Ειδήσεις

Σαν σήμερα: Θηριωδίες ναζί, πετρελαϊκή κρίση και εμπρησμοί

Ελληνοτουρκικός πόλεμος

Στις 5 Απριλίου του 1897 κηρύσσεται ο καταστροφικός για την Ελλάδα πόλεμος με την Τουρκία. Η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε με αφορμή το Κρητικό Ζήτημα. Η πρώτη τουφεκιά έπεσε στις 6 Απριλίου 1897 και οι πολεμικές συγκρούσεις τερματίστηκαν στις 8 Μαΐου του ίδιου χρόνου με ήττα της Ελλάδας.

Θηριωδίες ναζί

Σαν σήμερα το 1944 οι Γερμανοί εκτελούν 270 κατοίκους της Κλεισούρας στην Καστοριάς, ως αντίποινα για το φόνο δύο συμπατριωτών τους στρατιωτών.

Γερμανικές δυνάμεις με διοικητή τον Καρλ Σίμερς, διοικητή του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των SS, καταφτάνουν στην κωμόπολη, συγκεντρώνουν τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες στην πλατεία του χωριού, χωρίς να δείξουν τις κακές τους προθέσεις. Τότε μια άλλη ομάδα στρατιωτών ορμάει με τα πολυβόλα όπλα και βάλλει κατά των συγκεντρωμένων, ενάντια στον άμαχο πληθυσμό. Έπειτα κατευθύνονται προς τα σπίτια, παραβιάζουν τις θύρες των σπιτιών, βάζουν φωτιά και σκοτώνουν όσους απέμειναν.

Ναυτικός αποκλεισμός

Σαν σήμερα το 1966 το ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο "Joanna V", με πλοίαρχο τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, διασπά το ναυτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι Βρετανοί στο ρατσιστικό καθεστώς Σμιθ της Ροδεσίας και ανεφοδιάζει με πετρέλαιο τη χώρα.

Πετρελαϊκή κρίση

Ήταν 5 Απριλίου του 1979 όταν εκδηλώθηκε η 2η Πετρελαϊκή Κρίση, με αφορμή την Ιρανική Επανάσταση.

Παραίτηση Τσοβόλα

Στις 5 Απριλίου το 1992 πραγματοποιείται η επαναληπτική ψηφοφορία στην εκλογική περιφέρεια της Β' Αθήνας, λόγω της έκπτωσης από το αξίωμα του Δημήτρη Τσοβόλα και της παραίτησης όλων των επιλαχόντων του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Την έδρα κατέκτησε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης.

Εμπρησμοί από τούρκικο χέρι

Οι πυρκαγιές και βομβιστικές επιθέσεις σε ελληνικά νησιά ήταν έργο τουρκικών υπηρεσιών. Η ομολογία αυτή αναφέρεται μεταξύ άλλων σε απόρρητη έκθεση του Τμήματος Ερευνών του πρωθυπουργικού γραφείου στην Τουρκία, η οποία αφορά το σκάνδαλο των σκοτεινών σχέσεων κράτους και παρακράτους στη γείτονα μετά το 1993. Τα στοιχεία της απόρρητης έκθεσης έφερε στο φως της δημοσιότητας στις 5 Απριλίου του 1998 η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", το δημοσίευμα της οποίας επιβεβαίωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση είχε στο πρόσφατο παρελθόν συγκεκριμένα στοιχεία για τουρκικούς εμπρησμούς σε ελληνικά νησιά.

"Sea Diamond"

Ήταν 5 Απριλίου του 2007, όταν το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο "Sea Diamond", με 1.153 επιβάτες και 390 μέλη του πληρώματος, εξοκείλει ανοικτά της Σαντορίνης. Η επιχείρηση διάσωσης είναι επιτυχημένη, ωστόσο δύο άνθρωποι αγνοούνται: ο 45χρονος Γάλλος Ζαν-Κριστόφ Αλέν και η 16χρονη κόρη του Μοντ.

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια