default-image

Οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες πυροδότησαν κόντρες

Κρήτη
Οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες πυροδότησαν κόντρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόντρα ξέσπασε με αφορμή την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη για τις επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες καθώς σε επιστολή του ο οικονομολόγος- φοροτεχνικός και περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης επισημαίνει όχι μόνο ότι το θέμα είναι γνωστό αλλά και αφήνει αιχμές σε βάρος του βουλευτή. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά " κ. Βαρδάκης ανακάλυψε προσφάτως την Αμερική αλλά εμείς εδώ και 28 χρόνια, ακολουθούσαμε τις ορθές διαδικασίες".

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει:

«Θεωρεί  ο κ Βαρδάκης αποκάλυψη,  την από  την διαταγή  ΠΟΛ1073/21/07/2004 αλλά και της προγενέστερης ΠΟΛ 1061/2003 δυνατότητα,  να αιτούνται επιστροφής   πιστωτικού υπολοίπου, οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία  για συγκεκριμένους λόγους, όπως ακριβώς περιγράφουν οι ανωτέρω διαταγές, μεταξύ  των οποίων  και για εκροές, δηλαδή πωλήσεις προϊόντων, υπαγόμενες σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από εκείνο των εισροών δηλαδή των δαπανών.

Επίσης δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ που πλήρωσαν για εισαγωγές-αγορέςη κατασκευές επενδυτικών αγαθών( πάγια στοιχεία της επιχείρησης.) επιπλέον μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν υπό όρους και απαλλακτικό ΦΠΑ για την αγορά των ανωτέρω αγαθών , όπως ήδη λαμβάνουν  εδώ και χρόνια από το  1987 και μετά,  που η χώρα μας ενέταξε τον ΦΠΑ στη φορολογική της νομοθεσία»,  αναφέρει σχετικά ο κ Γιάννης Γουλιδάκης.

"Δεν έχασαν ούτε ένα ευρώ"

«Οι αγρότες  που υποχρεωτικά η προαιρετικά μπήκαν  στα βιβλία από το 1987 και μετά έως και τις 31/12/2013, ήταν ελάχιστοι, αφού η νομοθεσία μας προέβλεπε έως τότε απαλλαγή από την τήρηση  βιβλίων. Σχεδόν  το σύνολο των αγροτών  ήταν ενταγμένοι στο ειδικό καθεστώς, κατ' αποκοπή επιστροφής του ΦΠΑ βάσει του τζίρου τους, έως και τις  31/12/2013.

Δεν έχασαν ούτε ένα ευρώ και αντίθετα οι αγρότες εισέπρατταν από το 1987 και μετά κατ' αποκοπή, σημαντικά ποσά με συντελεστές επι του τζίρου τους από 2%  αρχικά σε 5%  μεταγενέστερα,  αλλά και  σε 11% επί Γ. Παπανδρέου  και σε 6% μέχρι 31/12/2013 για όλους τους αγρότες , και που παραμένει στο 6% από 01/01/2014 και μετά, αποκλειστικά για τους αγρότες ειδικού καθεστώτος»προσθέτει ο κ Γουλιδάκης.

«Από το  1988 οι φοροτεχνικοί  της χώρας , συνεπώς και της Κρήτης, καταθέσαμε  εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ και  απόδειξη για όλα αυτά υπάρχει στο αρχείο των εφοριών , των συνεταιρισμών και των λογιστών.

Όσοι ακόμα , είχαν προαιρετικά  ενταχθεί στα βιβλία από το 1987 και  μετά, συμψήφιζαν τον ΦΠΑ  μέσω του λογιστηρίου τους, αλλά και αγόρασαν μεγάλης αξίας αγαθά , όπως αγροτικά αυτοκίνητα, κλαρκ και  άλλα και εγκατέστησαν  θερμοκηπιακές και άλλες μονάδες, χωρίς να επιβαρυνθούν ΦΠΑ, αφου ζητούσαν και ελάμβαναν απαλλακτικές αποφάσεις για το ΦΠΑ..  

Από 1/1/2014 οπότε με τα κριτήρια της ΠΟΛ 1281/2013 οι αγρότες εντάχθηκαν  στα βιβλία εσόδων εξόδων κατά συρροή, θεωρητικά είχαν την δυνατότητα να ζητήσουν επιστροφή ΦΠΑ , όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν γιατί απλά , η αίτηση γίνεται κατά την ΠΟΛ 1073/2004 ανα διαχειριστική περίοδο. Για τους αγρότες, η περίοδος αυτή, είναι το τρίμηνο η το έτος», προσθέτει.

Το πρώτο το  δεύτερο και  το τρίτο τρίμηνο ΦΠΑ 2014 των αγροτών υπεβλήθηκαν μηδενικά  και μόνο το τέταρτο τρίμηνο ΦΠΑ 2014 που υπεβλήθη έως 29/02/2015 περιλάμβανε ποσά αγορών- πωλήσεων, για να εξαχθεί συμπέρασμα περί αίτησης επιστροφής ΦΠΑ.

Τούτο κατέστη εφικτό από 01/07/2015 και μετά, οπότε ενεργοποιήθηκε εν μέρει το νέο έντυπο υποβολής ΦΠΑ έτους 2015,  στο οποίο και βασιζόμαστε και αιτούμαστε και λαμβάνουμε επιστροφές  ΦΠΑ από το τέλος  του 2015.

"Ανακάλυψε προσφάτως την Αμερική..."

Ο κ .Βαρδάκης ανακάλυψε προσφάτως την Αμερική αλλά εμείς οι φοροτεχνικοί και κα οι αγρότες της Κρήτης και όχι μόνον  δύο άλλων  περιφερειών, όπως λέει,  εδώ και 28 χρόνια, ακολουθούσαμε τις ορθές διαδικασίες  με αποτέλεσμα,  κάθε χρόνο να έχουμε επιστροφές εκατομμυρίων ευρώ. Για παράδειγμα, το έτος 2011 επιστράφηκαν πάνω από 20 εκ ευρώ στους αγρότες , από την τότε  ΔΟΥ Ιεράπετρας», θυμίζει ο κ Γουλιδάκης.

«Το θέμα αυτό  πήρε έκταση κατόπιν ενεργειών του κ Βαρδάκη, και μου έδωσε την  ευκαιρία να  θυμίσω  ότι,  από το 1987 και μετά,  με την εφαρμογή ΦΠΑ ,  τα χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών και άλλων εγκαταστάσεων της Κρήτης και δη της Ιεράπετρας,  κατασκευάστηκαν με την ορθή φοροτεχνική υποστήριξη και ξεπέρασαν τις υποχρεωτικές διατάξεις των διαφόρων αναπτυξιακών νόμων αφήνοντας παρακαταθήκες εγκαταστάσεων και για το μέλλον.

Δεν έχασαν λοιπόν οι αγρότες, που εξάγουν όπως υποστηρίζει ,  από τη στιγμή που αποτάθηκαν σε έμπειρους και γνώστες της φορολογικής νομοθεσίας φοροτεχνικούς», γράφει μεταξύ άλλων ο οικονομολόγος κ Γιάννης Γουλιδάκης , απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ Σωκράτη Βαρδάκη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News