default-image

Σαν Σημέρα:Τα γενέθλια Μητροπάνου και του διάσημου παραμυθά

Σαν Σημέρα:Τα γενέθλια Μητροπάνου και του διάσημου παραμυθά

Ο Μωάμεθ έξω από την Πόλη

Ήταν 2 Απριλίου του 1453, όταν ο Μωάμεθ ο Β' φτάνει έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, επικεφαλής στρατιάς μεγαλύτερης των 200.000 ανδρών. Λίγες εβδομάδες μετά, στις 29 Μαΐου, η Πόλη "πέφτει" και ακολουθεί άγρια σφαγή των κατοίκων της. Ο Μωάμεθ έμεινε τελικά στην ιστορία ως "Πορθητής" και σήμερα θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες μορφές του τουρκικού έθνους. Μέχρι το 1461, σχεδόν όλη η περιοχή που αποτελούσε - μέχρι λίγα χρόνια πριν - τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, περιήλθε στους Οθωμανούς.

Η ιστορία του Καζανόβα

Ήταν 2 Απριλίου του 1725 όταν γεννήθηκε στη Βενετία ο περίφημος Τζάκομο Καζανόβα. Και οι δυο του γονείς ήταν ηθοποιοί. Ο ίδιος έπαιζε βιολί στους δρόμους και τους ταβέρνες και ζούσε πάμφτωχος, μέχρι που έσωσε από τραυματισμό το γερουσιαστή, κόμη Μπραγκαντίν. Αυτή του η πράξη τού εξασφάλισε μεγάλη οικονομική άνεση, κι έτσι μπόρεσε να ταξιδέψει στη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου μυήθηκε στον τεκτονισμό. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους τυχοδιώκτες της ιστορίας. Το όνομά του έγινε συνώνυμο του γόη, καθώς στα απομνημονεύματά του περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις αποπλανήσεις του...

Ο πιο διάσημος παραμυθάς

Σαν σήμερα, εξάλλου, στις 2 Απριλίου του 1805, ήρθε στη ζωή ο γνωστότερος παραμυθάς του κόσμου, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο Δανός συγγραφέας και ποιητής γεννήθηκε στην πόλη Οντένσε, έμεινε ορφανός από πατέρα στα 11 του κι έζησε φτωχικά χρόνια. Έφτιαξε μόνος του ένα μικρό κουκλοθέατρο: Δημιουργούσε με τα χέρια του τις κούκλες κι έδινε παραστάσεις με έργα - κυρίως - του Σαίξπηρ. Κερδίζει την εύνοια του βασιλιά της Δανίας, Φρειδερίκου του 6ου, ο οποίος ενδιαφέρθηκε προσωπικά για τον Άντερσεν, φροντίζοντας για την εκπαίδευσή του. Τα γνωστότερα παραμύθια του είναι "Το ασχημόπαπο", "Το μολυβένιο στρατιωτάκι", "Η μικρή γοργόνα", "Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα" και το "Κοριτσάκι με τα σπίρτα".

Τα γενέθλια του Μητροπάνου

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Απριλίου του 1948 όταν γεννήθηκε στην Αγία Μονή Τρικάλων ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς τραγουδιστές, ο Δημήτρης Μητροπάνος. Σε ηλικία 16 ετών κατεβαίνει στην Αθήνα για να ζήσει μαζί με το θείο του και πριν τελειώσει το γυμνάσιο ξεκινά να εργάζεται σαν τραγουδιστής. Γνωρίζει τον Μπιθικώτση και τον Ζαμπέτα και το 1967 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο, με το τραγούδι "Θεσσαλονίκη". Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, όπως είναι ο Θεοδωράκης, ο Ζαμπέτας, ο Μούτσης, ο Μικρούτσικος, ο Καλδάρας, ο Νικολόπουλος, ο, Χατζηνάσιος, ο Κατσαρός και ο Σπανός. Πέθανε στις 17 Απριλίου του 2012, σε ηλικία 64 ετών.

Επιμ:Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News