default-image

Εφιαλτική γρίπη:Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων 5ετίας

Υγεία
Εφιαλτική γρίπη:Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων 5ετίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη και τους μεγαλύτερους εφιάλτες ξεπέρασε ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη φέτος που άφησε πίσω της 185 θύματα στη χώρα και γεμάτες εντατικές στις οποίες εισήχθησαν συνολικά 403 άτομα. Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές δυστυχώς τα θύματα ήταν πολύ περισσότερα, προβληματίζοντας τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη κατέληξαν:

Την περίοδο γρίπης

2014-2015  111 άνθρωποι

2013-214    145

2012-2013    43

Βαρύ ήταν το πλήγμα και για την Κρήτη με τελευταίο θύμα τον 21χρονο Βασίλη από χωριό του Μυλοποτάμου που "έσβησε" από επιπλοκές της γρίπης πριν καν προλάβει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

Αρνητικό ρεκόρ 5ετίας

Μάλιστα ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Ιατρικός σύλλογος Αθηνών που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Κατά την εφετινή επιδημία γρίπης είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ, της τελευταίας πενταετίας. Το υπουργείο Υγείας, έχει βαρύτατες ευθύνες, για σωρεία παραλείψεων που οδήγησαν στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα» .

Οι τρεις αιτίες ων αυξημένων θανάτων

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, τρεις είναι οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή τη θλιβερή αποτίμηση:

α) ότι ο πληθυσμός είχε τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σε σύγκριση με τα άλλα έτη. Η εφετινή περίοδος καταγράφεται ως η μοναδική που δεν έγινε το φθινόπωρο , η επιβεβλημένη εκστρατεία ενημέρωσης των ομάδων υψηλού κινδύνου, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

β) δεν υπήρξε μέριμνα ,για να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού των ΜΕΘ που έληξαν το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να κλείσουν κλίνες λίγο πριν από την έναρξη της επιδημίας της γρίπης.

γ) από την αρχή της επιδημίας τα νοσοκομεία ήταν ακέφαλα, χωρίς διοικήσεις, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η επιδημία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News