default-image

Η Κρήτη αποκτά το πρώτο της υδατοδρόμιο

Ρέθυμνο
Η Κρήτη αποκτά το πρώτο της υδατοδρόμιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία υδατοδρομίου στο Ρέθυμνο. Μετά από προσπάθειες χρόνων έγινε το πρώτο καθοριστικό βήμα για να αρθεί ο αποκλεισμός του Ρεθύμνου από αέρος και θαλάσσης με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του λιμανιού για να φιλοξενήσει υδατοδρόμιο, ωστόσο η βαλίτσα θα πάει μακριά μέχρι να πετάξει το πρώτο υδροπλάνο.

Ο αγώνας δρόμου μετ' εμποδίων ξεκινά με την προμήθεια εξοπλισμού και την εγκατάσταση υποδομών που θα κοστίσουν 50.000 ευρώ από ιδίους πόρους του διαδημοτικού λιμενικού ταμείου Ρεθύμνου.

Στη συνέχεια θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη πιστοποίηση για να ανοίξει ο δρόμος της τελικής αυτοψίας και αδειοδότησης από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Κι όμως ακόμη θα υπολείπεται η διαδικασία ενός διεθνή διαγωνισμού ο οποίος μετά τις δημοσιεύσεις προκηρύξεων θα απαιτεί τουλάχιστον δύο μήνες καθαρό χρόνο, για να βρεθεί ο ανάδοχος του μεταφορικού έργου.

Το Υδατοδρόμιο περιλαμβάνει

- Διαμόρφωση χώρου αναμονής και ελέγχου επιβατών

- Εγκατάσταση πλωτού προβλήτα

- Αναλώσιμα (Σωσίβια, Φανοί κ.λπ.)

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωσή του αναφέρει σχετικά μεταξύ άλλων ότι: «(...) τα έργα των υδατοδρομίων αποτελούν ύψιστης σημασίας επενδύσεις για την ελληνική οικονομία που μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, άμεσα και έμμεσα και να συμβάλουν στην άρση αποκλεισμού περιοχών. (...) Το ΥΠΕΝ δρομολογεί την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα μελλοντικά αιτήματα».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων η ελεύθερη αγορά φαίνεται να προκρίνει τη σύνδεση Ρεθύμνου με Σαντορίνη που και μικρότερο κόστος θα έχει και υψηλή ζήτηση, όπως και σε προορισμούς εντός Κρήτης ή και πτήσεις που θα καλύπτουν κυκλικά το νησί με προσθαλάσσωση και πάλι στο Ρέθυμνο, αλλά και σύνδεση με τη Γαύδο για μονοήμερες εκδρομές. 

Σημαντικότατη χρήση των υδροπλάνων είναι επίσης η χρήση τους για αεροδιακομιδή ασθενών. Σε επίπεδο νομού Ρεθύμνου προχωρούν οι διαδικασίες για υδατοδρόμιο και στα νότια παράλια στην Αγία Γαλήνη. Μέχρι σήμερα ωστόσο πανελλαδικά, πλήρως αδειοδοτημένο είναι μόνο το υδατοδρόμιο Κέρκυρας, ενώ αυτό του Ηρακλείου θα αδειοδοτηθεί στο εγγύς μέλλον με 7 ακόμη.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News