Ειδήσεις

"Πόλεμος" Αποστόλου – Αυγενάκη για το τυνησιακό λάδι

Μαλλιά κουβάρια έγιναν στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου με φόντο την εισαγωγή 35.000 τόνων αφορολόγητου τυνησιακού λαδιού και το πλήγμα στην ελαιοκαλλιέργεια και την Κρήτη γενικότερα.

Άνευ προηγουμένου ήταν η έκρηξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στις αιχμές Αυγενάκη για ασυνέπεια λόγων και πράξεων. Στα ύψη ανέβηκε η αντιπαράθεση με αποτέλεσμα να βγει εκτός εαυτού ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος αρνήθηκε τελικά να απαντήσει υποστηρίζοντας ότι εθίγη σε προσωπικό επίπεδο.

Όπως τόνισε ο κ. Λ. Αυγενάκης στην ομιλία του: «η εισαγωγή στην ΕΕ αφορολόγητου λαδιού από την Τυνησία και μάλιστα 35.000 τόνοι φέτος και άλλοι τόσοι του χρόνου δημιουργούν εύλογη ανησυχία στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς. Η Σύνοδος της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες, κατά τις συνεδριάσεις στις 24 και 25-02-2016, ενέκρινε την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Τυνησία με την εισαγωγή αφορολόγητου ελαιολάδου. Στα πολλαπλά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες αγρότες, από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έρχεται να προστεθεί και η σκανδαλώδης απόφαση για την εισαγωγή αφορολόγητου τυνησιακού ελαιολάδου».

«Ήδη, από το Νοέμβριο του 2015, με κοινοβουλευτική μου παρέμβαση είχα επισημάνει το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείτε και σας είχα καλέσει «…στο επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας να αναθεωρήσετε τη στάση σας και να μπλοκάρετε αυτή την απόφαση». Θυμάστε ποια ήταν η απάντησή σας;».

«Είχατε αντιδράσει έντονα κ. Υπουργέ, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της 30ης-Νοεμβρίου 2015, διαψεύδοντας την εισαγωγή τυνησιακού ελαιολάδου χωρίς δασμούς και αποκαλώντας μας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ψεύτες.»

«Μάλιστα, είχατε δεσμευθεί ότι δεν θα επιτρέψετε να συμβεί κάτι τέτοιο χαρακτηρίζοντας την απόφαση προσωρινή και επιρρίπτοντας ευθύνες στον υπηρεσιακό Υπουργό. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά μας επιβεβαιώνουν τα ίδια τα γεγονότα!»

«Οφείλατε να προστατεύσετε τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά δεν το πράξατε».

«Άλλα είπατε, άλλα κάνετε, κύριε Υπουργέ. Σας παρακαλώ, σοβαρευτείτε, επιτέλους. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο εδώ μέσα. Ανατρέξτε στα Πρακτικά της Βουλής. Σας είπα την ημερομηνία, 30 Νοεμβρίου. Τι λέγατε τότε; Τι απαντούσατε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο;»

Τέλος, παρά τα επίμονα ερωτήματα του κ. Λ. Αυγενάκη ο Υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας: «Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν υπάρχει περίπτωση από τη δική μου πλευρά να συνεχίσω απαντώντας. Δεν έχω κανέναν λόγο να καταθέσω στα Πρακτικά σχετική απάντηση και όλα τα έγγραφα. Όμως, απαιτώ αυτό που προείπα, διότι τουλάχιστον, όσον αφορά στην παρουσία μου στη Βουλή, δεν νομίζω ότι έχω δώσει δικαιώματα για να εκφράζονται τέτοιες απόψεις.»

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε ότι «Μόνο αν ο Υπουργός διαβάσει και υπενθυμίσει στον εαυτό του τον ίδιο τα λεγόμενά του, τότε κι εγώ θα ανακαλέσω.»

Υψηλοί τόνοι και για το γιαούρτι

Στο θέμα απόφασης που πρόκειται να εκδώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία αποσυνδέεται η παρασκευή γιαουρτιού από νωπό γάλα, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις, συζητήθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο ερώτησης του αν. Γραμματέα ΠΕ ΝΔ - Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Όπως τόνισε ο κ. Λ. Αυγενάκης στην ομιλία του: «Όπως πληροφορούμαστε έχετε προς έκδοση Υπουργική Απόφαση καθ' υπόδειξη του ΟΟΣΑ, η οποία αποτελεί απόφαση - βόμβα στην αγορά γάλακτος. Πιο συγκεκριμένα με την απόφαση αυτή αποσυνδέετε το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και αφήνετε «παράθυρο» ακόμη και για χρήση σκόνης γάλακτος και ανοίγετε διάπλατα τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος.»

«Τι είδους υποταγή είναι αυτή στον ΟΟΣΑ; Γνωρίζετε τι είδους συμφέροντα εξυπηρετούν αυτές οι ρυθμίσεις; Αυτή είναι η «εργαλειοθήκη Τσίπρα-Καμμένου-Αποστόλου» και όχι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ!»

«Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού που αποτυπώθηκε σε προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης αποτελεί τεραστίων διαστάσεων ανατροπή στην εγχώρια αγορά.»

Εάν επιβεβαιωθούν τα όσα ενημερωνόμαστε ανοίγετε την πόρτα για εισαγωγές όχι μόνο φθηνού νωπού γάλακτος αλλά και φθηνών πρώτων υλών για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων. Και κάτι ακόμη. Την ίδια ώρα, η Τσεχία διεκδικεί τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα της. Σχέδιο διατάγματος της Τσεχίας που έχει υποβληθεί προς διαβούλευση στα όργανα της ΕΕ ορίζει τις απαιτήσεις για το γάλα και διεκδικεί να παρασκευάζει προϊόντα χρησιμοποιώντας τον όρο ελληνικό γιαούρτι.

«Σας ερωτώ λοιπόν: Ισχύουν όλα αυτά; Τι είδους συμφέροντα εξυπηρετείτε; Έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν το σχέδιο υπουργικής Απόφασης; Για ποιους λόγους προβαίνετε σε αυτή την ενέργεια;»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου ανέφερε: «Απλά να πω ότι πριν από λίγο είχαμε σχετική συζήτηση για το θέμα της υποχρέωσής μας απέναντι στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Είναι μνημονιακή δέσμευση του 2013, έρχεται από παλιά. Αντιλαμβάνεστε ότι μέσα στα πλαίσια της νέας συμφωνίας, υπάρχει αυτή η ρύθμιση η οποία δημιουργεί πρόβλημα, το είπα προηγουμένως. Η άποψη, όμως, ότι χρησιμοποιείται σκόνη γάλακτος είναι απαράδεκτη να εκφράζεται. Δεν υπάρχει αυτό, είναι ξεκάθαρο.»

Σχόλια