default-image

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον κορυφαίο Κρητικό λυράρη

Κρήτη
Σήμερα το τελευταίο αντίο στον κορυφαίο Κρητικό λυράρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον κορυφαίο λυράρη από το Ρέθυμνο, Γεράσιμο Σταματογιαννάκη.

Ο Γεράσιμος, όπως ήταν γνωστός στους απανταχού Κρήτες έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών και η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τρίτη 5 Απριλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ρεθύμνου. Η ταφή θα γίνει στο χωριό του στα Ακούμια Ρεθύμνου.

Ο Γεράσιμος Σταματογιαννάκης γεννήθηκε στ' Ακούμια της επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου το 1931. Από τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας συνεργάστηκε με μεγάλους λαουτιέρηδες όπως ο Γιάννης Μαρκογιαννάκης, ο Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης, ο Νίκος Μανιάς, ο Μανόλης Κακλής κ.α.

Από τις συνθέσεις του που θα μείνουν στην ιστορία είναι τα τραγούδια «Εγώ έχω ένα παράπονο», «Εστέρησές μου τη χαρά», «Εγώ δεν είχα βάσανα», «Εμπόδιο η αγάπη σου», «Άχι ντουμάνια και φωθιές», «Πολλές φορές μου το 'πανε», «Φεγγάρι μου χαμήλωσε» και δεκάδες άλλες συνθέσεις του, που έχουν μείνει στην ιστορία και συνεχίζουν να ακούγονται, να χορεύονται και να τραγουδιούνται στα κρητικά γλέντια.

Τα βήματά του στην κρητική μουσική συνεχίζει ο λαγουτιέρης γιος του Σταύρος Σταματογιάννης, με σπουδαίες μουσικές συνθέσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News