default-image

Βερολίνο: Για εμάς οι συνομιλίες δεν υπάρχουν

Ελλάδα
Βερολίνο: Για εμάς οι συνομιλίες δεν υπάρχουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχόλιο του Βερολίνου δε θέλει να προκαλέσει διαταραχή των σχέσεων Ελλάδας-ΔΝΤ, σχετικά με τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου, το οποίο επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα.  

«Για εμάς οι συνομιλίες αυτές δεν υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας να κινείται στην ίδια γραμμή, ενώ επανέλαβε για το θέμα της αξιολόγησης ότι μπορεί να ολοκληρωθεί έως το Πάσχα, «παρότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες». Θέμα κουρέματος χρέους δεν υπάρχει, τόνισε εκ νέου.

«Δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές φιλικών συνομιλιών και κατόπιν το περιεχόμενο τους να δημοσιοποιείται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ. «Για εμάς αυτές οι συνομιλίες δεν υπάρχουν», τόνισε.

"Δε θα διχαστούμε με το ΔΝΤ"

Ο ίδιος, σύμφωνα με το in.gr, υπογράμμισε ότι δε θα υπάρξει διχασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Πάντως, ακριβώς αυτή την "αδυναμία" του Βερολίνου για παραμονή του ΔΝΤ φέρεται να εκμεταλλεύεται και ο Π. Τόμσεν. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των WikiLeaks ο Τόμσεν εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί.

Δεν συζητείται κούρεμα χρέους

Από την άλλη, όσο και αν επιθυμεί -κυρίως για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους- να συμμετέχει το ΔΝΤ και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να δεχθεί τις προτάσεις-απαιτήσεις του Ταμείου σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Το ενδεχόμενο κουρέματος είναι εκτός συζήτησης ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ο Μ.Γέγκερ.

«Δεν συζητάται το κούρεμα του ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Μέχρι το Πάσχα η ολοκλήρωση αξιολόγησης

Αν και απομένει ακόμη «πολλή δουλειά» για να ξεπεραστούν οι «πολλές δυσκολίες» το Βερολίνο εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News