Ειδήσεις

Στην κορύφωση της η Αφρικανική σκόνη,σε επιφυλακή οι αρχές

Ο νοτιάς και η σκόνη της Σαχάρας χτυπούν σήμερα την πόρτα της Κρήτης. Μια μικρή πρώτη γεύση πήραν χθες οι Κρητικοί, ωστόσο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η ατμόσφαιρα αναμένεται σήμερα να είναι ασφυκτική, προειδοποιώντας άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Εξηγώντας το φαινόμενο που πλήττει ολοένα και περισσότερο την Κρήτη, οι επιστημονικοί φορείς τονίζουν πως θα έχουμε για μια ακόμα φορά υπερφόρτωση της ατμόσφαιρας με σωματίδια αφρικανικής σκόνης. Συγκεκριμένα, η μεταφορά αφρικανικής σκόνης πάνω από το νησί μας θα προκαλέσει επικίνδυνες υπερβάσεις στα επιβλαβή και τοξικά αιωρούμενα σωματίδια, που σε συνδυασμό με τους νοτιάδες και την εξαιρετικά υψηλή για την εποχή θερμοκρασία θα δημιουργήσουν δυσφορία στους περισσότερους πολίτες, και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Μάλιστα, η έκθεση όσων πάσχουν από άσθμα, αλλεργίες, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και γενικότερα αναπνευστικά προβλήματα σε αυτές τις καιρικές συνθήκες δε συνίσταται, αφού σε περιπτώσεις μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα αυξάνεται ο κίνδυνος καταπόνησης της υγείας τους.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που θα επικρατήσει η άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας Κρήτης, που με χθεσινή της ανακοίνωση έσπευσε να συστήσει την προσοχή των Κρητικών. Μεταξύ άλλων, μάλιστα, στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης αναφέρεται πως «θα υπάρξουν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης κυρίως την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016. Θα επηρεαστεί ολόκληρη η περιφέρεια Κρήτης, αλλά το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο στην περιοχή της Π.Ε. Χανίων και της Π.Ε. Λασιθίου».

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 mg/m3.

Σε επιφυλακή

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς με έκτακτο δελτίο της επιχειρεί να ενημερώσει τους πολίτες και να τους εφιστήσει την προσοχή, με δεδομένο ότι και σήμερα αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι κυρίως στις νότιες-νοτιοδυτικές περιοχές του νομού Χανίων.

Για το λόγο αυτό οι πολίτες καλούνται να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα παραπάνω και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγοντας εργασίες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι, μετά από κάθε αγροτική εργασία (ακόμα και προηγούμενων ημερών), πρέπει οπωσδήποτε η τέφρα/στάχτη που απομένει να απλώνεται, να διαβρέχεται και να καλύπτεται επαρκώς με χώμα, ώστε να σβήνει.

Στους 28 βαθμούς και άνω  ο υδράργυρος

Το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα Παρασκευή, οπότε η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 28 βαθμούς Κελσίου και σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα στη Μεσαρά. Ωστόσο, σταδιακά θα εξασθενήσει από το βράδυ μέχρι τις πρωινές ώρες αύριο Σάββατο. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, εντάσεως 5-6 μποφόρ, ενώ από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Ρεπορτάζ:Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια