default-image

Τέλος στον πόλεμο των κοινόχρηστων με αυτόνομες χρεώσεις

Κρήτη
Τέλος στον πόλεμο των κοινόχρηστων με αυτόνομες χρεώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Φρένο" στον ακήρυχτο πόλεμο των κοινοχρήστων, που μαίνεται με ένταση τα τελευταία χρόνια της κρίσης στις πολυκατοικίες του Ηρακλείου, επιχειρεί να βάλει τώρα η ΔΕΥΑΗ σε συνεργασία με το Σύλλογο Διαχειριστών Πολυκατοικιών, μετά και από το πρόσφατο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της "Ν.Κ."...

Η λύση στο γόρδιο δεσμό της "ομηρίας" των καλοπληρωτών ενοίκων από τους μπαταχτσήδες θα δοθεί με τη χρέωση νερού από τη ΔΕΥΑΗ βάσει ατομικών υδρομέτρων, αντί για τη χρέωση σε ένα κοινό υδρόμετρο της κάθε πολυκατοικίας όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις σήμερα...

Ο σχεδιασμός αυτός συμφωνήθηκε καταρχάς, και μένει βεβαίως να διερευνηθεί σε τεχνικά και νομικά θέματα περαιτέρω, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στα γραφεία της ΔΕΥΑΗ ο πρόεδρός της Νίκος Φακουρέλης, στελέχη της Επιχείρησης και εκπρόσωποι του Συλλόγου Διαχειριστών Πολυκατοικιών, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αντώνη Μπαστάκη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν πολλά. Κυριάρχησε ωστόσο ο μεγάλος "βραχνάς" που προέρχεται από τα φέσια στις πολυκατοικίες προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου και οι εσωτερικές έριδες και τσακωμοί μεταξύ των ενοίκων. Ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στο Ηράκλειο, όπως ανέδειξε προ ημερών η "Ν.Κ.".

Στο αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα είχαμε παραθέσει αναλυτικά και γλαφυρά το σκηνικό του ακήρυχτου πολέμου στο εσωτερικό των πολυκατοικιών... Οι ένοικοι συνήθως χωρίζονται σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Από τη μια είναι οι καλοπληρωτές και στην αντίπερα όχθη οι συστηματικοί μπαταχτσήδες, που είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω κουτοπονηριάς έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών των κοινοχρήστων. Το αποτέλεσμα, οι μισοί ένοικοι να κυνηγάνε τους άλλους μισούς και να χάνουν τον ύπνο τους, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο η πολυκατοικία, που συνήθως έχει μια κοινή παροχή, να μείνει χωρίς νερό!

Το μεγάλο πρόβλημα, όπως στην περίπτωση ειδικά της πόλης του Ηρακλείου, είναι ότι σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό πολυκατοικιών, παλιών κυρίως, δεν υπάρχουν χωριστές παροχές νερού αλλά μία παροχή. Αυτό είναι ο συνήθης κανόνας και έχει να κάνει με την ανεπάρκεια νερού στο δίκτυο ύδρευσης τα προηγούμενα χρόνια. Λόγω του κοινού υδρόμετρου, η ΔΕΥΑΗ δε γνωρίζει, λοιπόν, και δεν την ενδιαφέρει ποιοι ένοικοι πληρώνουν ή δεν πληρώνουν. Λογίζει έναν καταναλωτή όλη την πολυκατοικία.

Αυτή είναι η βασική πηγή του προβλήματος και εδώ ακριβώς, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση της διοίκησης της ΔΕΥΑΗ με τους διαχειριστές των πολυκατοικιών, θα πρέπει να βρεθεί η λύση.

Ο "Γολγοθάς" των διαχειριστών

Από την πλευρά τους οι διαχειριστές περιέγραψαν με μελανά χρώματα το "Γολγοθά" που αντιμετωπίζουν.

Όπως είπαν στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ, σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό πολυκατοικιών παρατηρείται το φαινόμενο να πληρώνουν σταθερά τα κοινόχρηστα κάτι παραπάνω από τους μισούς ενοίκους, ενώ ένα ποσοστό 30-40% αποφεύγει συστηματικά να πληρώνει.

Το αποτέλεσμα είναι να μαζεύονται φέσια της πολυκατοικίας προς τη ΔΕΥΑΗ για μήνες και για χρόνια! Οι ίδιοι μάλιστα οι διαχειριστές ακούνε τα εξ αμάξης από τους καλοπληρωτές ενοίκους, που διαμαρτύρονται σε αυτούς για το πώς γίνεται η ΔΕΥΑΗ να απειλεί να κόψει την υδροδότηση και οι ίδιοι να μείνουν χωρίς νερό από τη στιγμή που πληρώνουν κανονικά!

