Ειδήσεις

Κεραυνός σε τουριστικούς Δήμους,"χάνουν" χρυσοφόρες παραλίες

Το μη χείρον βέλτιστον αλλά και επιμέρους... "εμφράγματα" τελικά για τους Δήμους της Κρήτης στο μέτωπο των της διαχείρισης παραλιών... Μπορεί σε γενικές γραμμές οι δήμαρχοι να γλίτωσαν τα χειρότερα, κρατώντας στα χέρια τους ένα μεγάλο αριθμό παραλιών, ωστόσο και πάλι δε λείπουν οι "απώλειες" σε πολλούς τουριστικούς ΟΤΑ που χάνουν παραλίες-"φιλέτα"!

Η πολυσυζητημένη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στις επόμενες μέρες, ναι μεν δεν αλλάζει τελικά το γενικό καθεστώς διαχείρισης στις παραλίες, τις οποίες αφήνει και πάλι στα χέρια των Δήμων, βάζει όμως "μπουρλότο" στη διαχείριση των παραλιών σε προστατευόμενες περιοχές και αρχαιολογικές ζώνες!

Οι συγκεκριμένες παραλίες, που είναι πολλές και "χρυσοφόρες" οικονομικά ανά την Κρήτη, θα φύγουν από τα χέρια των ΟΤΑ και θα περάσουν στα χέρια της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Το νέο αυτό σκηνικό, ειδικά για τη συγκεκριμένη κατηγορία παραλιών, όπως είναι εύλογο ανάβει... φωτιές σε πολλούς τουριστικούς Δήμους της Κρήτης, καθώς τα έσοδά τους θα "βουλιάξουν" στο όνομα της διαχείρισής τους από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επικείμενη ΚΥΑ, παραλίες σε προστατευόμενες και αρχαιολογικές ζώνες πρόκειται να εξαιρεθούν από τη διαχείριση των Δήμων, καθώς η Κτηματική Εταιρεία θα παραχωρεί την εκμετάλλευσή τους σε ιδιώτες μέσα από διαγωνισμούς. Αυτό σημαίνει, σε πρακτικό επίπεδο, πως τα έσοδα από τη χρήση των παραλιών θα μοιράζονται ισόποσα πλέον ανάμεσα στους Δήμους και την ΚΕΔ, σε ποσοστό 50-50% και όχι 70-30 υπέρ Δήμου και Κτηματικής Εταιρείας, αντιστοίχως, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα για όλες τις περιπτώσεις διαχείρισης των παραλιών.

Η αποκάλυψη

Την εξέλιξη στο μέτωπο των παραλιών αποκάλυψε το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Απόστολος Λουλουδάκης, ο οποίος κάνει λόγο για μια προσεγμένη προσέγγιση του όλου ζητήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΚΥΑ κινείται στο πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις λιγότερες, όπως είπε, οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες περιορίζονται σε ελάχιστους τουριστικούς Δήμους σε όλη τη χώρα. «Η νέα ΚΥΑ, η οποία θα υπογραφεί για πρώτη φορά από τέσσερις υπουργούς, θα είναι εν μέρει μια επανάληψη της παλιάς ΚΥΑ, λαμβάνοντας υπόψη το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξαιρώντας όμως παραλίες οι οποίες βρίσκονται μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες θα μπουν σε ένα ειδικό καθεστώς διαχείρισης από την Κτηματική Εταιρεία και με τα έσοδα να είναι 50-50%. Τη σχετική λίστα με τις παραλίες θα καταρτίσουν τα συναρμόδια υπουργεία», δήλωσε ο Απόστολος Λουλουδάκης.

Για τη διαχείριση παραλιών που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές και σε αρχαιολογικές ζώνες, ο κ. Λουλουδάκης σχολίασε ότι «αυτό δε θα έπρεπε να μας το λέει το Συμβούλιο Επικρατείας, αλλά θα έπρεπε να το λέει η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Ας τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Η διαχείριση του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο να αυξάνουμε τα έσοδά μας, αλλά να προστατεύουμε την κληρονομιά μας», κατέληξε ο ίδιος.

"Τσουνάμι" αντιδράσεων

Οι εξελίξεις έρχονται ως κεραυνός για αρκετούς τουριστικούς Δήμους του νησιού. Τα νέα δεδομένα προκάλεσαν ήδη "τσουνάμι" αντιδράσεων στους τουριστικούς Δήμους Χερσονήσου και Σητείας. Το Βάι και η παραλία των Μαλίων είναι μεταξύ των δεκάδων παραλιών που επηρεάζονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με τις οικονομικές επιπτώσεις να μεταφράζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!

Για έλλειψη λογικής εκ μέρους της κυβέρνησης έκανε οργισμένος λόγο ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης... «Δηλαδή, η Κτηματική Εταιρεία μπορεί να διαχειρίζεται προστατευόμενες περιοχές και δεν μπορεί να τις διαχειρίζεται ο Δήμος; Με ποια λογική δηλαδή κάνουμε αυτή τη διάκριση; Αν έχουμε μια... κρατικίστικη λογική τότε η λέξη "αποκέντρωση" πρέπει να φύγει από το λεξιλόγιό μας. Επιπλέον, εάν στο Δήμο Σητείας προστατευόμενες περιοχές μπουν σε αυτή τη... "λογική", να ξέρετε ότι σχεδόν όλη η ακτογραμμή του δήμου είναι περιοχή Νatura», δήλωσε ο δήμαρχος Σητείας, για να προσθέσει: «Σε ό,τι αφορά το 50% των εσόδων, τότε μιλάμε ότι δε θα έχουμε κέρδος, αν συνυπολογίσουμε και τα έξοδα που κάνουμε για τη συντήρηση παραλιών, απασχόληση ναυαγοσωστών κ.ά. Για παράδειγμα, αν χάσουμε τη διαχείριση του Φοινικοδάσους, το οποίο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τότε χάνουμε ένα τεράστιο έσοδο για το Δήμο».

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η εξέλιξη και στις τάξεις της δημοτικής Αρχής Χερσονήσου. «Η παραλία των Μαλίων διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της μονομετοχικής εταιρείας του Δήμου, με την παράλληλη απασχόληση 5 ανθρώπων. Εάν παίρνουμε το 50% των εσόδων, αντί 70%, τότε η εταιρεία δε θα είναι βιώσιμη και το προσωπικό θα μείνει χωρίς δουλειά. Το σίγουρο είναι ότι θα αντιδράσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης.

Την ώρα λοιπόν που ο Απόστολος Λουλουδάκης κάνει λόγο «για το καλύτερο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης» μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, δήμαρχοι της Κρήτης δηλώνουν πανέτοιμοι να συγκρουστούν με τις πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να υπάρξουν αλλαγές έστω και στο παρά πέντε, για να αποφύγουν πάση θυσία την οικονομική αιμορραγία στα έσοδά τους.

Ρεπορτάζ:Μπάμπης Σαββίδης -Γεωργία Μακάκη

Σχόλια