default-image

Αναπληρωτές και μισθολογική κατάταξη

Ελλάδα
Αναπληρωτές και μισθολογική κατάταξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλέποντας, όσο γίνεται στην πράξη, τα θέματα του Ενιαίου Μισθολογίου του Ν.4354/2015,  αναζητήσαμε στην παραπομπή FAQs (Συχνές απαντήσεις σε ερωτήσεις) του Υπουργείου Οικονομικών περαιτέρω διευκρινήσεις. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (3/4/2016) οι εν λόγω σελίδες παρουσιάζουν σφάλμα, αλλά πριν από μερικές μέρες λειτουργούσαν.

Αμέσως την προσοχή μας τράβηξε η 5η ερώτηση της κατηγορίας Β. Επί της μισθολογικής κατάταξης των υπαλλήλων. Η ερώτηση είναι: «Το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλαμβάνεται μετά την 1-1-2016, μπορεί να αναγνωρίσει χρόνο προϋπηρεσίας για την κατάταξή του σε ΜΚ της κατηγορίας του;» Η απάντηση είναι ότι το εν λόγω προσωπικό μπορεί με αίτησή του να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία του, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προωθημένη μισθολογική εξέλιξη για τα έτη 2016-2017 λόγω της αναστολής μισθολογικής εξέλιξης όλων των υπαλλήλων για τα δύο αυτά έτη (!!!).

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να ξαναπροσλαμβάνονται, αλλά και όσοι τώρα προσελήφθησαν στην Ενισχυτική Διδασκαλία, θα πληρώνονται με βάση το εισαγωγικό κλιμάκιο, όση προϋπηρεσία κι αν διαθέτουν. Φυσικά θίγονται αναπληρωτές που έχουν πάνω από τρία έτη προϋπηρεσίας, οι οποίοι θα δουν τον πενιχρό  μισθό τους να μειώνεται γύρω στα 100€ και πάνω.

Πρόκειται για κατάφωρη αδικία, η οποία δεν κινείται καν στο πνεύμα του υπόλοιπου νόμου. Αν πρέπει να παγώσουν και οι μισθοί των αναπληρωτών, αυτό δεν μπορεί να γίνει με επιστροφή στο εισαγωγικό κλιμάκιο. Μπορεί να γίνει η αναγνώριση της προϋπηρεσίας, αφού υπάρχει η δυνατότητα, καθώς είναι καταχωρισμένη στο σύστημα η προϋπηρεσία του καθενός, και με τά να παγώσει για δύο χρόνια, όπως σε όλο το δημόσιο.

Καλούνται, λοιπόν, ΟΛΜΕ και σύλλογοι αναπληρωτών να αναλάβουν δράση δικαστική και συνδικαλιστική, γιατί εδώ μιλάμε για ρύθμιση που ωθεί στην επαιτεία τους αναπληρωτές. Και αφορά όλες τις κατηγορίες των αναπληρωτών (με ΑΣΕΠ, με προϋπηρεσία, χωρίς προϋπηρεσία). Ιδού πεδίο συλλογικότητας λαμπρό, αφήνοντας στην άκρη την έριδα για τους εν αμφιβόλω διορισμούς του ερχόμενου Σεπτέμβρη.

Παναγιώτης Καρακολίδης

Πηγή: alfavita.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News