default-image

Υπογονιμότητα: Όλες οι εξελίξεις στην εξωσωματική

Κρήτη
Υπογονιμότητα: Όλες οι εξελίξεις στην εξωσωματική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρόβλημα της υπογονιμότητας στην Κρήτη αλλά και γενικότερα έθιξε ο εμβρυολόγος κ. Διαμαντής Δαφνής του Μεσογειακού Κέντρου Γονιμότητας στα Χανιά στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV".

Συγκεκριμένα, ο κ. Δαφνής ανέφερε τα στάδια της διαδικασίας:

- Πρώτα οι γιατροί βλέπουν το status quo της σχέσης του ζευγαριού. Αν έχουν συχνές επαφές, αν προσέχουν τις γόνιμες μέρες του κύκλου, πόσο καιρό προσπαθούν.

- Πραγματοποιούνται κάποιες βασικές εξετάσεις για τη γυναίκα και για τον άνδρα.

«Στη γυναίκα κάνουμε ορμονικό προφίλ και σαλπιγγογραφία, και αν χρειαστεί κολπικό υπερηχογράφημα. Στον άνδρα από την άλλη κάνουμε το γνωστό σπερμοδιάγραμμα. Αυτά είναι τα βασικά εργαλεία για να θέσουμε τις βάσεις για το τι είδους υπογονιμότητα έχουμε», ανέφερε ο κ. Δαφνής.

- «Αν εντοπιστεί πρόβλημα υπάρχουν πολλές μέθοδοι οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας πριν φτάσουμε στην εξωσωματική. Η εξωσωματική βέβαια σίγουρα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας», επισήμανε ο εμβρυολόγος στην εκπομπή.

Στο Ηράκλειο υπάρχει επιτροπή εξωσωματικής. Όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΠΥ μπορούν να περάσουν να πάρουν δωρεάν τα φάρμακα. Από εκεί και πέρα, η εξωσωματική χωρίζεται σε τέσσερις βασικές ενότητες:

- Η πρώτη ενότητα είναι η διαδικασία πρόκλησης ωορρηξίας. Δηλαδή τα ενέσιμα φάρμακα που προμηθεύονται από τον ΕΟΠΠΥ τα χρησιμοποιούμε για περίπου 15 με 20 μέρες.

- Η δεύτερη ενότητα είναι η ωοληψία. Η κυρία κοιμάται και γίνεται η λήψη από τον γυναικολόγο ενώ εξειδικευμένοι εμβρυολόγοι παρακολουθούν την διαδικασία. Την ίδια μέρα δίνει και ο σύζυγος το δείγμα του και γίνεται η γονιμοποίηση.

- Στο τρίτο στάδιο είναι η γονιμοποίηση και καλλιέργεια των εμβρύων.

- Η τέταρτη ενότητα είναι η εμβρυομεταφορά. Η μέθοδος αυτή σου παρέχει 95% πιθανότητα να επιζήσουν τα έμβρυα άρα είναι σα να μην παγώθηκαν ποτέ.

Άπαξ και η γυναίκα μείνει έγκυος, είτε προήλθε από εξωσωματική είτε με φυσιολογικό τρόπο, η κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική και ξεχωριστή. Μπορεί να συμβούν τα πάντα, μπορεί να μη συμβεί τίποτα. Η μόνη διαφορά είναι ότι «υποστηρίζουμε λίγο παραπάνω με φαρμακευτική αγωγή τις κυρίες που έμειναν έγκυοι από εξωσωματική επειδή ήταν τεχνητός ο κύκλος», ανέφερε ο κ. Δαφνής.

Περισσότερα στο σχετικό απόσπασμα από την ενδιαφέρουσα εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV".

Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News