδότηση του Π.Δ.Ε."

Η μακέτα που δείχνει την τελική εικόνα που αναμένεται να έχει το Μουσείο.

"Γνωρίζουμε τα διαδικαστικά που απαιτούνται" ,δηλώνει στο neakriti.gr ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος  Ζαχαρίας Καλογεράκης ,απαντώντας έτσι στην τοποθέτηση του Υπουργείου και προσθέτοντας ότι "τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία ,εφόσον ολοκληρωθεί τότε θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να υποβληθεί ολοκληρωμένη πρόταση και να μπούμε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και να μη χάσουμε τα χρήματα . .Τώρα δουλεύεται εργολαβία ,χρήματα που  εξασφαλίστηκαν επί υπουργίας Σταύρου Αρναουτάκη το 2010 μέσα από το πρόγραμμα Πράσινη Ανάπτυξη .Με αυτά τα χρήματα οδηγούμαστε στην ολοκλήρωση της β' φάσης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μηχανολογικές εργασίες και αλλαγές στα δάπεδα.

Ενώ Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος υπολογίζει ότι η δεύτερη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Όσον αφορά το τι γίνεται με το Υπουργείο Πολιτισμού στην ανακοίνωση του υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι δεν διαθέτει στοιχεία ούτε έχει εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στην πορεία υλοποίησης του περίφημου  έργου.

Περαιτέρω ωστόσο το ΥΠ.ΠΟ.Α αναγνωρίζει τη μοναδική αισθητική της Θραψανιώτικης αγγειοπλαστικής.

Και για αυτόν τον λόγο η Διεύθυνση Νεότερού πολιτιστικού αποθέματος και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκεται  ήδη στη φάση προετοιμασίας του δελτίου για το στοιχείο της αγγειοπλαστικής παράδοσης του Θραψανού το οποίο στη συνέχεια θα προωθηθεί για εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς , ο οποίος εδράζεται στην αντίστοιχη σύμβαση της UNESCO που έχει κυρώσει και η Ελλάδα.

Διαβάστε την ερώτηση του κ.Βασίλη Κεγκέρογλου

ΕΡΩΤΗΣΗ  ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

α) Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλή,               

β) Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Α. Μπαλτά,    

γ) Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκη

«Χρονοτριβεί  η ολοκλήρωση του Εκθετηρίου Σύγχρονης Αγγειοπλαστικής Τέχνης στο Θραψανό, Δήμου Μινώα Πεδιάδας Κρήτης».  

Ο Οικισμός «το Θραψανό» συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα κέντρα αγγειοπλαστικής στην Κρήτη από την Μινωική εποχή. Η αγγειοπλαστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται εκεί στεγάζεται στα μόνιμα επαγγελματικά εργαστήρια κεραμικής γύρω από τον οικισμό, τα οποία αποτελούν και σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία του τόπου. 

Το 2000, από την τότε Δημοτική Αρχή Θραψανού, ξεκίνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία «Εκθετηρίου Σύγχρονης Αγγειοπλαστικής Τέχνης Θραψανού». Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου, μελετήθηκε η β' φάση από τον ΟΑΝΑΚ και χρηματοδοτήθηκε με 1.400.000€ από το ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας για την Κρήτη,

Το έργο έχει δημοπρατηθεί και έχει υπογραφεί και η σύμβαση με τον ανάδοχο. Επειδή πρόκειται για ένα έργο που σκοπό έχει την ανάδειξη αγγειοπλαστικής τέχνης και της τοπικής παράδοσης του τόπου, που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Ερωτάστε κ.κ. υπουργοί, 

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αρθούν άμεσα τα όποια διαδικαστικά εμπόδια και να ολοκληρωθεί η β' φάση του έργου «Εκθετήριο Σύγχρονης Αγγειοπλαστικής Τέχνης Θραψανού», χωρίς άλλες καθυστερήσεις;

2) Η χρηματοδότηση βάσει της οποίας δημοπρατήθηκε το έργο της β΄ φάσης υφίσταται; ή θα συνεχιστεί από άλλο πρόγραμμα; 

3) Σε ποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης μπορεί να ενταχθεί η γ΄ φάση του έργου;    

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News