default-image

Panama Papers: Κάμερον και Μάκρι στο μάτι του κυκλώνα

Κόσμος
Panama Papers: Κάμερον και Μάκρι στο μάτι του κυκλώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο ηγέτες πρώτης γραμμής βρίσκονται τώρα στο μάτι του κυκλώνα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των Panama Papers που σαρώνει τον πλανήτη, το οποίο επικεντρώνεται τώρα στην Αργεντινή, μετά το αίτημα που διατυπώθηκε από την εισαγγελία για τη διεξαγωγή έρευνας για τον πρόεδρό της Μαουρίσιο Μάκρι, και στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός της οποίας Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχθηκε χθες ότι ήταν κάτοχος μεριδίου σε ένα υπεράκτιο fund.

Στο Λονδίνο μετά τις πιέσεις που δέχθηκε για πολλές ημέρες μετά τις αποκαλύψεις αυτές, ο Κάμερον παραδέχθηκε χθες το βράδυ ότι είχε στην κατοχή του έως το 2010 μερίδιο στο υπεράκτιο fund που ανήκε στον πατέρα του και το οποίο είχε καταχωρηθεί στις Μπαχάμες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο Κάμερον διαβεβαίωσε ότι πούλησε το μερίδιό του εκείνη τη χρονιά, δηλαδή το 2010, έναντι περίπου 30.000 στερλινών (περίπου 37.000 ευρώ) μερικούς μήνες προτού εκλεγεί πρωθυπουργός.

Μολονότι αυτή η νέα εξέλιξη δεν είναι της ίδιας φύσης με το αίτημα της εισαγγελίας για τη διεξαγωγή έρευνας για τον πρόεδρο στην Αργεντινή, η αργοπορημένη αυτή ομολογία δεν είναι κάτι που φέρνει σε λιγότερο δύσκολη θέση τον Κάμερον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται προσωπική επίθεση από τότε που έγινε γνωστό ότι ο πατέρας του Ίαν Κάμερον, ο οποίος πέθανε το 2010, διηύθυνε το fund αυτό τα κέρδη του οποίου δεν φορολογούνταν στη Βρετανία για 30 χρόνια χάρη σε ένα πολυσύνθετο σύστημα μέσω της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Αργεντινή, η ανακοίνωση του αιτήματος για τη διεξαγωγή έρευνας εις βάρος του Μαουρίσιο Μάκρι φαντάζει τώρα ως ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τον πρόεδρο που έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή ενός πολέμου χωρίς κανένα έλεος κατά της διαφθοράς.

Το αίτημα αυτό της εισαγγελίας, το οποίο χρειάζεται ακόμη το πράσινο φως ενός δικαστή, αποσκοπεί κυρίως στο να αποσαφηνιστεί αν ο Μάκρι, ο οποίος εξελέγη τον περσινό Νοέμβριο, όφειλε να αναφέρει στη δήλωση των περιουσιακών του στοιχείων ότι το όνομά του βρισκόταν στο οργανόγραμμα δύο υπεράκτιων εταιρειών. Την Τετάρτη ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης στην Αργεντινή κατέθεσε μήνυση εναντίον του προέδρου για φοροδιαφυγή.

"Θα διαβιβάσω (την Παρασκευή) στη δικαιοσύνη όλα τα απαραίτητα έγγραφα ώστε ο δικαστής να επαληθεύσει ότι αυτό που έκανα είναι σωστό και ότι δεν υπάρχει κάποια αξιόμεμπτη παράλειψη στη δήλωση εισοδημάτων μου το 2007 και το 2008", δήλωσε ο Μάκρι από το προεδρικό μέγαρο.

Το όνομα του προέδρου της Αργεντινής εμφανίζεται σε δύο offshore εταιρείες, τη Fleg Trading Ltd στις Μπαχάμες, η οποία υπήρχε από το 1998 ως το 2008, και την Kagemusha SA στον Παναμά, η οποία ιδρύθηκε το 1981.

"Είμαι καθαρός, σέβομαι το νόμο. Δεν έχω τίποτα να κρύψω", σημείωσε ο Μαουρίσιο Μάκρι.

Από την αρχή ο πρόεδρος της Αργεντινής δηλώνει ότι δεν έχει κάνει καμία παρατυπία και ότι δεν έχει στην κατοχή του κανένα μερίδιο στις δύο αυτές επιχειρήσεις του ομίλου Macri, ιδιοκτησίας του πατέρα του Φράνκο, ενός πλουσίου Ιταλού επιχειρηματία που έκανε περιουσία στην Αργεντινή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News