default-image

Με λύρες και χορό,το τελευταίο αντίο στο λυράρη(video)

Κρήτη
Με λύρες και χορό,το τελευταίο αντίο στο λυράρη(video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη αποχαιρέτησε προ ημερών έναν εκ των δασκάλων της κρητικής λύρας, τον κορυφαίο καλλιτέχνη από το Ρέθυμνο, Γεράσιμο Σταματογιαννάκη που ξεκίνησε το δικό του ταξίδι για να συναντήσει την παρέα των μεγάλων της κρητικής μουσικής. Μουντόκωστα, Σκορδαλό, Ψαρονίκο, Κλάδο, Μανιά, Ροδάμανθο, Καρπουζάκη.

Πριν την ταφή του και κατά επιθυμία του οδηγήθηκε κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο του χωριού του.  

Ο Γεράσιμος, όπως ήταν γνωστός στους απανταχού Κρήτες έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών και η ταφή του έγινε στο χωριό του στα Ακούμια Ρεθύμνου.

Εκεί ο δεξιοτέχνης Αστερουσιανός λυράρης Κωστής Kακουδάκης και συνοδευόμενος από το Μανώλη Bερδινάκη και Γιώργο Νηστικάκη στα λαούτα, απέδωσαν δικούς του σκοπούς, ενώ συγχρόνως ο όμιλος βρακοφόρων Κρήτης, αποδίδοντας τιμές και μέσα σε συγκίνηση, χόρεψαν γύρω από το φέρετρο του και όλα αυτά κάτω από το τελευταίο χειροκρότημα φίλων και χωριανών!

Παρακολουθήστε το video

Ο Γεράσιμος Σταματογιαννάκης γεννήθηκε στ' Ακούμια της επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου το 1931. Από τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας συνεργάστηκε με μεγάλους λαουτιέρηδες όπως ο Γιάννης Μαρκογιαννάκης, ο Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης, ο Νίκος Μανιάς, ο Μανόλης Κακλής κ.α.

Από τις συνθέσεις του που θα μείνουν στην ιστορία είναι τα τραγούδια «Εγώ έχω ένα παράπονο», «Εστέρησές μου τη χαρά», «Εγώ δεν είχα βάσανα», «Εμπόδιο η αγάπη σου», «Άχι ντουμάνια και φωθιές», «Πολλές φορές μου το 'πανε», «Φεγγάρι μου χαμήλωσε» και δεκάδες άλλες συνθέσεις του, που έχουν μείνει στην ιστορία και συνεχίζουν να ακούγονται, να χορεύονται και να τραγουδιούνται στα κρητικά γλέντια.

Τα βήματά του στην κρητική μουσική συνεχίζει ο λαγουτιέρης γιος του Σταύρος Σταματογιάννης, με σπουδαίες μουσικές συνθέσεις.

Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα από την εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV  "Αποσπερίδα" , με τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, όπου ήταν φιλοξενούμενος ο Γεράσιμος Σταματογιαννάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News