Ειδήσεις

Την άλλη εβδομάδα τα... μαντάτα για τους αγρότες

Με καθυστέρηση μηνών, αλλά και με την ελπίδα τουλάχιστον να ανταποκρίνονται στα πραγματικά στοιχεία των παραγωγών και να δικαιώνουν τις ενστάσεις τους (αν και εφόσον είναι σωστές), έρχονται προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας τα οριστικά δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης.

Η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε χθες όλες εκείνες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί, γύρω από τα οριστικά τους δικαιώματα, την καταβολή του υπόλοιπου της επιδότησής τους για την περίοδο 2014-2015 (!), αλλά και όσα πρέπει να γνωρίζουν γύρω από τη διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους για τη φετινή χρονιά.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης εξήγησε ότι ως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας οι παραγωγοί αναμένεται να ξέρουν τα οριστικά τους δικαιώματα, δηλαδή τα χρήματα τα οποία θα λαμβάνουν μέχρι και το 2020.

«Αυτά θα δημοσιοποιηθούν από τους φορείς που ενεργοποίησαν πέρυσι τα δικαιώματα των παραγωγών. Όποιοι και αν είναι αυτοί. Είτε είναι ιδιώτες, είτε συνεταιριστές», είπε στην εφημερίδα μας ο Ανδρέας Στρατάκης.

Τι γίνεται όμως αν ο παραγωγός διαφωνήσει με τα οριστικά δικαιώματα που θα του κοινοποιήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ; Ο κ. Στρατάκης απαντά: «Ο παραγωγός, την όποια διαφωνία είχε, την έχει εκφράσει μέσω της ένστασης που κατέθεσε. Και γι' αυτό είχαμε και πάνω από μισό εκατομμύριο ενστάσεις. Οι οποίες ελπίζω, θεωρώ και εύχομαι, να έχουν καταλήξει στη δικαίωση των παραγωγών. Και έτσι σήμερα και να συναινέσουν και να συμφωνήσουν. Αν υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι παραγωγοί δεν έχουν δικαιωθεί, σίγουρα θα υπάρξει ένα θέμα και ένα πρόβλημα. Εκτιμώ όμως ότι δε θα είναι μια ντε φάκτο διαδικασία»...

Οι πληρωμές

«Με την ανάρτηση των οριστικών δικαιωμάτων», επισήμανε ο Ανδρέας Στρατάκης, «ανοίγει και η πληρωμή. Κατά τις δικές μας εκτιμήσεις πάντα (χωρίς να σταματώ στις όποιες ανακοινώσεις έχει κάνει μέχρι σήμερα το σημερινό υπουργείο, διότι ό,τι έχει πει έχει διαψευστεί), η τελευταία πληρωμή θα γίνει τις τελευταίες μέρες του Απριλίου, δηλαδή παραμονές του Πάσχα. Δηλαδή, πιστεύουμε ότι θα καταβληθεί το υπόλοιπο των επιδοτήσεων από τις 22 μέχρι τις 26 του μήνα».

Η ενεργοποίηση

Την ίδια ώρα, πάντως, παράλληλα αρχίζει και η διαδικασία για την ενεργοποίηση της νέας αίτησης ενιαίας ενίσχυσης για τη φετινή χρονιά.

«Ως γνωστόν και βάσει του κανονισμού, μέχρι τις 16 Μαΐου θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή. Και καταλαβαίνεται ότι αυτό μας δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Ήδη θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει. Αλλά αυτό δεν έχει γίνει εφικτό εξαιτίας του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και πάλι με δικές μας εκτιμήσεις θα καλεστούμε στα μέσα του μήνα να προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση της νέας αίτησης», σύμφωνα με το συνεταιριστή.

«Και θα καλεστούμε και πάλι στο παρά πέντε. Αλλά δεν ευθυνόμαστε εμείς γι' αυτό. Όλα αυτά που γίνονται τώρα θα έπρεπε να έχουν γίνει το 2015. Την αποκλειστική ευθύνη την έχει πάντα ο ΟΠΕΚΕΠΕ και θα την έχει πάντα, και να μην αποποιείται των ευθυνών του», λέει χαρακτηριστικά.

Παιχνίδια ιδιωτών

Την ίδια ώρα, όπως λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, «έχουν ανοίξει και νέες πύλες εισόδου στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εγώ καλώ τον κόσμο να συνεχίσει να εμπιστεύεται την Ένωση Ηρακλείου για την ενεργοποίηση της αίτησής του. Εμείς υποστηρίζουμε την αίτησή του, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Μάλιστα, επισημαίνει ότι υπάρχουν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ιδιώτες έχουν βρει τα στοιχεία των παραγωγών και επικοινωνούν μαζί τους, για να τους πείσουν να εμπιστευτούν αυτούς για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.

«Για μένα είναι ένα θέμα από πού έχουν πάρει τα δεδομένα των παραγωγών και τους ενοχλούν οι ιδιώτες για να τους πουν "ανοίξαμε και σας περιμένουμε"», προσθέτει.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ

Προσπάθειες να μειωθεί το κόστος

Από τη "Γαία Επιχειρείν" γίνεται προσπάθεια να μειωθεί το τιμολόγιο για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, όπως μας λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, στο Ηράκλειο προγραμματίζεται, μετά τη Θεσσαλονίκη, να δημιουργηθεί πλέον γραφείο του φορέα "Γαία Επιχειρείν". Όπως λέει ο κ. Στρατάκης, «έτσι, μέσω του γραφείου, θα επιλύονται σοβαρά ζητήματα των παραγωγών, χωρίς να απαιτείται να ανεβαίνουμε, κάθε φορά, στην Αθήνα»...

Ο συνεταιριστής καταλήγει λέγοντας ότι πρόκειται, ταυτόχρονα με το κόστος ενεργοποίησης, η "Γαία Επιχειρείν" να ανακοινώσει και νέα "προϊόντα"-υπηρεσίες προς τους παραγωγούς.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια