default-image

"Aκέφαλα"τα νοσοκομεία- Μέχρι τη Δευτέρα οι νέοι διοικητές

Κρήτη
"Aκέφαλα"τα νοσοκομεία- Μέχρι τη Δευτέρα οι νέοι διοικητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ακέφαλα» συνεχίζουν να παραμένουν εδώ και μήνες τα νοσοκομεία της Κρήτης μετά την απόφαση της κυβέρνησης για σαρωτικές αλλαγές όπως διατείνεται ή επιλογή προσώπων με πολιτικά κριτήρια όπως πολλοί φοβούνται, αλλά ανέκαθεν συνέβαινε στο χώρο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο όπως αποκάλυψε στο neakriti.gr η νέα διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μαυρομμάτη το θέμα όπως εκτιμά θα έχει κλείσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα με την ανακοίνωση των νέων διοικητών τουλάχιστον στα δύο μεγάλα νοσοκομεία του Ηρακλείου, σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο.Ήδη όπως τόνισε προχωρούν οι διαδικασίες από την 5μελή επιτροπή και θα προχωρήσει σύντομα η επιλογή των προσώπων ανάμεσα στα 90 περίπου βιογραφικά που αφορούν στην Κρήτη.

Πρόσωπα με γνώσεις

Παράλληλα επειδή υπήρξαν πληροφορίες για τα βιογραφικά που έφτασαν σε άλλα νοσοκομεία της χώρας που περιελάμβαναν και πρόσωπα από άλλους εργασιακούς χώρους όπως σερβιτόροι και αεροσυνοδοί, η κα Μαυρομμάτη συμπλήρωσε ότι προφανώς για να τοποθετηθεί κάποιος στη θέση του μάνατζερ υγείας θα πρέπει να έχει μεταπτυχιακό και γνώσεις που αφορούν στο χώρο της υγείας - να έχει υπηρετήσει νοσοκομεία και οργανισμούς-δεν χρειάζεται όμως να είναι γιατρός.

Πάντως μέχρι σήμερα τις θέσεις των διοικητών ανέλαβαν προσωρινά οι διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας οι οποίοι κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης καθημερινών υποθέσεων αλλά και σοβαρών ζητημάτων στο μεταβατικό αυτό στάδιο.

Προβλήματα σε...αναμονή

Σε όλο αυτό το μεταβατικό στάδιο υπάρχουν τεράστια ζητήματα που εκκρεμούν: από τα χρέη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και τις προμήθειες, μέχρι τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και την εκρηκτική αύξηση προσέλευσης ασθενών λόγω οικονομικών δυσκολιών στα νοσοκομεία. Προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όσοι καθίσουν στις "ηλεκτρικές καρέκλες" των διοικητών.

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης εξετάζει τους φακέλους των υποψηφίων για τις θέσεις των διοικητών σε όλη τη χώρα ,ωστόσο η διαδικασία αποδείχθηκε μέχρι σήμερα εξαιρετικά χρονοβόρα.

Σήμα κινδύνου από τους εργαζομένους

Όλο αυτό το διάστημα σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εργαζόμενοι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.  Με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και αποδέκτη και τη  Διοικήτρια της ΔΥΠΕ Κρήτης  Ελένη Μαυρομμάτη οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου αναφέρουν:

"Η κριτική που ασκείται  στην κυβέρνηση για την πρωτόγνωρη απόφαση της να αφήσει τόσους μήνες τα Νοσοκομεία της χώρας χωρίς διοικητές μέχρι να επιλεγούν οι επόμενοι, δεν είχε ως αντικείμενο της ότι δεν θα διοικηθούν τα Νοσοκομεία, αλλά με ποιο τρόπο, αφού με τις τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί πρόσφατα οι μισές αρμοδιότητες προσωρινής διοίκησης δίνονται στον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίες και οι υπόλοιπες στο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται ο διευθυντής της Διοικητικής Υπηρεσίας και δεν μετέχει ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας (τουλάχιστον στο δικό μας) . 

Αυτό το αλλοπρόσαλλο καθεστώς δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, παρεξηγήσεις και αντιπαραθέσεις, ενώ επηρεάζεται η λειτουργία του Νοσοκομείου

"Δε μετέχει στο Δ.Σ ο αναπληρωτής διοικητής"

Πρέπει λοιπόν να αντιληφθούμε ότι με αυτό το προσωρινό στρεβλό καθεστώς δεν μπορεί να ασκηθεί σοβαρή και αποτελεσματική διοίκηση στο Νοσοκομείο, με τον αναπληρωτή  διοικητή - διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας από τη μια να έχει κάποιες αρμοδιότητες,  και από την άλλη το Διοικητικό Συμβούλιο να έχει τις πιο κρίσιμες αρμοδιότητες χωρίς να μετέχει σε αυτό ο αναπληρωτής διοικητής! Πρόκειται για μια στρεβλή κατάσταση η οποία πρέπει να τελειώνει το συντομότερο δυνατόν.

Δυστυχώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται να συνεχίσει το παλαιό μοντέλο διοίκησης των Νοσοκομείων με το διορισμό νέων διοικητών με το παλιό αδιαφανές σύστημα επιλογής, και δεν φαίνεται διατιθεμένη να υλοποιήσει τις δικές της προεκλογικές υποσχέσεις (που αποτελούν σε μεγάλο βαθμό και θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος της υγείας) για ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης με περισσότερες αρμοδιότητες στην εσωτερική υπαλληλική ιεραρχία και διοικητικά συμβούλια με συμμετοχή κοινωνικών φορέων και αυξημένη εκπροσώπηση ιατρών και εργαζομένων.

"Με διαφάνεια και αξιοκρατία"

Σε κάθε περίπτωση όμως ζητούμε οι όποιες αποφάσεις σχετικά με τον ορισμό διοικητή στο Νοσοκομείο μας να ληφθούν με διαφάνεια και αξιοκρατία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να τερματιστεί άμεσα αυτή η πρωτόγνωρη και στρεβλή κατάσταση διοίκησης του Νοσοκομείου μας".

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News