Ειδήσεις

Απαράδεκτες εργασιακές αλλαγές

Θύελλα έχει σηκωθεί στην Κρήτη με φόντο το νέο εργασιακό σκηνικό στην καθαριότητα των νοσοκομείων, που προβλέπει, αντί για την απασχόληση προσωπικού με συμβάσεις εργασίας, απασχόληση με συμβάσεις... έργου!

Ουσιαστικά, όπως καταγγέλλουν οι τοπικοί συνδικαλιστές, με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Υγείας όσοι δουλεύουν στον τομέα της καθαριότητας στα νοσοκομεία παύουν να λογίζονται ως εργαζόμενοι, αλλά πλέον ως εργολάβοι, με συνέπεια φυσικά να χάνουν άδειες, επιδόματα κ.τ.λ. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση-καταπέλτης του Σωματείου Καθαριστριών Ν. Ηρακλείου.

«Εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ-Βενιζέλειο, ενόψει των δραματικών εξελίξεων στο χώρο των νοσοκομείων αλλά και της υγείας γενικότερα, ενημερώνουμε τον υπουργό Υγείας, την 7η Υ.ΠΕ. και όποιον άλλο υπεύθυνο γι' αυτές τις συμβάσεις έργου, ότι δεν είναι δυνατόν το 2016 να θεωρείται δημοκρατική ενέργεια μια απόφαση η όποια, για να τιμωρήσει τους εργολάβουςμ θυσιάζει τους εργαζόμενους, που από εξαρτημένη σχέση εργασίας τούς εξαναγκάζει να βρεθούν σε μια επισφαλή, αμφιβόλου νομιμότητας και ορισμένου χρόνου σύμβαση έργου, που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε εργολάβους με ασαφείς φορολογικές επιπτώσεις, στερώντας τους όλα τα εργασιακά δικαιώματα, όπως άδεια, επίδομα άδειας, δώρα, τριετίες, ακόμα και αυτό της προστασίας της μητρότητας», αναφέρει το Σωματείο Καθαριστριών και συνεχίζει: «Μια σύμβαση έργου που διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας, ενώ ορίζει χώρο, ωράριο, καθήκοντα και μισθό, που ενώ υποτίθεται θα αποκαθιστούσε την αδικία προς τους εργαζόμενους ορίζει ότι σε καμία περίπτωση οι ετήσιες αμοιβές δεν πρέπει να ξεπερνούν αυτές που έπαιρναν πριν από τους εργολάβους-αναδόχους.

Μια σύμβαση έργου που αφορά εργαζόμενους που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως μονογονεϊκες οικογένειες, πολύ χαμηλών εισοδημάτων κ.λπ. Που απευθύνεται σε εργαζόμενους που ξεπερνούν τα 10 χρόνια προϋπηρεσίας σε αυτά τα νοσοκομεία...».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια