Ειδήσεις

Μετά από 962 χρόνια Πανορθόδοξη Σύνοδος - Πόσο θα κοστίσει

Κορυφώνονται οι διαδικασίες ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου στην Κρήτη, παρουσία των προκαθήμενων της Ορθοδόξου Εκκλησίας απ' όλο τον κόσμο, μετά από 962 χρόνια και την επί 25 χρόνια προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στην Αθήνα έγινε σύσκεψη την Παρασκευή στο Υπουργείο Εξωτερικών παρουσία του Περιφερειάρχη με θέμα τη Σύνοδο, ενώ στην Κρήτη θα έχει επαφές από το Σάββατο ο  Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ που είναι και στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Έτσι στην Κρήτη μετά από  962 χρόνια θα συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας με την παρουσία των προκαθημένων της. Το σπουδαίο αυτό γεγονός που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, έχει ήδη ενεργοποιήσεις τις αρχές σε όλη τη χώρα, προκειμένου  η Σύνοδος  για την οποία εργάζεται εδώ και 25 χρόνια το Φανάρι και προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, να ανταποκρίνεται στην ιστορική και πολιτική της σημασία ως προς το ενιαίο όλης της Ορθοδόξου Κοινότητας σε μια περίοδο που ο διάλογος με την καθολική Εκκλησία έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο ,ενώ πολεμικές συρράξεις προσφυγικό και μεταναστευτικό επικεντρώνονται σε περιοχές που πρωτίστως διακονεί η Ορθόδοξος Εκκλησία.

2,5 εκατ. ευρώ το κόστος της Συνόδου

Την άμεση αντίδραση της Εκκλησίας Κρήτης που εξέδωσε ανακοίνωση η οποία θα αναγνωστεί και μέσα στους ναούς, προκάλεσαν δημοσιεύματα μερίδας του τύπου που θέλησαν να πλήξουν το κύρος και την εμβέλεια της Συνόδου, με αναφορές που σχετίζονται με υποτιθέμενα αστρονομικά κόστη της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. To κόστος τελικά προσδιορίστηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται:

«Τα έξοδα της διαμονής και μετακινήσεως των Μελών των Αντιπροσωπειών των κατά Τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών έχει πανορθοδόξως αποφασισθεί να καλυφθούν από τις ανά τον κόσμον Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες θα λάβουν μέρος. Επίσης, η Ιερά Σύνοδος, σημειώνει ότι είναι ανάγκη να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση του Λαού του Θεού για την όλη διαδικασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ώστε να μη διασπείρονται υπερβολικές θέσεις, που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα».

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραϊτη

Σχόλια