Στρεβλή κατάσταση

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ αναγνώρισε το σοβαρό πρόβλημα και το ιδιότυπο αυτό φαινόμενο που παρατηρείται μονάχα εδώ στο Ηράκλειο.

Όπως σημείωσε, «είναι πράγματι αξιοσημείωτο πως στο Ηράκλειο υπάρχουν τόσες πολλές περιπτώσεις πολυκατοικιών με κοινή παροχή, κοινό υδρόμετρο. Αυτό έγινε αναγκαστικά, για πρακτικούς λόγους, διότι λόγω έλλειψης σταθερής ροής νερού στο δίκτυο οι πολυκατοικίες ήταν αναγκασμένες να αποθηκεύουν νερό σε δεξαμενή και να μοιράζεται εσωτερικά αυτό στα διαμερίσματα.

Αυτό δε συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, ούτε στην υπόλοιπη Κρήτη. Άλλωστε είναι αξιοπερίεργο το ότι το Ηράκλειο, τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα, έχει μονάχα 65.000 υδρόμετρα, ενώ τα Χανιά και το Ρέθυμνο, που είναι μικρότεροι δήμοι, έχουν πολύ περισσότερα!».

Ως βελτιωτική λύση, υπογράμμισε ο κ. Φακουρέλης, «θα πρέπει η ΔΕΥΑΗ σε συμφωνία με τις πολυκατοικίες να πάει σε μια άλλη λογική χρέωσης των λογαριασμών νερού. Θα χρεώνει δηλαδή με ατομικά υδρόμετρα, ανά διαμέρισμα, και όχι ενιαία όλη την πολυκατοικία».

Το νέο μέτρο θα ισχύσει καταρχάς στις νέες πολυκατοικίες, όσες λίγες τέλος πάντων ανεγερθούν. Για τις παλιές θα πρέπει να γίνει τεχνική διερεύνηση. Σε πολλές πολυκατοικίες υπάρχουν εσωτερικά ρολόγια νερού, τα οποία η ΔΕΥΑΗ δε λογάριαζε ως τώρα, αλλά χρησιμοποιούνται από τους διαχειριστές για να βγαίνουν τα κοινόχρηστα και η κατανάλωση νερού ανά διαμέρισμα.

Εφόσον λοιπόν μια πολυκατοικία συμφωνήσει, με απόφαση πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσής της, θα μπορεί να γίνει μια συνεννόηση με τη ΔΕΥΑΗ, ώστε οι υπάλληλοι της Επιχείρησης, όταν είναι να βγουν οι λογαριασμοί, να πηγαίνουν π.χ. στο υπόγειο, αν είναι εκεί τα εσωτερικά ρολόγια, και να μετράνε κανονικά αυτοί την κατανάλωση για να βγει ξεχωριστά ο λογαριασμός από τη Δημοτική Επιχείρηση.

Σε όσες πολυκατοικίες δε διαθέτουν εσωτερικά ρολόγια, θα πρέπει φυσικά να τοποθετηθούν, με το κόστος, σύμφωνα με τον κ. Φακουρέλη, να ανέρχεται στα 35 ευρώ ανά διαμέρισμα...

ΝΕΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Εξυπηρετεί όλες τις πλευρές!

Ο σχεδιασμός για την αυτονόμηση της χρέωσης νερού στις πολυκατοικίες θα συζητηθεί εκ νέου μεταξύ ΔΕΥΑΗ και Συλλόγου Διαχειριστών, ενώ κατόπιν ο κ. Φακουρέλης θα κάνει σχετική εισήγηση στο Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης.

Πάντως, όπως διαπιστώθηκε, είναι ένας σχεδιασμός που φαίνεται καταρχάς να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Στις μεν πολυκατοικίες θα σταματήσουν οι καβγάδες και οι εντάσεις, αλλά και η "ομηρία" των καλοπληρωτών από τους μπαταχτσήδες, αφού τους οφειλέτες θα κυνηγά πλέον η ΔΕΥΑΗ.

Στη δε ΔΕΥΑΗ αναμένεται αύξηση εσόδων, αφού θα πολλαπλασιαστούν οι καταναλωτές και τα πάγια. Πολύ απλά, αντί για ένα πάγιο που εισπράττει π.χ. σήμερα η ΔΕΥΑΗ από μια πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων, θα εισπράττει πλέον 20 πάγια!

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News