default-image

Η πρόληψη των ψυχικών παθήσεων στο "ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ"

Life
Η πρόληψη των ψυχικών παθήσεων στο "ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 2 το μεσημέρι το θέμα της εκπομπής «Πάνω απ όλα η Υγεία μας» με την  Εύα Ντελιδάκη  είναι η πρόληψη των ψυχικών ασθενειών , οι οποίες φυσικά δεν είναι «φαντάσματα»!  Το θέμα είναι επίσης ότι οι ψυχικές παθήσεις κόβουν δεκαετίες ζωής.

Ένα πράγμα πρέπει να έχει κανείς: Είτε μια ψυχή που είναι εκ φύσεως χαρούμενη είτε μια ψυχή που την κάνει χαρούμενη η δουλειά, η αγάπη, η τέχνη και η γνώση.

Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

Η αύξηση της χρήσης των αντικαταθλιπτικών είναι ένα από τα ευρήματα της έρευνας «Η υγεία των Ελλήνων στην κρίση», που εκπόνησε η ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ  σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επιδείνωση της υγείας των Ελλήνων, κυρίως της ψυχικής, ιδιαίτερα στα φτωχότερα στρώματα κάτι που δικαιολογεί και την αυξημένη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών.

Στην έρευνα, το 68% απάντησε ότι χειροτέρεψε η ποιότητα ζωής του, το 56% ότι χειροτέρεψε η κατάσταση της ψυχικής του υγείας, το 29% ότι αναγκάστηκε να αποστερηθεί είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. διατροφής), το 26% ότι δυσκόλεψε η πρόσβαση στο σύστημα υγείας και το 23% ότι αποστερήθηκε φάρμακα για οικονομικούς λόγους, ελλείψεις κ.λπ.

Τον συντονισμό της έρευνας, που διήρκεσε 8 μήνες, είχε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.

Κατά δέκα ως είκοσι χρόνια μειώνουν το προσδόκιμο ζωής οι σοβαρές ψυχικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη, σύμφωνα με βρετανική μετα-ανάλυση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο World Psychiatry.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον δρα Σίνα Φέιζελ, υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι ψυχικές παθήσεις έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής από το κάπνισμα και καλούν τους φορείς υγείας να σχεδιάσουν αποτελεσματικές πολιτικές αντιμετώπισης των νοσημάτων αυτών.

Ο δρ Φέιζελ και οι συνεργάτες του μελέτησαν 20 ήδη δημοσιευμένες έρευνες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια άτομα. Όλες εστίαζαν στη σχέση του κινδύνου θανάτου με διάφορους παράγοντες, όπως οι ψυχικές διαταραχές, η κατάχρηση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η άνοια, ο αυτισμός, οι μαθησιακές δυσκολίες και οι διαταραχές της παιδικής συμπεριφοράς.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, η διπολική διαταραχή συνεπάγεται μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά εννέα ως είκοσι χρόνια, η σχιζοφρένια, δέκα ως είκοσι χρόνια και η σοβαρή κατάθλιψη, επτά ως έντεκα χρόνια, ενώ η κατάχρηση ουσιών, εννέα ως 24 χρόνια. Το κάπνισμα (πάνω από 20 τσιγάρα ημερησίως) μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά οκτώ ως δέκα χρόνια, κατά μέσο όρο.

Ενας στους τέσσερις θα εμφανίσει ψυχική διαταραχή

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, περίπου ένα στα τέσσερα άτομα θα εκδηλώσει κάποια ψυχική διαταραχή σε κάποια φάση της ζωής του, ενώ αρκετοί από τους πρόωρους θανάτους αποδίδονται στην αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον δρα Φέιζελ, επειδή εξακολουθεί να υπάρχει ο διαχωρισμός μεταξύ των οργανικών (σωματικών) παθήσεων και των ψυχικών, με το κοινωνικό στίγμα που συνεπάγονται οι τελευταίες, οι ψυχικά πάσχοντες δεν τυγχάνουν κατάλληλης θεραπείας, επειδή δεν αναζητούν εγκαίρως βοήθεια ή φοβούνται το κονωνικό στίγμα.

Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν με άλλη φιλοσοφία  , καθώς η ολιστική ψυχιατρική  είναι το ζητούμενο

Λογω του ότι ξερουμε περίπου πως βοηθούν οι ψυχίατροι , μια συμπληρωματική τοποθέτηση , της Νατάσα Βασιλάκη υποστηρίζει !

Τι πρέπει να κάνει κανείς για να καταφέρει να ελέγξει την ψυχική του ασθένεια σε αποτελεσματικό βαθμό:

1) Να παίρνει ορθομοριακά συμπληρώματα διατροφής σύμφωνα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο που ενδείκνυται για την περίπτωση του. (Αυτά είτε μπορούν να αντικαταστήσουν εξ ολοκλήρου τα συμβατικά ψυχοφάρμακα, είτε να επιτρέψουν στον ψυχικά ασθενή να είναι καλά παίρνοντας μια υποδόση, δηλαδή μικρότερη δόση συμβατικών ψυχοφαρμάκων).

2) Να κάνει ορθομοριακή διατροφή με βιολογικά προϊόντα και να αποφεύγει τις τροφές στις οποίες έχει δυσανεξία.

3) Να κάνει καθημερινά επαρκώς αερόβια άσκηση (κατά προτίμηση το πρωί, οπόταν ο οργανισμός έχει μέγιστα επίπεδα κορτιζόλης) και επιπλέον να περπατά τουλάχιστον για μία ώρα καθημερινά.

4) Να πίνει καλής ποιότητας νερό, απαλλαγμένο από χλώριο, φθόριο, μόλυβδο, αμίαντο κλπ. και να πλένεται (ντους) με φιλτραρισμένο νερό. Να μην κολυμπά σε πισίνες με χλωριωμένο νερό.

5) Να μην καπνίζει, (ενεργητικά ή παθητικά) να μην παίρνει καφεΐνη, να μην τρώει συχνά ζάχαρη, να μην πίνει αλκοόλ, να μην κάνει χρήση ναρκωτικών.

6) Να μην ζει σε περιβάλλον με πολλά καυσαέρια, βαρέα μέταλλα, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τοξίνες ή αλλά χημικά δηλητήρια ούτε και γεωπαθητική ακτινοβολία. Να κάνει τακτικά αποτοξίνωση από όλα αυτά.

7) Οι συνθήκες και ο τρόπος ζωής του να μην τον στρεσάρουν πολύ.

8) Να αποκατασταθεί η υγεία του εντέρου του και γενικά όλου του πεπτικού σύμφωνα με τις επιταγές της εναλλακτικής ιατρικής (απαλλαγή από Candida Albicans, σύνδρομο διαπερατού εντέρου, δυσκοιλιότητα κλπ.)

9) Να αποκατασταθούν άλλου είδους προβλήματα υγείας (π.χ. δυσανεξίες και πάσης φύσεως αλλεργίες, ειδικά οι «εγκεφαλικές» αλλεργίες δηλ. οι ευρύτερα οριζόμενες αλλεργικές αντιδράσεις που εκδηλώνονται και με συμπτώματα ψυχικών ασθενειών) με πρωτόκολλα (μεθόδους) ολιστικής / εναλλακτικής ιατρικής.

10) Να κάνει παράλληλα κάποιες άλλες εναλλακτικές θεραπείες με ορθό τρόπο π.χ. ομοιοπαθητική, οζονοθεραπεία, (προσοχή, η οζονοθεραπεία να μην γίνεται συνέχεια και «άρπα-κόλλα»), βιοσυντονισμό κλπ.

11) Να κάνει θεραπείες Ενεργειακής Συντονιστικής (μεθόδου Χαβέλα) και Νευροανάδρασης. (προαιρετικά).

Νομίζω ότι τώρα καταλάβατε γιατί είναι πιο απλό το συμβατικό μοντέλο: διότι εκεί παίρνεις το χάπι σου και ησυχάζεις. Το να διεκδικείς την υγεία σου με τον εναλλακτικό τρόπο είναι μια δύσκολη υπόθεση, διότι η σημερινή τεχνολογία και ο σημερινός τρόπος ζωής δεν βοηθούν καθόλου αυτό το μοντέλο ζωής. Ενώ λίγες γενιές πριν ο τρόπος που ζούσαν οι άνθρωποι τους ανάγκαζε να κινούνται και να ζουν πιο υγιεινά απ' ότι σήμερα, η ζωή στις μεγαλουπόλεις του σήμερα μας δυσκολεύει

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ

«I am feeling blue» λένε οι Άγγλοι όταν θέλουν να εκφράσουν τη θλίψη ή τη στεναχώρια τους, κάτι που φαίνεται ότι έχει εφαρμογή και στην πραγματικότητα.

Σε δυο ξεχωριστές έρευνες όπου συμμετείχαν 127 και 130 άτομα, αντίστοιχα, διαπιστώθηκε ότι η θέαση ενός χαρούμενου φιλμ (κωμωδία) και ενός στενάχωρου video κλιπ η αντίληψη των χρωμάτων των συμμετεχόντων ήταν διαφορετική.

Μετά την παρακολούθηση των φιλμ οι συμμετέχοντες έπρεπε να διακρίνουν μια σειρά χρωμάτων: κόκκινο, κίτρινο, πράσινο ή μπλε.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rochester που διεξήγαγαν τα δυο πειράματα διαπίστωσαν ότι η στεναχώρια επηρεάζει συγκεκριμένο φάσμα των χρωμάτων στον άξονα μπλε-κίτρινου και όχι στον άξονα κόκκινου-πράσινου.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν ορισμένες οπτικές διεργασίες και συγκεκριμένα ότι η θλίψη προκαλεί αλλοιώσεις στην αντίληψη κάποιων χρωμάτων.

Μια πιθανή εξήγηση για τη δυσκολία αντίληψης των χρωμάτων στο φάσμα του μπλε-κίτρινου χρώματος είναι ότι η διάκρισή τους σχετίζεται με τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη τα επίπεδα του οποίου μεταβάλλονται όταν στεναχωριόμαστε.

 Για την πρόληψη των ψυχικών παθήσεων με μια διαφορετική οπτική γωνία συζητούν με την Εύα Ντελιδάκη

Ο Βασίλης Κονταξάκης Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Κατερίνα Μπιτζαράκη   Παιδοψυχίατρος  Διευθύντρια του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Ηρακλείου

Η Μαίρη Παντέρη διαιτολόγος -διατροφολόγος  

Ο Μανώλης Στρατάκης Βιοχημικός

Και η Νατάσα Βασιλάκη Πτυχιούχος Κλινικής ΨυχολογίαςΝΑΤΑΣΑ  ΒΑΣΙΛΑΚΗ Πτυχιούχος    

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News