default-image

Το ημερολόγιο του Αλέξη

Απόψεις
Το ημερολόγιο του Αλέξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Νιώθω την ανάγκη να σου γράψω. Εκεί που είχα ηρεμήσει, έρχεται πάλι το ΔΝΤ να με αναστατώσει. Εκεί που έλεγα πως μπήκαν σε μια σειρά τα πράγματα με τους πρόσφυγες, έρχεται η Βελκουλέσκου με τον Τόμσεν να μου χαλάσουν την ψυχική ηρεμία. Ίσως να πω στην Πετρουλάκη να μου κάνει 2 φορές γιόγκα με την Περιστέρα. Τα χω δοκιμάσει όλα πια. Και θυμάμαι τις ευτυχισμένες μέρες του '15 και κλαίω. Όταν βγήκα για πρώτη φορά πρωθυπουργός.

Της Φωτεινή Μαυροματάκη

Τι να πρωτοθυμηθώ…

25 Ιανουαρίου 2015 που λες το όνειρο μου γίνεται πραγματικότητα. Επιτέλους έγινα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πρώτη φορά αριστερά. Κοκκίνισε η Ελλάδα! Όλοι με αποθέωναν. Είδες πόσος κόσμος; Αχ και ξαναζωντάνεψα τις ένδοξες εποχές του Ανδρέα. Το είδα στα μάτια της γιαγιάς που ήταν μπροστά - μπροστά και με χειροκροτούσε και φώναζε "Αλέξη, προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα." Χαρά στο κουράγιο της. 80 χρονών ήταν μέσα στο νερό κι όμως εκεί. Φώναζε για ' μένα. Είδε στο πρόσωπο μου τον Ανδρέα. Κι εγώ όσο την έβλεπα έπαιρνα πιο πολύ θάρρος και η φωνή μου όλο και του έμοιαζε εκεί πάνω. Και τα χέρια μου το ίδιο! Λες κι είχε μπει μέσα μου το πνεύμα του.

Αχ, ημερολογιάκι μου. Από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα, τι έχω τραβήξει. Τι πέρασα. Ένα σου λέω πήγα στον ίδιο ψυχαναλυτή με την Κωνσταντοπούλου. Άλλη κι αυτή. Ακόμα νομίζω ότι την ακούω. "Σας παρακαλώ πολύ… Σας παρακαλώ…" 5 ηρεμιστικά έπαιρνα κάθε φορά που τέλειωνε η ολομέλεια.

Και ο Βαρουφάκης; Τον έπαιρνα μαζί στις διαπραγματεύσεις. Μεγάλο μυαλό σου λέει. Τόσες οικονομικές μελέτες. Και βιβλίο για την κρίση είχε γράψει. Τόσο καιρό που κυβερνούσαν οι προηγούμενοι έβγαινε στα παράθυρα και τους έκραζε. Λέω έχει και θαυμαστές πολλούς από τη νεολαία.  Μιλούσε και καλά αγγλικά. Ακαδημαϊκός σου λέει. Εντυπωσιακό βιογραφικό. Σίγουρα θα κάνω εντύπωση. Που να το φανταζόμουν ότι θα μου έβγαινε lifestyle υπουργός και ό, τι θα γινόταν viral παντού.

Και που λες. ένας χρόνος γεμάτος ταξίδια… Κάθε τρεις και λίγο στις Βρυξέλλες. Σύνταγμα - Κηφισιά το είχα κάνει. Σύνοδοι κορυφής, eurogroup, euroworkinggroup. Αλλά βρε ημερολογιάκι μου, αυτοί οι Ευρωπαϊοι να μην πείθονται με τίποτα; Κι αυτή η Μέρκελ πετσί.

"Ο ελληνικός λαός με ψήφισε για να σκίσω τα μνημόνια τους έλεγα." Πόσες ώρες; Οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί μέσα στην αίθουσα είχαν βάλει οδοντογλυφίδες στα μάτια τους από τη νύστα. Ο Γερούν που και που μπρουμούτιζε από τη νύστα. Μα κανένας να μην με καταλαβαίνει. Και να χω και το Σαμαρά στην αρχή, το Μεϊμαράκη μετά γιατί παραιτήθηκε ο άλλος, το Βενιζέλο και μετά τη Φώφη, το Θεοδωράκη και τον Κουτσούμπα και τους άλλους και να με πιέζουν. Έλεος. Δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα. Νέος είμαι ακόμα. Και δε μου έφταναν αυτοί, μόνο είχα και τους δικούς μου. Θα κάνω έναν ανασχηματισμό να ησυχάσω.

Μάλλον όχι. Θα κάνω έναν ανασχηματισμό και ένα δημοψήφισμα. Πωωωω! Πως δεν το χα σκεφτεί τόσους μήνες; Από πότε έχει να γίνει δημοψήφισμα; Από το '74, ε; Κάτσε να το γκουγκλάρω μην κάνω λάθος. Ναι από το '74. Πωωωω! Φαντάζομαι τα πρωτοσέλιδα! "Ο Αλ. Τσίπρα κάνει δημοψήφισμα μετά από 41 χρόνια." Το έλεγε και ο Γιωργάκης το 2011. Εγώ θα το κάνω. Θέλω δημοψήφισμα. Θέλω δημοψήφισμα. Να δει η Μέρκελ ποιος είναι ο δυνατός. Θα βγάλω διάγγελμα.

28 Ιουνίου θα το ανακοινώσω. Να δεχτούμε το μνημόνιο; Ναι ή όχι; Αυτό θα είναι το δημοψήφισμα. Λιτό και κατανοητό; Ωχ. Και αν βγει όχι; Τι θα κάνω. Εγώ πάντως πρέπει να λέω πως θέλουμε το όχι. Αλλά αν βγει όχι;

Όχι βγήκε τελικά. Παραιτήθηκε και ο Βαρουφάκης. Αααα. από τις 28 Ιουνίου που το ανακοίνωσα μέχρι τις 7 Ιουλίου που έγινε , δε θα πιστέψεις. Κλείσανε τις τράπεζες. Βάλανε capital controls. Απολυθήκαν κάμποσες χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι. Κάποιοι άλλοι δούλευαν χωρίς να πληρώνονται. Έκλεισαν και κάποιες επιχειρήσεις. Δεν τολμούσα να βγω από το Μαξίμου. Δε σου περιγράφω. Τα ξέρεις. Και όχι τίποτα άλλο. Θα έβλεπα αυτή τη γιαγιά που με χειροκροτούσε όταν βγήκα πρωθυπουργός και θα μου ζητούσε χρήματα για να πάρει φάρμακα και δε θα χα να της δώσω. Καταλαβαίνεις, είχα κι εγώ έξοδα. Έπρεπε να δώσω την προκαταβολή για το ιδιωτικό του Φοίβου - Παύλο. Έκλεισε τα 4 και η Περιστέρα έχει πολλές υποχρεώσεις τώρα που θα διδάσκει και στο Πανεπιστήμιο. 420 ευρώ το όριο. Θα βρω τον τρόπο όμως. Κάποιος τρόπος θα υπάρχει να βγάζω περισσότερα. Ο Τσακαλώτος, ο διάδοχος του Βαρουφάκη, θα τον βρει. Ε, έχω φυλάξει και 1εκ. ευρώ στο Βέλγιο για ώρα ανάγκης. Εντάξει. Βγαίνουμε, δε βγαίνουμε.

Αααα, ναι! Ξέχασα να σου πω για τον Ευκλείδη. Όταν παραιτήθηκε ο Βαρουφάκης, έβαλα έναν πιο low profile για τσάρο της Οικονομίας. Με το σακιδιάκι του, δεν τραβάει τα βλέμματα. Μορφωμένος, σπουδαγμένος κι αυτός. Μιλάει άπταιστα αγγλικά σαν τον άλλο. Δε μιλάει όμως πολύ καλά ελληνικά. Μπερδεύεται λίγο. Ειδικά στην πρώτη του ομιλία στη βουλή. Άσε. Μου έπεσαν τα μούτρα. Καλά όμως τα έλεγε μωρέ. Λες και οι ξένοι θέλουν Μπαμπινιώτη.

Λοιπόν, κάτσε τώρα, γιατί έγιναν τόσα πολλά μέσα σε αυτό το χρόνο που μπερδεύτηκα. Που λες. Την υπογράψαμε τελικά τη συμφωνία. Τον Αύγουστο. Ε, τι να έκανα. Σου λέω, μόνο που δε με δείρανε εκεί μέσα στη σύνοδο. Δε θυμάσαι πόσες ώρες; Βασανιστήρια. Δεν άντεξα. Την υπέγραψα.

Και άρχισα πάλι τις επισκέψεις στον ψυχαναλυτή. Έφευγε η Ζωή, έμπαινα εγώ. Η οποία Ζωή μπήκε στο κόμμα του Λαφαζάνη στη ΛΑΕ. Ραχήλ Μακρή, Βαλαβάνη, Ήσυχος, μαζί τους. Συνεργασία φοβερή. Δεν μπήκαν στη βουλή. Χαχα. Καλά να πάθουν οι προδότες.

Ναι, καλά το κατάλαβες. Έκανα εκλογές. Παραιτήθηκα βέβαια πρώτα. Ήταν μια ζεστή μέρα του Αυγούστου, όταν το ανακοίνωσα. Εκεί λίγο μετά που υπέγραψα τη συμφωνία. Ε, δεν άντεχα να τους ακούω. Υπέγραψα τη συμφωνία και μετά παραιτήθηκα.

Θα βγάλω διάγγελμα. Θα παραιτηθώ και θα πάω σε εκλογές. Θα το διαλύσω το μαγαζάκι. Δεν πάει άλλο. Πιέζομαι. Θα ξαναβγώ σίγουρα. Είμαι γεννημένος ηγέτης εγώ. Λέων δεν είμαι; Μου το είπε και η Λίτσα (η Πατέρα). 20 Σεπτεμβρίου εκλογές. Πρέπει να σκεφτώ τι θα πω όταν ξαναβγώ πρωθυπουργός. Νομίζω δεν πρέπει να χω τον ενθουσιασμό της 25ης Ιανουαρίου. Θα είμαι πιο ήπιος. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα παραδεχτώ ότι έκανα λάθος. Θα τα ρίξω μόνο στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Θα τους πω για την πίεση. Θα με καταλάβουν. Ε, αυτά σκέφτηκα και ξανάκανα εκλογές. Ενθουσιάστηκα, βέβαια, πάλι. Έναν Τσε τον έβαλα! Βγήκα και βουλευτής Ηρακλείου. Να δείξω ότι είμαι κοντά στους ανθρώπους της υπαίθρου. Ότι τους στηρίζω. Αυτή η γιαγιούλα βέβαια που σου έλεγα δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει. Ήταν όμως μια άλλη που με πίστευε ακόμα. Με κοίταζε βέβαια λίγο περίεργα. Στεναχωρημένη σαν να ήταν λίγο. Ούτε σε αυτή όμως θα έδινα χρήματα για φάρμακα. Την απέφυγα. Έπρεπε να πληρώσω όλα τα δίδακτρα για το κολλέγιο. Κι αυτά τα δίδακτρα φωτιά. Μήπως να βγάλω μια νομοθετική ρύθμιση τα παιδιά του πρωθυπουργού, άντε και των υπουργών να μην πληρώνουν, τιμής ένεκεν…;

Και μετά τις εκλογές πάλι τα ίδια. Διαπραγματεύσεις, ταξίδια στις Βρυξέλλες. Και η Περιστέρα παραπονιόταν ότι την παραμελούσα. Όλη τη louis vuitton της φέρνω για να την ηρεμώ… και μετά που τέλειωσαν τα σχέδια, έπιασε το marc jacobs.  

Οι αγρότες τα πήραν κάποια στιγμή. Ήρθαν όλοι μαζί στην Αθήνα και έκαναν ντου. Μου βάλανε ένα μαλιχουλέ, για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Δεν μπορούν, λέει, να πληρώνουν. Γιατί, λέει, να μπει και το τυνησιακό λάδι στην Ευρώπη. Δε βγαίνω όμως κι εγώ… Είχα και τους Κρητικούς βουλευτές, κάθε τρεις και λίγο, ερωτήσεις στη βουλή. Κι αυτός ο Αποστόλου, άλλα έλεγε τη μια, άλλα την άλλη και προσπαθούσαμε όλοι μαζί να τα μαζέψουμε. Ήρθε και αυτός ο ψηλός αγρότης από την Κρήτη, ο γεροδεμένος που είχε έρθει στην ομιλία μου και με είχε σφιχταγκαλιάσει. Τώρα, δεν τόλμησα να τον πλησιάσω. Είχε γίνει κατακόκκινος από τα νεύρα.

