Ειδήσεις

Σαν σήμερα: Η Αφροδίτη της Μήλου και ο Ελύτης

Η Αφροδίτη της Μήλου

Σαν σήμερα το 1820 ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, βρήκε ένα γυναικείο άγαλμα. Ήταν η Αφροδίτης της Μήλου, που ύστερα από έντονες διαμάχες απέκτησαν οι Γάλλοι από τους κυρίαρχους του νησιού Οθωμανούς.

Ο Σαρλό πουλά κουπόνια

Σαν σήμερα το 1918, και ενώ μαίνεται ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι ηθοποιοί Τσάρλι Τσάπλιν και Ντάγκλας Φέρμπανκς συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ για τον πόλεμο, πουλώντας κουπόνια στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Ο Ελύτης στην ΕΙΡ

8 Απριλίου του 1963 και ο Οδυσσέας Ελύτης αναλαμβάνει διευθυντής προγράμματος της ΕΙΡ. Θα παραμείνει στη θέση του έως τις 28 Απριλίου 1964.

"Ματωμένη Κυριακή"

Σαν σήμερα το 1972 το γνωστό "σκαθάρι" Πολ Μακάρτνεϊ, μετά τη "Ματωμένη Κυριακή" στη Βόρειο Ιρλανδία, κυκλοφορεί το τραγούδι "Give Ireland back to the Irish". Το τραγούδι θα απαγορευτεί από το BBC.

Η γέννηση του Συνασπισμού

Ήταν 8 Απριλίου του 1989 όταν το ΚΚΕ, η Ελληνική Αριστερά, η ΕΔΑ και ανεξάρτητοι αριστεροί συγκροτούν το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Πρόεδρος ορίζεται ο Χαρίλαος Φλωράκης και γραμματέας ο Λεωνίδας Κύρκος.

Η Ν.Δ. κερδίζει τις εκλογές

Σαν σήμερα το 1990 η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές, με ποσοστό 46,8% και 150 έδρες και σχηματίζει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Είναι οι τρίτες βουλευτικές εκλογές που γίνονται μέσα σ' ένα χρόνο. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 38,6% και ο Συνασπισμός με 10,2%.

Τραγωδία στη Μανίτσα

8 Απριλίου του 2002 και πέντε στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία στο φυλάκιο Μανίτσα του Έβρου, στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του. Από λάθος χειρισμό, ο ιστός ακούμπησε στο μετασχηματιστή υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρισκόταν δίπλα, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χτυπηθούν από το ρεύμα.

Ο Σολωμός και ο Πικάσο

Επίσης σαν σήμερα το 1798 γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, το 1938 ο διπλωμάτης από την Γκάνα Κόφι Ανάν, ο οποίος υπήρξε ο έβδομος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και το 1941 η Αγγλίδα σχεδιάστρια μόδας, που διαμόρφωσε τη μόδα του πανκ και του new wave, Βίβιαν Γουέστγουντ. Την ίδια μέρα το 1973 πέθανε ο Iσπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, και το 1990 ο μουσικοσυνθέτης και στιχουργός του ρεμπέτικου τραγουδιού Απόστολος Καλδάρας.

Σχόλια