Ειδήσεις

Σκόνη:Τοπίο στην "ομίχλη" η Κρήτη-Ποιές παθήσεις "θερίζουν"

SOS εκπέμπουν για τα δύο επόμενα 24ωρα, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, οι υπηρεσίες Υγείας της Κρήτης. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την αφρικανική σκόνη που και πάλι θα μας επισκεφτεί, προκαλώντας επικίνδυνες υπερβάσεις στα επιβλαβή και τοξικά αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ10, φαινόμενο που σε συνδυασμό με τους νοτιάδες και την εξαιρετικά υψηλή για την εποχή θερμοκρασία, η οποία σήμερα ξεπερνάει σε κάποιες περιοχές τους 30 βαθμούς Κελσίου, διαμορφώνει αποπνικτική  ατμόσφαιρα, κρίνοντας άκρως επικίνδυνη την έκθεση όσων πάσχουν από άσθμα, αλλεργίες, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, καρδιολογικά και γενικότερα αναπνευστικά προβλήματα και αυξάνοντας τις πιθανότητες κάποιου εγκεφαλικού επεισοδίου ή ακόμα και εμφράγματος.

Με δεδομένες τις επικίνδυνες αυτές καιρικές συνθήκες και το ότι η Κρήτη χτυπά "κόκκινο" στα ποσοστά ατόμων άνω των 35 ετών που εμφανίζουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αγγίζοντας το 10%, αλλά και στα κρούσματα άσθματος στα παιδιά που κυμαίνονται στο 10-12% και με πιο ανησυχητικό γεγονός να αποτελεί το ότι παράλληλα σαν τόπος εμφανίζουμε υψηλούς δείκτες σε καρκίνο του πνεύμονα, αφού ετησίως παρουσιάζονται γύρω στα 300-500 νέα κρούσματα, όλες οι μονάδες υγείας του νησιού και περισσότερο της βόρειας Κρήτης, όπου τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο έντονα, βρίσκονται σε επιφυλακή. Σκοπός τους, βέβαια, είναι να αντιμετωπίσουν άμεσα κάθε έκτακτο περιστατικό, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι, υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες, πολλοί άνθρωποι, και κυρίως ηλικιωμένοι, θα σπεύσουν να ζητήσουν αναπνευστική ή άλλη ιατρική υποστήριξη.

Πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων

Όπως μας ανέφερε ο πνευμονολόγος κ. Νίκος Τζανάκης, τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 είναι επιβλαβή, ειδικά όταν αναμειγνύονται με τους ρύπους της πόλης, δηλαδή τα καυσαέρια. Αλλά και σαν σωματίδια από μόνα τους έχουν μια τοξικότητα, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δηλαδή σε παιδιά που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, αλλά και σε ενήλικες που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή άσθμα. Σε όλους αυτούς ο κ. Τζανάκης εφιστά την προσοχή, σημειώνοντας ότι, προκειμένου να μη θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο, καλό θα ήταν το διάστημα αυτό να παραμείνουν εντός σπιτιού και να παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους, διότι, διαφορετικά, οι συνέπειες της έκθεσής τους σε αυτές τις συνθήκες θα είναι σοβαρές, αφού μπορεί να προκληθεί παρόξυνση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ή του άσματος και να χρειαστεί να εισαχθούν επειγόντως στο νοσοκομείο.

Αναφορικά δε με τα στοιχεία που θέλουν η Κρήτη να "φιγουράρει" στις πρώτες θέσεις υψηλών ποσοστών σε πνευμονολογικά προβλήματα σε επίπεδο χώρας, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως «το Ηράκλειο και η Κρήτη γενικά έχει γύρω στο 10% περισσότερα κρούσματα που αφορούν το άσθμα και τις αλλεργίες σε επίπεδο χώρας, ειδικά στα μικρά παιδιά», γεγονός που οφείλεται στο ότι στη σύγχρονή εποχή εκτιθέμεθα σε πιο βλαβερές ουσίες από ό,τι τα παλιότερα χρόνια. Ο κ. Τζανάκης τονίζει παράλληλα ότι τα αυξημένα προβλήματα πνευμονοπαθειών, ΧΑΠ, αλλά και καρκίνου του πνεύμονα στην Κρήτη μπορεί να οφείλονται σε ένα μεγάλο βαθμό στο κάπνισμα, ενώ η μεγάλη συχνότητα άσθματος οφείλεται αφενός στην έκθεσή μας στη γύρη των φυτών και αφετέρου στην κληρονομικότητα.

Ιδιαίτερη προσοχή, όμως, συνιστάται και σε όσους αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα, με τον καρδιολόγο κ. Γιάννη Βαβουρανάκη να επισημαίνει ότι «έχει αποδειχθεί ότι τα σωματίδια αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες να πάθει κάποιος ένα καρδιολογικό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπάρχουν μελέτες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που αναφέρουν ότι γενικότερα η ρύπανση, σε συνδυασμό με τα σωματίδια αυτά, έχει αυξημένη επίπτωση καρδιακών επεισοδίων, οπότε είναι σημαντικό τις ημέρες αυτές να αποφευχθεί η έκθεση από όλους».

Προσοχή στην έκθεση

Την ίδια ώρα, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Μέριμνας, θέλοντας να ενημερώσει τον κόσμο και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες προκειμένου να προστατέψουν την υγεία τους, συστήνει σε ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα τονίζει ότι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου, άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα, ενώ κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Τέλος, η αρμόδια Διεύθυνση συστήνει στους πολίτες να περιορίσουν και την άσκοπη χρήση Ι.Χ.

Σκαρφαλώνει στους 30 ο υδράργυρος

Αναλυτικά για τον καιρό τώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου-ερευνητή στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδου, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3. Το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης είναι πιο έντονο μετά το μεσημέρι, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία  ξεπερνάει τους 30 βαθμούς ειδικά στις βόρειες παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Ο ίδιος τονίζει μάλιστα πως ζέστη θα επικρατεί ακόμα και το βράδυ της Πέμπτης, με την ελάχιστη θερμοκρασία να φτάνει τους 25 βαθμούς.

Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί αύριο Παρασκευή, οπότε η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 28 βαθμούς Κελσίου και σταδιακά θα εξασθενήσει από το βράδυ μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι εντάσεως 5-6 μποφόρ, ενώ την Παρασκευή το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια