Ειδήσεις

Μεγάλη ανταπόκριση, σε μία διαφορετική αιμοδοσία

Ο Σύλλογος γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας, με σύνθημα "Το αίμα έχει ένα χρώμα", διοργάνωσε την πρώτη του εθελοντική αιμοδοσία, σε συνεργασία με την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, και με την υποστήριξη της τοπικής ενορίας Γρα-Λυγιάς, του Πολιτιστικού Συλλόγου και της ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού.

Επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές στην ιδέα της αιμοδοσίας που σώζει ζωές, πέρασε έξυπνα στα παιδιά και ένα σημαντικό μήνυμα κατά του ρατσισμού.

Η εθελοντική αιμοδοσία που οργάνωσε η μικρή κοινωνία της Γρα Λυγιάς, το πρωί της Σταυροπροσκυνήσεως, πέτυχε απόλυτα το σκοπό της, καθώς συγκεντρώθηκαν 62 φιάλες αίμα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 μ.μ., ενώ έμειναν περισσότεροι από 30 εθελοντές που δεν πρόλαβαν να αιμοδοτήσουν και άλλοι 40 που είτε δεν έπρεπε να δώσουν λόγω αυξημένης αρτηριακής πίεσης, είτε πήραν τηλέφωνο και έμαθαν ότι δεν μπορούσε το συνεργείο λόγω έλλειψης χρόνου να τους εξυπηρετήσει.

«Καταφέραμε αυτή η προσπάθεια να αγκαλιαστεί από όλους τους δημότες της ευρύτερης Ιεράπετρας, καθώς είχε ξεκινήσει εδώ και μέρες μια τεράστια κινητοποίηση με την υποστήριξη των ΜΜΕ και των εθελοντών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», μας είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Γρα Λυγιάς κ. Πόπη Περράκη.

Ο οικισμός της Γρα Λυγιάς, βρίσκεται σε μια αγροτική κατά βάση περιοχή, που έχει την ατυχία να περνούν από το κέντρο της καθημερινά χιλιάδες τροχοφόρα, καθώς διασχίζεται από την επαρχιακή οδό Ιεράπετρας-Βιάννου. Αν και έχουν γίνει κάποια έργα επί νομαρχίας Σήφη Αναστασάκη, για να αρθεί η επικινδυνότητα του επαρχιακού δρόμου, δεκάδες φορές αιματηρά τροχαία ατυχήματα, ανάγκασαν τις οικογένειες των θυμάτων να παρακαλέσουν για μερικές φιάλες αίμα, την ώρα που ο άνθρωπος τους βρισκόταν στο χειρουργείο.

Έτσι η ιδέα που έπεσε από πέρυσι στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων, θεωρήθηκε εξαιρετικά χρήσιμη και φέτος αποφασίστηκε να υλοποιηθεί.

«Ξεκινήσαμε να το συζητάμε από πέρυσι και καταφέραμε φέτος να το οργανώσουμε, μεθοδικά και όσο πιο σωστά γίνεται. Σκοπός μας ήταν, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των παιδιών μας, καθώς και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, στην πανανθρώπινη ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι, εθελοντές είναι, και όσοι δεν μπορούν να προσφέρουν αίμα, αλλά ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τη διάδοση της ιδέας της αιμοδοσίας. Με σύνθημα "το αίμα έχει ένα χρώμα" περάσαμε και ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού, καθώς πλέον έχουμε μάθει να ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία», πρόσθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Γρα Λυγιάς κ. Πόπη Περράκη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια