Ειδήσεις

Ειδικοί φρουροί: Θα εξόπλιζαν τη ρωσική μαφία

Ο "εναγκαλισμός" ένστολων και ποινικών αποτελεί το χειρότερο εφιάλτη για την ΕΛ.ΑΣ. Όταν φτάνει στο σημείο να προμηθεύουν με όπλα κακοποιούς ξεφεύγει από τα όρια της λογικής. Η αποκάλυψη πως οι τέσσερις ειδικοί φρουροί, που οδηγήθηκαν την Τετάρτη στον ανακριτή, είχαν κίνητρο το εύκολο χρήμα, το οποίο έβαλαν όχι μόνο πάνω από το καθήκον τους, αλλά και την αξία της ανθρώπινης ζωής, πυροδοτεί κύμα οργής.

Η παραδοχή πως είχαν σκοπό να εξοπλίσουν Ρώσο κακοποιό, μέλος μαφιόζικης συμμορίας, με συνέπεια τα όπλα που προμηθεύτηκαν από την Κρήτη να απειλούν κάθε πολίτη και κάθε αστυνομικό που βρίσκεται στη γραμμή του καθήκοντος, ξεσηκώνει θύελλα στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ.

«Δεν υπάρχει τρόπος για να σχολιάσει κανείς αυτή τη λογική, αυτή τη δικαιολογία, αν όντως τη χρησιμοποίησαν», ανέφερε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος των ειδικών φρουρών της Κρήτης Νίκος Σιαμέτης, σχολιάζοντας όσα ο ίδιος και οι συνάδελφοί του παρακολουθούν εμβρόντητοι να εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα.

Ένας συνάδελφός οπλίζει τα χέρια των κακοποιών...

Οι ειδικοί φρουροί της Κρήτης έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τη βαρύνουσα εγκληματικότητα και τους εκφραστές της. Κανείς τους δεν μπορεί να πιστέψει πως ένας συνάδελφός τους μπορεί να είναι εκείνος που οπλίζει τα χέρια των κακοποιών.

Με νωπές τις μνήμες από περιστατικά όπως η εκτέλεση των δύο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στο Ρέντη, αλλά και τη φονική επίθεση με θύμα τον Στάθη Λαζαρίδη, ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών της Αττικής, Βασίλης Ντούμας, ξεσπά αναφερόμενος στην ακραία διαστροφή των τεσσάρων ένστολων συναδέλφων του.

«Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Η Ελληνική Αστυνομία έχει θρηνήσει νεκρούς από χέρια και όπλα κακοποιών. Έρχεται στο προσκήνιο μια παράνομη δράση ειδικών φρουρών, την οποία πρέπει να καταδικάσουμε με τον πιο σκληρό τρόπο, όχι μόνο για την παράνομη πράξη τους, αλλά γιατί έβαλαν όπλα στα χέρια κακοποιών, που στράφηκαν ή θα στραφούν στο μέλλον εναντίον πολιτών, είτε άλλων συναδέλφων μας».

Με τον ίδιο σκληρό τρόπο ο κ. Ντούμας μιλά και για το "καρκίνωμα" της κατοχής και διακίνησης όπλων στην Κρήτη, το οποίο επανέρχεται στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο, ρίχνοντας και πάλι βαριά σκιά στο νησί.

«Η διακίνηση και χρήση των όπλων για εγκληματικούς σκοπούς, δυστυχώς, εξακολουθεί να βαρύνει την Κρήτη σε μεγάλο βαθμό. Οι προσπάθειες που ξεκίνησαν έπρεπε να είναι συνεπείς και συνεχείς, όχι περιστασιακές και εξ αφορμής, γιατί επιστρέφουμε στο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε. Ο μοναδικός τρόπος για να πετύχουμε αποτελέσματα είναι Δικαιοσύνη, αστυνόμευση, αλλά και αποφασιστικότητα της τοπικής κοινωνίας για να αποβληθεί αυτό το "καρκίνωμα" που βαρύνει την Κρήτη».

Το χρονικό της επιχείρησης

Οι κατηγορούμενοι, τρεις ειδικοί φρουροί που κατάγονται από την Κρήτη, ένας ακόμη από την Αττική, αλλά και ο αδελφός ενός από τους επίορκους, έστησαν ολόκληρη επιχείρηση για να μεταφέρουν πιστόλια και γεμιστήρες με πλοίο της γραμμής από το Ηράκλειο στον Πειραιά. Τα όπλα φέρεται να είχε παραγγείλει από το εξωτερικό ο 27χρονος Χανιώτης ειδικός φρουρός, που είχε εκδιωχθεί από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της Αττικής και είχε μετατεθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Χανίων, με στόχο να αποκοπεί από τον "εναγκαλισμό" του με ποινικούς. Το κίνητρο ήταν τόσο μεγάλο, ώστε ο 30χρονος, που κατάγεται από χωριό του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και υπηρετούσε τους τελευταίους μήνες στο ΤΑΕ Ρεθύμνου, επιστράτευσε ακόμη και τον αδελφό του.

Ο 28χρονος, που φέρεται επίσης να είναι Κρητικός, αλλά υπηρετεί στην Αθήνα, πήρε άδεια και βρέθηκε για λίγες μέρες στο νησί, ώστε στο ταξίδι της επιστροφής να παρουσιάσει το ένα από τα όπλα ως υπηρεσιακό.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Σχόλια