Ειδήσεις

Διήμερη ασφυξία από τη Σαχάρα, έρχεται στην Κρήτη

SOS εκπέμπουν για τα δύο επόμενα 24ωρα, οι υπηρεσίες Υγείας της Κρήτης, αρχής γενομένης από σήμερα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την αφρικανική σκόνη που και πάλι θα μας επισκεφτεί, προκαλώντας επικίνδυνες υπερβάσεις στα επιβλαβή και τοξικά αιωρούμενα σωματίδια. Ένα φαινόμενο που σε συνδυασμό με τους νοτιάδες και την εξαιρετικά υψηλή για την εποχή θερμοκρασία ιδιαίτερα αύριο Παρασκευή, θα καταστήσει αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που θα επικρατήσει, η άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας Κρήτης, που με χθεσινή της ανακοίνωση έσπευσε να συστήσει την προσοχή των Κρητικών.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης θα υπάρξουν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης κυρίως την Παρασκευή 08 Απριλίου 2016. Θα επηρεαστεί ολόκληρη η Περιφέρεια Κρήτης αλλά το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο στην περιοχή της ΠΕ Χανίων και ΠΕ Λασιθίου.

Εξήγηση στο φαινόμενο που πλήττει ολοένα και περισσότερο την Κρήτη, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα και δυσφορία, δίνουν επιστημονικοί φορείς, οι οποίοι τονίζουν πως θα έχουμε για μία ακόμα φορά υπερφόρτωση της ατμόσφαιρας με σωματίδια αφρικανικής σκόνης.

Πάντως, και οι ίδιοι σπεύδουν να καθησυχάσουν,  αφού η Κρήτη έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και σε ακόμα πιο δυνατά χτυπήματα του αφρικανικού φαινομένου.

Άκρως επικίνδυνη θεωρείται επίσης η έκθεση όσων πάσχουν από άσθμα, αλλεργίες, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και γενικότερα αναπνευστικά προβλήματα, αφού σε περιπτώσεις μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, αυξάνεται ο κίνδυνος καταπόνησης της υγείας.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια