Ειδήσεις

Ποιος ο ρόλος του σχολείου στην πρόληψη των εξαρτήσεων

Μια εκδήλωση που αφορά στην πρόληψη της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων αλλά και τον ρόλο του σχολείου σε αυτή. Ο λόγος για το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας που σε συνεργασία με το ΕΠΑ.Λ. Σητείας διοργανώνουν τριήμερο δράσεων με τίτλο «Ανοιχτό σχολείο στην κοινότητα»από την Πέμπτη 14 Απριλίου μέχρι και το Σάββατο 16 Απριλίου 2016.  

Την Πέμπτη 14 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν δράσεις στο λιμάνι της Σητείας (στις πάπιες).Την Παρακευή 15 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν προβολές ενός ντοκιμαντέρ και μίας ταινίας στο Πολύκεντρο Σητείας.Το Σάββατο 16 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Πολύκεντρο Σητείας με θέμα "Ο ενεργός ρόλος του σχολείου στην πρόληψη των εξαρτήσεων: ένα ανοιχτό, κοινοτικό σχολείο."

Αναλυτικότερα το τριήμερο περιλαμβάνει:

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 στο λιμενοβραχίονα (στις πάπιες)

4μ.μ. έως 10μ.μ.: Graffiti, τουρνουά πινγκ πονγκ, τουρνουά σκάκι, επιτραπέζιο παιχνίδι παγκόσμιας γεωγραφίας «Tourmania», μάθημα πρώτων βοηθειών από την Ε.Δ.Ε.Α.Κ., μουσική, συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα, ομιλία για την εξάρτηση και την πρόληψή της, μπουφέ, μπαζάρ χρησιμοποιημένων και χειροποίητων αντικειμένων, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στο Πολύκεντρο Σητείας

7:30 μ.μ.: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο λόγος των αποκλεισμένων», του Γ.Κεραμιδιώτη

9 μ.μ.: Προβολή της ταινίας «Τα παιδιά της χορωδίας», του C. Barratier

Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στο Πολύκεντρο Σητείας

5 μ.μ.: Ημερίδα με θέμα «Ο ενεργός ρόλος του σχολείου στην πρόληψη της εξάρτησης: ένα ανοιχτό, κοινοτικό σχολείο».

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας  αναπτύσσει στην πόλη της Σητείας ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων. Το πρόγραμμα λειτουργεί από το 2008 και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν. Αποτελεί καρπό συνεργασίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ΑμΚΕ «ΚΟΝΤΡΑ». Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.).

Με βάση τη φιλοσοφία του προγράμματος η πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων, την επικοινωνία, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ενεργοποίηση, την ανάληψη ευθυνών, τη φιλία, την αγάπη και την υποχώρηση του ατομικιστικού προτύπου ζωής. Σ' αυτή τη λογική το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας πραγματοποιεί παρεμβάσεις με στόχο την προαγωγή των παραπάνω αξιών με την εμπλοκή του συνόλου της σχολικής κοινότητας (μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικοί). Με βάση αυτό το σκεπτικό, το πρόγραμμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια συνεργάζεται με το ΕΠΑ.Λ. Σητείας και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, πρόγραμμα και ΕΠΑ.Λ., σχεδίασαν από κοινού το τριήμερο αυτό.

Σχόλια