default-image

Σαν σήμερα κηρύχθηκε η έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων

Ελλάδα
Σαν σήμερα κηρύχθηκε η έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες

Ήταν 6 Απριλίου του 1896 όταν κηρύχθηκε η έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, όπου λαμβάνουν μέρος 311 αθλητές από 13 χώρες, εκ των οποίων οι 230 είναι Έλληνες. Η ημερομηνία 25 Μαρτίου 1896, που καταγράφεται ως η επίσημη, αντιστοιχεί στο Ιουλιανό ημερολόγιο. Ο Αμερικανός τριπλουνίστας James Connolly είναι ο πρώτος σύγχρονος Ολυμπιονίκης, με επίδοση 13,71 μ., αφού κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των 1ων Ολυμπιακών Αγώνων το άλμα τριπλούν ολοκληρώνεται πρώτο από όλα τα άλλα αγωνίσματα.

Ιδρύεται η Κου Κλουξ Κλαν

Σαν σήμερα το 1868 ιδρύεται στις ΗΠΑ η Κου Κλουξ Κλαν, μια οργάνωση των λευκών που αντιτίθεται στη φυλετική ισότητα.

Γερμανική εισβολή

Σαν σήμερα το 1941 η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και στη Γιουγκοσλαβία στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου. Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας εκδηλώθηκε στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 στα οχυρά της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας, 45 λεπτά πριν από την προβλεπόμενη ώρα, σύμφωνα με τη γερμανική διακοίνωση που είχε επιδοθεί νωρίτερα στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή από το Γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα, πρίγκιπα Έρμπαχ. Επιδίδοντας το τελεσίγραφο, ο Έρμπαχ τόνισε στον Κορυζή ότι ο πόλεμος δε στρεφόταν κατά της Ελλάδας, αλλά κατά της Αγγλίας, που είχε σπεύσει προς βοήθεια της χώρας μας με 62.000 άνδρες και μεγάλη αεροπορική δύναμη. Ο Κορυζής είπε το δεύτερο «Όχι», αυτή τη φορά στην ιταμή ναζιστική πρόκληση.

Ανοίγει φτερά η Ολυμπιακή

6 Απριλίου του 1957 και ανοίγει τα φτερά της η αεροπορική εταιρεία "Ολυμπιακή Αεροπορία". Ιδρύεται από τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος εξαγόρασε την κρατική ΤΑΕ (Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις). Στις 6 Απριλίου κάνει το παρθενικό της ταξίδι εκτελώντας το πρωινό δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με ελικοφόρο DC-3 που πέταξε ο κυβερνήτης Παύλος Ιωαννίδης. Η νεοσύστατη εταιρεία αποτελείται 15 ελικοφόρα και προσωπικό 835 υπαλλήλων. Πολύ γρήγορα άνοιξε τα φτερά της στις πέντε ηπείρους και αναδείχθηκε σε μία από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο.

Παραπομπή λόγω Σκοπίων

Σαν σήμερα το 1994 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα του εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ και ταυτόχρονα καλεί τα Σκόπια να επανεξετάσουν τη θέση τους στα θέματα του συντάγματος και των συμβόλων τους. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσφορία της και την ανησυχία ότι η απόφαση θα ενισχύσει την αδιαλλαξία των Σκοπίων.

Εισβολή στη Βαγδάτη

Ήταν 6 Απριλίου του 2003 όταν οι αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Βαγδάτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News