Ειδήσεις

Έφυγε ο μεγάλος λυράρης Γεράσιμος Σταματογιαννάκης (video)

Η κρητική μουσική πενθεί το χαμό ενός εκ των δασκάλων της λύρας, του κορυφαίου καλλιτέχνη από το Ρέθυμνο, Γεράσιμου Σταματογιαννάκη. Ο Γεράσιμος, όπως ήταν γνωστός στους απανταχού Κρήτες έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών και η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τρίτη 5 Απριλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ρεθύμνου. Η ταφή θα γίνει στο χωριό του στα Ακούμια Ρεθύμνου.

Ο Γεράσιμος Σταματογιαννάκης γεννήθηκε στ' Ακούμια της επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου το 1931. Από τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας συνεργάστηκε με μεγάλους λαουτιέρηδες όπως ο Γιάννης Μαρκογιαννάκης, ο Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης, ο Νίκος Μανιάς, ο Μανόλης Κακλής κ.α.


Από τις συνθέσεις του που θα μείνουν στην ιστορία είναι τα τραγούδια «Εγώ έχω ένα παράπονο», «Εστέρησές μου τη χαρά», «Εγώ δεν είχα βάσανα», «Εμπόδιο η αγάπη σου», «Άχι ντουμάνια και φωθιές», «Πολλές φορές μου το 'πανε», «Φεγγάρι μου χαμήλωσε» και δεκάδες άλλες συνθέσεις του, που έχουν μείνει στην ιστορία και συνεχίζουν να ακούγονται, να χορεύονται και να τραγουδιούνται στα κρητικά γλέντια.

Τα βήματά του στην κρητική μουσική συνεχίζει ο λαγουτιέρης γιος του Σταύρος Σταματογιάννης, με σπουδαίες μουσικές συνθέσεις.

Η παρέα των μεγάλων της κρητικής μουσικής πληθαίνει στον παράδεισο. Μουντόκωστας, Σκορδαλός, Ψαρονίκος, Κλάδος, Μανιάς, Ροδάμανθος, Καρπουζάκης… Καλό ταξίδι δάσκαλε Γεράσιμε. Άμε κι εσύ να γλεντίσεις στον παράδεισο…

Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα από την εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV  "Αποσπερίδα" , με τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, όπου ήταν φιλοξενούμενος ο Γεράσιμος Σταματογιαννάκης.

Μανόλης Βαρδαλαχάκης

Σχόλια