default-image

Πύρινος εφιάλτης στο Σελάκανο, 70 στρέμματα έγιναν στάχτη

Κρήτη
Πύρινος εφιάλτης στο Σελάκανο, 70 στρέμματα έγιναν στάχτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι στην ανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα στη θέση Γρα-Καρά στην περιοχή του Σελάκανου Ιεράπετρας ενώ έφτασε στο πανέμορφο δάσος. Ο πύρινος εφιάλτης προκάλεσε αναστάτωση ωστόσο με τη βοήθεια της μεγάλης προσπάθειας των πυροσβεστών τέθηκε υπο μερικό έλεγχο στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής.

Η εικόνα που υπήρχε μέχρι το βράδυ ήταν ότι η πυρκαγιά έκαψε 70 στρέμματα δασικής έκτασης.

Δεν εστάλη ελικόπτερο

Την ίδια στιγμή ερωτηματικά προκάλεσε αρχικά  η αρνητική απάντηση για άμεση συνδρομή στις προσπάθειες κατάσβεσης του πυροσβεστικού ελικοπτέρου από το κεντρικό συντονιστικό όργανο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και παρά τις εκκλήσεις των τοπικών αρχών .

«Είμαστε σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με τον περιφερειάρχη κ Σταύρο Αρναουτάκη και προσπαθούμε από την πολιτική προστασία να πείσουμε ότι, είναι εκ των ουκ άνευ να στείλουν πυροσβεστικό ελικόπτερο όπως έχει ζητήσει ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, γιατί στο δύσβατο αυτό  σημείο όπου καίγονται τα πεύκα και εκσφενδονίζονται τα κουκουνάρια δεν μπορεί να φτάσει κανένα πυροσβεστικό όχημα», τόνισε στις 3.00 μετά το μεσημέρι ο Γιάννης Γουλιδάκης υπεύθυνος περιφερειακός σύμβουλος  πολιτικής προστασίας στο Νομό Λασιθίου.

Ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας στο Δήμο Ιεράπετρας επισήμανε ότι "δυστυχώς στην έκκληση μας να σταλεί ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, η απάντηση που πήραμε ήταν αρνητική, γιατί δεν έχει γίνει ακόμα ο διαγωνισμός να μισθωθούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Μας είπαν ότι , υπάρχει μόνο ένα διαθέσιμο ελικόπτερο και αυτό βρίσκεται στην Ειδομένη», κατέληξε ο Αργύρης  Πανταζής,  καλώντας και άλλους εθελοντές να προσφερθούν για να περιοριστεί η πυρκαγιά από εδάφους.

Η απάντηση της Πυροσβεστικής

Ο περιφερειακός διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κρήτης κ.Μαραγκάκης επιβεβαίωσε μεν ότι δεν εστάλη ελικόπτερο σημειώνοντας ωστόσο ότι η φωτιά ήταν αντιμετωπίσιμη με τη βοήθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων και για αυτό το λόγο ο ίδιος δεν ζήτησε τη συνδρομή από αέρος.

 Η φωτιά βρήκε στο πέρασμα της και κυψέλες μελισσών.

Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας πάντως της Ανατολικής Κρήτης ήταν άμεση .Ελάχιστα λεπτά μετά τον συναγερμό για φωτιά , έσπευσαν δυνάμεις από τον Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα .

46 άτομα στη μάχη κατάσβεσης

Συνολικά το απόγευμα στην κατάσβεση της φωτιάς μετείχαν 36 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων με 10 άτομα, 2 οχήματα των δήμων και μια εθελοντική ομάδα. Λίγο πριν τις 17.00 αναχώρησε και νέα ομάδα πυροσβεστών από το Ηράκλειο.

Μετα τις 19.00 το απόγευμα παρέμεινε μιρκότερη δύναμη στο σημείο αφού τέθηκε υπο μερικό έλεγχο.Συγκεκριμένα παρέμειναν 3 πεζοπόρα τμήματα και 7 αυτοκίνητα και 14 άνδρες.  

Με αντίπαλο τους νοτιάδες

Το έργο των πυροσβεστών δυσχέραναν κατά πολύ οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν με πρωταγωνιστές τους ισχυρούς νοτιάδες που εμπόδισαν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης .  

Η πυρκαγιά  εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο καθιστώντας δύσκολη έως και αδύνατη την προσέγγιση στο σημείο υδροφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων παρά μόνο πεζοπόρων τμημάτων .

Μέσα στο Σελάκανο η φωτιά πρωταγωνιστεί και η πυροσβεστική καταβάλλει προσπάθειες να την θέσει υπό έλεγχο.

Μάλιστα έκκληση προς εθελοντικές ομάδες της περιοχής  να κατευθυνθούν προς το σημείο που είχε εκδηλωθεί ο πύρινος εφιάλτης και να βοηθήσουν με ότι μέσα διαθέτουν απηύθυναν  ο διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων Λασιθίου κ. Μιχάλης Βασιλάκης , ο προϊστάμενος της πολιτική προστασίας της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας , υπεύθυνος Πολιτικής Αγωγής, κ. Αργύρης Πάνταζής.

Χωρίς αμφιβολία σε κίνδυνο βρέθηκε ένα από τα λίγα εναπομείναντα δάση της Κρήτης . Η φωτιά έφτασε στο δάσος του Σελάκανου και υπήρχε ο  φόβος ότι η οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστια, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλο το νησί. Ενώ να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το πανέμορφο δάσος έχει έρθει αντιμέτωπο και στο παρελθόν με τον πύρινο εφιάλτη.

Να σημειωθεί ότι τα ξημερώματα φωτιά ξέσπασε και στη περιοχή Λύτρα Ρέθυμνου κοντά στο Αρκάδι την οποία οι πυροσβέστες μετά από αρκετές ώρες έχουν καταφέρει να θέσουν υπό μερικό έλεγχο.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης-Βάλια Μπούη- Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News