default-image

Το "χαράτσι" που πληρώνουν άδικα οι εργαζόμενοι

Κρήτη
Το "χαράτσι" που πληρώνουν άδικα οι εργαζόμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η περίφημη εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε προ πενταετίας προκειμένου να ενισχυθούν οι άνεργοι της χώρας που έβαιναν αυξανόμενοι. Από τότε συγκεντρώνονται κατ' έτος εκατοντάδες εκατομμύρια, τα οποία όμως, αντί να επενδύονται σε δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης, καταλήγουν στη "μαύρη τρύπα" του χρέους.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, η εισφορά αλληλεγγύης έχει καταντήσει άλλο ένα χαράτσι, το οποίο πληρώνουν άδικα οι εργαζόμενοι. Κι αυτό γιατί ουδέποτε έχουν καταλήξει - ως όφειλαν - από το ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ τα εκατοντάδες εκατομμύρια που συγκεντρώνονται ετησίως από την εισφορά αλληλεγγύης.

Όπως μας ενημερώνει ο φοροτεχνικός Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης από την Ιεράπετρα, «το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και αποδίδεται στον Κωδικό Αριθμό Εσόδων (ΚΑΕ) 0828 "Έσοδα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (2%) για την καταπολέμηση της ανεργίας"».

Το 2015 οι Έλληνες εργαζόμενοι με τους κουτσουρεμένους μισθούς πλήρωσαν 280 εκατομμύρια ευρώ για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (2%). Πλήρωσαν, όμως, και άλλα 762 εκατομμύρια ως έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Και επειδή προφανώς οι κυβερνώντες ακόμα δεν έχουν καταλάβει πως ο πίθος των Δαναΐδων είναι... άπατος, ετοιμάζονται να αυξήσουν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης!

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές, η οποία προέβλεπε την αύξηση του ανώτατου συντελεστή από το 8% που είναι σήμερα σε 10%, με ταυτόχρονη καθιέρωση οριακών συντελεστών οι οποίοι θα επιβάλλονται σε κλιμάκια ανάλογα με αυτά της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Για παράδειγμα, σήμερα, ο ανώτατος συντελεστής 8% επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ. Με τη νέα πρόταση, η εισφορά θα επιβάλλεται σε κλιμάκια εισοδήματος χωρίς επιβαρύνσεις για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, όπως υποστηρίζει πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Στόχος είναι να προκύψουν επιπλέον έσοδα σχεδόν 500 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό κενό.

Υπενθυμίζεται ότι οι σημερινοί (ακόμα μη αυξημένοι) συντελεστές της έκτακτης εισφοράς είναι:

* 0,7%, για ετήσια - δηλωθέντα ή τεκμαρτά - εισοδήματα από 12.001 έως και 20.000 ευρώ.

* 1,4% για ετήσια - δηλωθέντα ή τεκμαρτά - εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ.

* 2% (από 1,4%), για ετήσια - δηλωθέντα ή τεκμαρτά - εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ.

* 4% (από 2,8%), για ετήσια - δηλωθέντα ή τεκμαρτά - εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.

* 6% (από 2,8%), για ετήσια - δηλωθέντα ή τεκμαρτά - εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.

* 8% (από 2,8%) για ετήσια - δηλωθέντα ή τεκμαρτά - εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

«Ο εργαζόμενος καλείται να πληρώνει και να ξαναπληρώνει, χωρίς να έχει ανταποδοτικό όφελος ο ίδιος και χωρίς να στηρίζονται επί της ουσίας οι άνεργοι, όπως μας είχαν υποσχεθεί», αναφέρει ο κ. Βοργιάς και συμπληρώνει: «Δυστυχώς, το ΙΚΑ ουδέποτε έχει καταβάλει στον ΟΑΕΔ τα οφειλόμενα ποσά από την εισφορά αλληλεγγύης. Έτσι καταλήγουν στη "μαύρη τρύπα" χρήματα που δίνουμε από το υστέρημά μας οι εργαζόμενοι για την καταπολέμηση της ανεργίας και για τη στήριξη των ανέργων. Και σαν να μην είναι όλα αυτά αρκετά, έρχονται ακόμα και να τριπλασιάσουν σε κάποιες περιπτώσεις την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης με το νέο φορολογικό».

Εργατική Εστία:Υπέρ πίστεως 350 εκατ. το χρόνο!

Στο μεταξύ, τα εκατοντάδες εκατομμύρια των εισφορών αλληλεγγύης δεν είναι τα μόνα που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδας. Καταβάλλουν επιπλέον 350 εκατομμύρια κατ' έτος υπέρ της Εργατικής Εστίας, δηλαδή υπέρ ενός Οργανισμού που ουσιαστικά έχει... καταργηθεί!

Όπως λέει ο κ. Βοργιάς, παλιά για την Εργατική Εστία πλήρωναν εργοδότες και εργαζόμενοι. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η συνεισφορά των εργοδοτών έχει καταργηθεί. Η συνεισφορά των εργαζομένων εξακολουθεί να εισπράττεται και έχει υπολογιστεί σε 350 εκατομμύρια το χρόνο. Κατά τον κ. Βοργιά, τα εν λόγω εκατομμύρια θα έπρεπε επίσης να αποδίδονται στον ΟΑΕΔ, καθώς αυτός απορρόφησε την Εργατική Εστία πριν τέσσερα χρόνια που καταργήθηκε.

Ο εργαζόμενος, δηλαδή, που τα χρόνια της κρίσης έχει χάσει μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός του καλείται επιπλέον να πληρώνει "χαράτσια" 1,4 δισ. την τετραετία για ανύπαρκτο Οργανισμό, ετήσιο "χαράτσι" ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 280 εκατομμύριων ευρώ για μη ωφελούμενους ανέργους και ετήσιο "χαράτσι" έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης 762 εκατομμύριων για αλληλέγγυους- "φαντάσματα".

Γι' αυτό και δεν προξενεί πια εντύπωση, αλλά μόνο προβληματισμό, όταν Έλληνες εργαζόμενοι διαπιστώνουν ότι δεν τους συμφέρει να εργάζονται, εκτός κι αν βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. «Σήμερα ο εργαζόμενος καλείται να δουλεύει περισσότερο και να αμείβεται λιγότερο, την ώρα που οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης παραμένουν σταθερά υψηλές και την ώρα που τα χαράτσια αυξάνονται καθημερινά», καταλήγει ο κ. Βοργιάς.

Ρεπορτάζ:Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News