Ειδήσεις

Ξενάγηση σε σύγχρονα και αρχαία μνημεία στον Πλατανιά

Δεκάδες πολίτες κάθε ηλικίας συμμετείχαν στην πρωτοβουλία του δήμου Πλατανιά να οργανώσει για πρώτη φορά φέτος δωρεάν ξεναγήσεις με τον γενικό τίτλο «Γνωριμία με την Ιστορία, τον Πολιτισμό και το Φυσικό Περιβάλλον του δήμου Πλατανιά».

?

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε χτες Κυριακή 3 Απριλίου και έδωσε την ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες του Πλατανιά να γνωρίσουν το πλούσιο ιστορικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό και φυσικό απόθεμα της περιοχής.

?

Πρώτος σταθμός της χθεσινής ξενάγησης υπήρξε το Καταφύγιο του Πλατανιά, Μουσείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο υπόγειο σύμπλεγμα θαλάμων και στοών που κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις κατοχής για την αποθήκευση πυρομαχικών και στρατιωτικών εφοδίων ενώ στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την περιοχή του Μάλεμε για ξενάγηση και γνωριμία με το Γερμανικό Νεκροταφείο, το Αεροδρόμιο αλλά και τον Υστερομινωικό Θολωτό Τάφο της περιοχής, ολοκληρώνοντας την ξενάγηση στην ιστορική Γέφυρα του Ταυρωνίτη, η οποία κατασκευάστηκε το 1901 επί κρητικής πολιτείας και η οποία αποτελεί νεότερο ιστορικό Μνημείο λόγω και της ιδιαίτερης σημασίας που διαδραμάτισε κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης.

Την πρώτη αυτή ξενάγηση παρακολούθησαν περισσότερα από 50 άτομα, ενώ παρόντες σ' όλη την ξενάγηση ήταν από πλευράς Δήμου Πλατανιά ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Νίκος Δασκαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας - και υπεύθυνος του προγράμματος ξεναγήσεων - κ.Γαβριήλ Κουρής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής κ. Πέτρος Μαρινάκης και ο Πρόεδρος της ΔΚ Πλατανιά κ. Θρασύβουλος Μαράκης.

Το πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων του δήμου Πλατανιά συνεχίζεται την Κυριακή 10 Απριλίου όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αξιόλογα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία και χώρους πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της ΔΕ Βουκολιών. Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ξενάγηση Κυριακή 10 Απριλίου:

- Πάρκο «Χρήστος Πολέντας» - Μνημείο ΟΗΕ «Το δέντρο των Εθνών»

- Βυζαντινή Εκκλησία Αγίου

- Πύργος Βουκολιών

- Μουσείο Εργοστάσιον Τέχνης «Ελαιουργείον»

- Μνημειακή Ελιά Βουβών - Μουσείο Ελιάς Βουβών

Η μετακίνηση των συμμετεχόντων στα σημεία ξενάγησης θα γίνει με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, το οποίο θα αναχωρήσει από τα εξής σημεία συνάντησης:

10.00 πμ: Δημαρχείο Πλατανιά, Γεράνι.

10.30 πμ: Πλατεία Βουκολιών, Βουκολιές.

Τέλος, σημειώνεται ότι λόγω των περιορισμένων θέσεων συμμετοχής (45 θέσεις) οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους - για τη δεύτερη ξενάγηση - έως και την Παρασκευή 8/4, στο τηλέφωνο: 28213 40034 ή στο e-mail: tourism.platanias@gmail.com, καθότι σε περίπτωση μεγαλύτερου αριθμού συμμετοχών θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σχόλια