Ειδήσεις

Πανελλαδικές: Εκτός ένας στους τρεις...

Ένας στους τρεις υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων θα μείνει εκτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς σχεδόν 104.000 ενδιαφερόμενοι διεκδικούν φέτος 69.985 θέσεις εισακτέων.

Από το σύνολο των παλιών υποψηφίων των γενικών λυκείων τελικά μόνο το 4% επέλεξε το παλαιό σύστημα  των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αντίθετα, το ποσοστό των παλιών υποψηφίων των ΕΠΑΛ που θα ξαναδώσουν εξετάσεις με το παλιό σύστημα είναι μεγαλύτερο και αγγίζει το 12%.

Ο λόγος για τον οποίο οι υποψήφιοι των προηγούμενων ετών επέλεξαν, στην συντριπτική τους πλειονότητα, να εξεταστούν με το νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι επειδή τα μαθήματα είναι λιγότερα. Συγκεκριμένα, με το παλιό σύστημα οι υποψήφιοι εξετάζονταν σε 6 ή 7 μαθήματα, ενώ με το καινούργιο σε 4 ή 5.

Όλοι οι υποψήφιοι έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους. Για πολλούς τα μαθήματα στο σχολείο έχουν ήδη τελειώσει, καθώς χρησιμοποιούν τις απουσίες που τους έχουν μείνει, ώστε να μη χρειάζεται να εμφανίζονται στο λύκειο και να μένουν στο σπίτι για να διαβάσουν.

Για όλους τους μαθητές, πάντως, τα μαθήματα ολοκληρώνονται την Παρασκευή 22 Απριλίου, οπότε και αρχίζουν οι διακοπές του Πάσχα. Μετά τις διακοπές του Πάσχα, τη Δευτέρα 9 Μαίου, στα θρανία τους θα επιστρέψουν ουσιαστικά μόνο οι μαθητές των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων. Οι μαθητές των λυκείων και των γυμνασίων, θα εμφανιστούν στα σχολεία τους ίσα - ίσα για να πάρουν το πρόγραμμα των ενδοσχολικών εξετάσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν φέτος τη Δευτέρα 16 Μαίου.

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια