Ειδήσεις

"Μύρισε"... καλοκαίρι, 30άρια και σκόνη στην Κρήτη

Ζέστη,νοτιάδες και σκόνη θα κυριαρχήσουν για μια ακόμη φορά στην Κρήτη τις επόμενες ημέρες. Ήδη από την Τετάρτη "μύρισε"... καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες που κυριαρχούν στο νησί, ενώ το  σκηνικό του καιρού αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ζεστό, με το θερμόμετρο την Πέμπτη να αγγίζει τους 30 βαθμούς Κελσίου και στη Μεσαρά να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο !

Οι Κρητικοί αναμένεται να ταλαιπωρηθούν για μια ακόμη φορά από τη σκόνη η οποία μάλιστα θα περάσει τα επιτρεπτά όρια. Πιο έντονο θα είναι το φαινόμενο σε Χανιά και Λασίθι.

Έρχεται και πάλι αφρικανική σκόνη

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Δ/νση υγείας της Περιφέρειας Κρήτης σε ανακοίνωσή της:

Με ανακοίνωση της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι θα υπάρξουν  υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης κυρίως την Παρασκευή 08 Απριλίου 2016. Θα επηρεαστεί ολόκληρη  η  Περιφέρεια Κρήτης αλλά το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο στην περιοχή της ΠΕ Χανίων και ΠΕ Λασιθίου.

  Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας,  η  συγκέντρωση  αιωρούμενων σωματιδίων  PM10,  αναμένεται να  ξεπεράσει το  όριο  της μέσης  ημερήσιας  τιμής 50 μg/m3. Το φαινόμενο  θα είναι πιο έντονο  μετά το μεσημέρι την Πέμπτη 07 Απριλίου, θα κορυφωθεί την Παρασκευή 08 Απριλίου και σταδιακά θα εξασθενήσει  από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις πρωινές ώρες το Σαββάτο 9 Απριλίου.  

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρεια Κρήτης συστήνει:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

β) Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα,

γ) Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα  μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση - δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους

δ) Στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη χρήση ΙΧ.

Ο καιρός στην Κρήτη

Καλύτερες οι καιρικές συνθήκες στο Ηράκλειο με τους νοτιάδες ωστόσο να επισκέπτονται την πόλη.Σύμφωνα με στοιχεία από το meteo.gr,για αύριο Πέμπτη προβλέπονται αραιές νεφώσεις, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου και μέτριους νότιους ανέμους έντασης 4 μποφόρ.Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με αραιή συννεφιά, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 25 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από νότια διεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ.

Για την Πέμπτη στα Χανιά ο καιρός θα είναι αρκετά συννεφιασμένος, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 έως 22 βαθμούς Κελσίου . Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με συννεφιασμένο ουρανό, με την θερμοκρασία στους 25 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από νοτιοανατολική διεύθυνση .

Στο Ρέθυμνο αναμένονται  αρκετές νεφώσεις, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς νοτιοανατολικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 3 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, με αραιή συννεφιά, με την θερμοκρασία στους 26 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από νότια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ.

Ενώ στο Λασίθι αναμένεται συννεφιά και τη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 22 βαθμούς κελσίου με ασθενείς νοτιάδες.

Προσοχή στις πυρκαγιές

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς με έκτακτο δελτίο της επιχειρεί να ενημερώσει τους πολίτες και να τους εφιστήσει την προσοχή με δεδομένο ότι από την Πέμπτη αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι κυρίως στις νότιες - νοτιοδυτικές περιοχές του Νομού Χανίων.

Για τον λόγο αυτό οι πολίτες καλούνται να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα παραπάνω και  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγοντας εργασίες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι μετά από κάθε αγροτική εργασία (ακόμα και προηγούμενων ημερών) πρέπει οπωσδήποτε η τέφρα/στάχτη που απομένει να απλώνεται, να διαβρέχεται και να καλύπτεται επαρκώς με χώμα, ώστε να σβήνει.Ενώ στο δελτίο της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κισσάμου επισημαίνεται ότι για εμπρησμό από αμέλεια ή από πρόθεση, καθ' όλη την διάρκεια του έτους, προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις.

Σχόλια