Ειδήσεις

Σαν σήμερα: Από τον Ιουστινιανό στον Γκρέκο

Ο κώδικας του Ιουστινιανού

Σαν σήμερα το 529 ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός εκδίδει ένα θεμελιώδες νομικό σύγγραμμα, τον "Ιουστινιάνειο Κώδικα" ("Corpus Juris Civilis").

Η ναυμαχία της Άνδρου

Στις 7 Απριλίου του 1790 πραγματοποιείται η ναυμαχία της Άνδρου. Ο Λάμπρος Κατσώνης χάνει 5 πλοία ναυμαχώντας με τουρκική μοίρα 15 πλοίων, στην οποία προσέτρεξε προς βοήθειά της και μια αλγερινή, αποτελούμενη επίσης από 15 πλοία.

Έκρηξη Βεζούβιου

Ήταν 7 Απριλίου του 1906, όταν η έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος καταστρέφει τη Νάπολη.

Επίσημη πρώτη

Σαν σήμερα το 1929 η ΕΠΟ αναγνωρίζει ως πρώτο επίσημο αγώνα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας το ματς που διεξάγεται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού απέναντι στη δεύτερη ομάδα της Ιταλίας (αποτέλεσμα 1-4).

Ιδρύεται ο ΠΟΥ

Σαν σήμερα το 1948 ιδρύεται, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής σε όλο τον κόσμο.

Τραγωδία στην Κοπεγχάγη

Στις 7 Απριλίου 1990 τραγωδία σημειώνεται στη Βόρεια Θάλασσα, όταν το δανέζικο φέριμποτ "Σκαντινάβιαν Σταρ" τυλίγεται στις φλόγες, ενώ ταξίδευε από το Όσλο στην Κοπεγχάγη. Από τους 500 επιβαίνοντες, οι 158 χάνουν τη ζωή τους.

Ανάσταση στα Τίρανα

Σαν σήμερα το 1991, στα Τίρανα, 3.000 Αλβανοί προσέρχονται στην ορθόδοξη εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση, κάτι που είχε να συμβεί από το 1967, όταν απαγορεύτηκε η άσκηση κάθε θρησκευτικής πρακτικής.

Εμφύλιος στη Ρουάντα

Σαν σήμερα το 1994 οι πρόεδροι της Ρουάντας και του Μπουρούντι, Χαμπιαριμάνα και Νταριαμίρα, σκοτώνονται, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν, προερχόμενοι από ειρηνευτικές συνομιλίες, καταρρίπτεται από πύραυλο. Την επόμενη μέρα ξεσπά εμφύλιος πόλεμος στη Ρουάντα.

Η ΑΕΚ στον... πόλεμο

7 Απριλίου του 1999 και η ΑΕΚ σπάει το διεθνές εμπάργκο κατά της βομβαρδιζόμενης από το ΝΑΤΟ Σερβίας και ταξιδεύει στο Βελιγράδι, όπου δίνει φιλικό αγώνα ειρήνης με την Παρτιζάν. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ φορούν φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους, σε ένδειξη συμπαράστασης στο σερβικό λαό.

Πεθαίνει ο Γκρέκο

Σαν σήμερα το 1915 γεννήθηκε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια των μπλουζ Μπίλι Χάλιντεϊ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελεονόρα Φάγκαν, και το 1939 ο Αμερικανός σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα. ("Ο Νονός", "Αποκάλυψη Τώρα"). Την ίδια μέρα, το 1614, πέθανε ο ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστότερος ως Ελ Γκρέκο, το 1824 ο φιλέλληνας Άγγλος ποιητής Λόρδος Βύρων, το 1992 ο πολιτικός και τότε δήμαρχος Αθηναίων Αντώνης Τρίτσης και το 2005 ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Σχόλια