default-image

Επιτέλους έπεσε ασφαλτος

Κρήτη
Επιτέλους έπεσε ασφαλτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη ανακούφιση προκαλούν τις τελευταίες μέρες στους ταλαιπωρημένους κατοίκους της Φορτέτσας οι εργασίες ασφαλτόστρωσης ενός τμήματος της οδού Σόλωνος, ενώ ελπίζουν τώρα ότι πολύ σύντομα ο δρόμος αυτός θα ολοκληρωθεί και θα γίνουν όλα όσα προβλέπονται μέχρι και τις δεξαμενές στην περιοχή του Μαραθίτη.

Το neakriti.gr επικοινώνησε χθες τόσο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Αναστασάκη, όσο και με το γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΗ Γιάννη Παπαματθαιάκη και μεταφέρει σήμερα ευχάριστες πληροφορίες για την εξέλιξη του συνολικού έργου, που δίκαια χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα ως... «σύγχρονο Γιοφύρι της Άρτας»!

Πριν στεγνώσει το μελάνι της ανάληψης των νέων καθηκόντων του Γιάννη Αστασάκη στη θέση του αντιδημάρχου Πολεοδομίας, η εταιρεία "ΘΕΟΝ", που εδώ και 1,5 χρόνο είχε γίνει άφαντη από την περιοχή έχοντας και επίσημα ενταχθεί στο άρθρο 99 περί χρεωκοπίας, εμφανίστηκε στη Φορτέτσα και ασφαλτόστρωσε ένα ακόμη τμήμα της οδού Σόλωνος. Είναι το τμήμα που ξεκινάει χαμηλά, από την πλατεία της Κάτω Φορτέτσας και σταματάει στο ύψος του σχολείου και της εκκλησίας της περιοχής. Οι εργασίες έγιναν μέσα σε δύο 24ωρα, τις τελευταίες δύο μέρες, με τους κατοίκους - όπως είναι φυσικό - να διερωτώνται αν και πότε θα αποκατασταθεί το προβληματικό οδόστρωμα και από την εκκλησία και πάνω ως το ύψος των δεξαμενών.

«Θα προχωρήσουμε»

Ο Γιάννης Αναστασάκης - που εκτός των άλλων ως κάτοικος Βασιλειών ζει "στο πετσί του" το πρόβλημα της Φορτέτσας όλα αυτά τα χρόνια - ξεκαθάρισε στη "Ν.Κ." χθες ότι μπορεί στο σημείο αυτό η "ΘΕΟΝ" να φεύγει οριστικά από τη Φορτέτσα, όμως ακολουθεί η ΔΕΥΑΗ και θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες οι εργασίες της Επιχείρησης μέχρι και τις δεξαμενές.

«Εφόσον εκκρεμούν οι εργασίες της ΔΕΥΑΗ, δεν έχει νόημα σήμερα να κάνουμε "ράβε-ξήλωνε". Αφού τελειώσει η ΔΕΥΑΗ την αντικατάσταση του δικτύου, θα κάνουμε ασφαλτόστρωση και στο υπόλοιπο», λέει ο κ. Αναστασάκης.

Όμως δεν είναι μόνο η ασφαλτόστρωση στο συγκεκριμένο τμήμα. Από 'κει και πάνω προβλέπεται μια γενικότερη ανάπλαση της περιοχής, με διαπλάτυνση της Σόλωνος και άλλες εργασίες. «Υπάρχει και το θέμα της διάνοιξης της Σόλωνος. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά από πλευράς Πολεοδομίας. Δηλαδή τροποποίηση σχεδίου και πράξη αναλογισμού. Όταν τελειώσει θα γίνει και η διαπλάτυνση. Αυτό μπορεί να πάρει και έναν χρόνο», εξηγεί ο κ. Αναστασάκης.

Στο σημείο αυτό, ο νέος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας υπενθυμίζει: «Υπάρχει μελέτη από την Περιφέρεια Κρήτης, που προβλέπει τρεις κόμβους για τις Βασιλειές, για την ασφαλή σύνδεση με την Ούλαφ Πάλμε κ.λπ. Είναι ένα ολόκληρο κομμάτι, ένα ολόκληρο έργο. Και για όμβρια και για φώτα και για πεζοδρόμια και για άσφαλτο. Εμείς ξεκινάμε από εκεί που μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα»...

Εξάλλου, στο γενικότερο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής προβλέπεται και η σύνδεση της Φορτέτσας με τον κόμβο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Όπως εξηγεί ο κ. Αναστασάκης, η μελέτη έχει κατατεθεί και προβλέπει σε σημείο του Μαραθίτη να γίνει ο νέος κόμβος της Φορτέτσας. «Είναι μια καινούργια μελέτη για το έργο που την προχωρήσαμε εμείς». Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επιφυλάσσεται να απαντήσει για τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης όλων αυτών των διαδικασιών, που θα βοηθήσουν τη Φορτέτσα να ανασάνει και τους οδηγούς να μη χρειάζεται πια να μπλοκάρουν στα στενά της περιοχής για να περάσουν.

Η ΔΕΥΑΗ

«Θέμα μηνών η αντικατάσταση των δικτύων»

«Ο εργολάβος, όπως ξέρετε, είχε παρατήσει το έργο εδώ και 1,5 χρόνο περίπου λόγω οικονομικών προβλημάτων», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΗ Χάρης Παπαματθαιάκης. «Έχει την προστασία του άρθρου 99 περί υπερχρεωμένων. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αναγκάσουμε τον εργολάβο να ολοκληρώσει τις εργασίες. Και έτσι θα τις κάνουμε εμείς»...

Ο Χάρης Παπαματθαιάκης δεσμεύεται στους καταταλαιπωρημένους Φορτετσανούς ότι είναι θέμα λίγων μηνών η ολοκλήρωση της αντικατάστασης των δικτύων και η ασφαλτόστρωση του τμήματος μέχρι και τις δεξαμενές. Μάλιστα, εξηγεί ότι το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ, όπου θα αποφασιστεί ο πρόχειρος διαγωνισμός για την εύρεση εργολάβου που θα ολοκληρώσει τις εργασίες.

«Ο εργολάβος δεν είχε αντικαταστήσει το δίκτυο της ύδρευσης. Αυτό θα κάνουμε εμείς. Και εκτιμώ ότι μέχρι τον Ιούλιο ή Αύγουστο θα έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες και θα έχει ασφαλτοστρωθεί και ο δρόμος», καταλήγει ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΗ.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News