Ειδήσεις

Βροχή οι κλήσεις στο Ηράκλειο, μόνο 6.191 το Μάρτιο

Βροχή οι κλήσεις... βροχή όμως και τα παραπόνα προς τη Δημοτική Αστυνομία στο Ηράκλειο, που το τελευταίο διάστημα, παρά το μειωμένο προσωπικό, έχει καταφέρει και έχει κάνει πιο αυστηρούς τους ελέγχους κυρίως στο κέντρο του Ηρακλείου. Μάλιστα, μια βόλτα σε κομβικά σημεία της πόλης νύχτα αλλά και μέρα θα επαληθεύσει την αυστηρότητα, βλέποντας κλήσεις πάνω σε δεκάδες αυτοκίνητα.

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός τόνισε χαρακτηριστικά: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε προς το καλύτερο την εικόνα στο κέντρο του Ηρακλείου, που αποτελεί και μια τουριστική βιτρίνα για ολόκληρη την Κρήτη. Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί κυρίως για όλους εκείνους που αφήνουν τα αυτοκίνητά τους σε σημεία που απαγορεύεται».

Το πρόβλημα με τις δεκάδες κλήσεις είναι εντονότερο τις τελευταίες μέρες, αλλά και νύχτες πέριξ της πλατείας Ελευθερίας και κυρίως στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος του αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου. Μάλιστα, ορισμένες φορές Ι.Χ. αυτοκίνητα μπλοκάρουν την κίνηση ακόμα και τη νύχτα, μιας και στο συγκεκριμένο σημείο σταθμεύουν πούλμαν σχολικών εκδρομών απ' όλη την Ελλάδα.

Τα πρόστιμα

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα χρήματα από τις κλήσεις καταλήγουν στα ταμεία του Δήμου Ηρακλείου, και είναι: 200 ευρώ, αν βρεθεί όχημα να κινείται πάνω σε πεζόδρομο, και το μισό για μηχανάκι, ενώ η στάθμευση σε πεζόδρομο είναι 40 ευρώ για όχημα και 20 για μηχανάκι (όλες οι κλήσεις, αν πληρωθούν σε διάστημα 10 μηνών από την ημερομηνία που αναγράφει η κλήση, μειώνονται στο μισό).

Η στάθμευση σε πεζοδρόμιο ή πλατεία τιμωρείται με 80 και 40 ευρώ, αντίστοιχα, για αυτοκίνητο και μηχανάκι, η στάθμευση σε χώρο ΑμεΑ από 80 έως 150 ευρώ και η στάθμευση σε διάβαση πεζών με 80 και 40 ευρώ, αντίστοιχα, για αυτοκίνητο και μηχανάκι.

Το Μάρτιο

Η παράνομη στάθμευση, όπως σε θέσεις ΑμεΑ, οι κατασχέσεις από παράνομο εμτόριο, η αφισορύπανση, ο έλεγχος των καταστημάτων εστίασης, αλλά και η διερεύνηση γενικών καταγγελιών αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας για τη θερινή περίοδο στο Ηράκλειο. Μάλιστα, η παράνομη στάθμευση φαίνεται να έχει βρει το δικό της παράδεισο σε σημεία όπως είναι η λεωφόρος Δημοκρατίας, η Κνωσού, η Καλοκαιρινού, η Αγίου Μήνα, αλλά και στην περιοχή της Χανιώπορτας, όπου αυτοκίνητα σταθμεύουν ορισμένες νύχτες ακόμα και πάνω στον κυκλικό κόμβο.

Το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης διογκώθηκε το Μάρτιο πέριξ της πλατείας Ελευθερίας, μιας και με βάση τα επίσημα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας μονό στο Μουσείο αλλά και απέναντι από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου βεβαιώθηκαν 435 κλήσεις.

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Πληγή η επαιτεία για το Ηράκλειο

Ανησυχητικά αυξανόμενες διαστάσεις έχει πάρει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της επαιτείας στο Ηράκλειο, τόσο όσον αφορά στους επαίτες που ζητιανεύουν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όσο και σε αυτούς των "φαναριών". Μάλιστα, εκτός από το ζήτημα της αύξησης του αριθμού των επαιτών, έχει πλέον ανακύψει με έντονο τρόπο και το θέμα της ενοχλητικής και πιεστικής συμπεριφοράς τους απέναντι στους υπόλοιπους συμπολίτες μας.

Προβληματισμό, ωστόσο, έχουν προκαλέσει και οι καταγγελίες πολιτών, οι οποίες κάνουν λόγο για οργανωμένα κυκλώματα, τα οποία εκμεταλλεύονται οικονομικά τους επαίτες. Το πρόβλημα εστιάζεται, σύμφωνα με τη Δημοτική Αστυνομία, κυρίως σε κεντρικά σημεία του Ηρακλείου, όπως είναι η πλατεία των Λιονταριών, η 25ης Αυγούστου, το πάρκο Θεοτοκόπουλου, αλλά και η Δαιδάλου.

Για την επαιτεία στο Ηράκλειο πολλά είναι τα παράπονα και από τους ξεναγούς, που το καλοκαίρι εισπράττουν και τη μεγάλη δυσαρέσκεια των ξένων επισκεπτών. Ήδη, πάντως, η δημοτική Αρχή έχει βάλει στο "μικροσκόπιο" τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο κοινωνικό πρόβλημα.

Οι παραβάσεις του Μαρτίου

* Κλήσεις παράνομης στάθμευσης: 6.191

* Κατασχέσεις από παράνομο εμπόριο: 9

* Πρόστιμα αφισορύπανσης: 15

* Φύλλα ελέγχου καταστημάτων: 11

* Γενικές καταγγελίες: 502

Σχόλια