Και ξαφνικά αρχίζουν να φτάνουν μαζικά οι πρόσφυγες. Το χε πει και η Τασία τον Ιανουάριο ότι είναι μέσα στο σχέδιο μας να τους φροντίσουμε. Ερχόταν και πιο πριν. Αλλά που να το φανταστώ ότι θα έρθουν τόσοι πολλοί. Άκουγα από το Γαληνό της Μυτιλήνης ότι έρχονται. Έφτιαξαν και τα κέντρα φιλοξενίας. Λέω, θα χωρέσουμε. Έστελνα και το Μουχάλα που και που να βλέπει τι γίνεται να μου λέει. Θα δώσουν και οι Έλληνες κάτιτίς. Πιστεύω σε αυτούς. Είναι ψυχοπονιάρηδες. Θα βοηθήσουν σίγουρα. Αλλά τους τελευταίους μήνες φτάνουν συνεχώς. Που θα χωρέσουμε όλοι; Κάναμε μια συμφωνία με την Ε.Ε. Έκλεισαν τα σύνορα κάποιες χώρες. Και εγκλωβίστηκαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Πήρε η Τουρκία μερικά δις ευρώ. Πήγα κι εγώ στην Τουρκία και μίλησα με το Ρετζέπ. Έδωσα και στις Τουρκάλες κόκκινα τριαντάφυλλα. Ήταν η μέρα της γυναίκας. Ε, μου φώναζε λίγο η Περιστέρα, αλλά της κρατούσα λουκουμάκια και το βρήκε ρομαντικό αυτή τη φορά. Είχε κουραστεί, λέει, από τα ακριβά δώρα. Πέθαναν μερικές χιλιάδες άνθρωποι στη θάλασσα. Και μωρά. Πέθαναν κι αυτά. Συνεχίζουν να πεθαίνουν. Λυπηρά πράγματα. Αλλά, εντάξει. Έχουμε τη συμφωνία τώρα. Η Τουρκία μας βοήθησε.

Αααα… Γνώρισα και την Αντζελίνα Τζολί από κοντά. Τι απλοί άνθρωποι αυτοί, οι χολιγουντιανοί σταρ. Δε φοβήθηκε να πιάσει τα προσφυγάκια.

Είχαμε και τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Και έπρεπε κάθε φορά να βγαίνω και να στέλνω μηνύματα συμπαράστασης. Πέρασαν και από την Ελλάδα, λέει, οι τρομοκράτες. Ε, αφού δε σταμάτησαν να μη φοβάμαι.

Δεν είμαι καλά πάλι τον τελευταίο καιρό. Μήπως να ξαναρχίσω τις επισκέψεις στον ψυχαναλυτή; Και αν ξαναδώ τη Ζωή;  Και εκεί που λες ότι ηρεμούν τα πράγματα, έρχεται το ΔΝΤ να μας αναστατώσει πάλι. Έρχονται και οι διαρροές από τα wikileaks, Βγαίνουν στην επιφάνεια αυτά που είπαν ο Τόμσεν με τη Βελκουλέσκου. Έλα Παναγία μου. Να μην ηρεμήσει ο πρωθυπουργός της χώρας λίγο. 

Δεν είμαι, όμως, καλά σου λέω. Είναι που μου χει πάρει τη δόξα ο Κούλης. Όλοι με αυτόν ασχολούνται. Έλεος κι αυτός. Είναι  πρόεδρος της ΝΔ τώρα. Τον κέρδισε το Βαγγέλη. Πήγε και στην Ειδομένη. Εκεί να δεις δημοσιότητα. Μου πε να κάνω κι εκλογές. Πάντως αυτός πολύ έχει τραβήξει τα βλέμματα τον τελευταίο καιρό. Και ξέρεις τώρα. Μωρέ μήπως να ξανακάνω κανένα ντου; Να μου πάρει τώρα ο Κυριάκος τη δημοσιότητα;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News