default-image

Τέρμα στην παρανομία λένε οι αγρότες μετά τους ελέγχους

Κρήτη
Τέρμα στην παρανομία λένε οι αγρότες μετά τους ελέγχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την επιχείρηση ελέγχου της Οικονομικής Αστυνομίας στο λιμάνι του Πειραιά, σε νταλίκες που μετέφεραν με τα πλοία της γραμμής ατυποποίητα αγροτικά προϊόντα σε πλαστικές κλούβες, και κηπευτικά τυποποιημένα σε χαρτοτελάρα, αλλά χωρίς τις απαραίτητες σημάνσεις στη συσκευασία και σε κάποιες περιπτώσεις υποτιμολογημένα, οι αγροτικοί φορείς της Ιεράπετρας επικρότησαν την προσπάθεια που ξεκίνησε, για να περιοριστεί στο ελάχιστο η διακίνηση με παράνομο τρόπο των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που παράγουν με κόπο και ιδρώτα.

«Το φαινόμενο αυτό είναι σε όλους μας γνωστό. Ήταν πάντα μεταξύ των αιτημάτων των Οργανώσεων Παραγωγών των Συνεταιρισμών, των αγροτοσυνδικαλιστικών φορέων, αλλά και των νόμιμων εμπόρων και εξαγωγέων, που διατηρούν τυποποιητήρια και συσκευαστήρια, να παταχθεί η παράνομη διακίνηση κηπευτικών, η ενδεχόμενη υποτιμολόγηση και η διακίνηση χύμα αγροτικών προϊόντων, που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά», μας είπε ο κ. Μπάμπης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας και υπεύθυνος του δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης επιβεβαίωσε ότι τα φαινόμενα αυτά είναι συνηθισμένα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

«Γνωρίζουμε ότι αυτός ο τρόπος της παράνομης διακίνησης των αγροτικών προϊόντων είναι λάθος για πολλούς λόγους. Χάνουμε την υπεραξία των προϊόντων μας από τη χύμα διακίνησή τους σε πλαστικές κλούβες, καθώς υποβαθμίζεται η ποιότητά τους, ενώ ταξιδεύουν χωρίς ταυτότητα προς τις διεθνείς αγορές, παίρνοντας όποιο όνομα τούς δώσει ο Βούλγαρος, για παράδειγμα, έμπορος, ο οποίος τα επανεξαγάγει ως βουλγαρικά προϊόντα».

Να εφαρμοστούν οι νόμοι προς πάσα κατεύθυνση και σε κάθε περιφέρεια της επικράτειας ζητά με τη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Ανατολή" κ. Αντώνης Ζαχαριαδάκης, ο οποίος θεωρεί ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κινήθηκαν επιλεκτικά προς εκείνους οι οποίοι εμπορεύονται κρητικά κηπευτικά, κλείνοντας τα μάτια σε ό,τι ανάλογο συμβαίνει στην άλλη Ελλάδα.

«Τα προϊόντα ταξιδεύουν εδώ και χρόνια σε κλούβες απ' όλη την Ελλάδα. Αυτά που επιστράφηκαν στην Κρήτη ήταν χωρίς τις προβλεπόμενες σημάνσεις. Αυτό με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Εδώ πληρώνουμε πιστοποιήσεις χιλιάδων ευρώ για να διαθέτουν τα προϊόντα μας την ταμπελίτσα όπου αναφέρεται η ιχνηλασιμότητα των φυτοπροστατευτικών. Αυτό το έχουν κερδίσει τα κρητικά προϊόντα, με αγώνα και κόπο, να έχουν δηλαδή ταυτότητα και σήμανση».

Από την πλευρά των εμπόρων-εξαγωγέων που δραστηριοποιούνται στην Ιεράπετρα εδώ και πολλές δεκαετίες, και ο κ. Θεοδόσης Ζαχαριαδάκης είναι αντίθετος στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων σε κλούβες.

«Τα αγροτικά προϊόντα που διακινούνται με κλούβες παράνομα δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία του ανταγωνισμού μεταξύ των συναδέλφων, όπως επίσης δημιουργούν πρόβλημα στον τρόπο διακίνησης των προϊόντων, τα οποία πρέπει να τυποποιούνται, να συσκευάζονται, να σημαίνονται και να φτάνουν επώνυμα στις αγορές της Ευρώπης», μας είπε ο κ. Θεοδόσης Ζαχαριαδάκης.

Εκτός από τον έλεγχο των εμπόρων, ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης από την Incofruit Hellas ζητά να ελεγχθούν και οι ελεγκτές που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

«Χαιρετίζουμε τη δραστηριοποίηση των ελεγκτικών υπηρεσιών της χώρας μας για την πάταξη της διακίνησης ατυποποίητων νωπών οπωροκηπευτικών, πιστεύοντας ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι σε καθημερινή βάση και θα ενταθούν, προκειμένου να παταχθεί κάθε δραστηριότητα που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, η μη τήρηση των προδιαγραφών εμπορίας σε συγκεκριμένα προϊόντα και φορτία δεν απετέλεσε, μέχρι σήμερα, αντικείμενο διοικητικού ελέγχου των εμπόρων, αλλά και των ελαστικών ελεγκτών των φορτίων, που δημιούργησαν τον κίνδυνο δυσφήμησης των προϊόντων μας», μας είπε ο ειδικός σύμβουλος του Ελληνικού Συνδέσμου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Ρεπορτάζ:Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News