default-image

Τεράστιο κύμα φυγής από τους επιστήμονες της Κρήτης

Κρήτη
Τεράστιο κύμα φυγής από τους επιστήμονες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο βαριά και πιο απελπιστικά από ποτέ βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης οι επιστήμονες και στην Κρήτη. Μετά από χρόνια σπουδών και χρήματα που δαπανήθηκαν, νεαρότεροι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας επιστήμονες αναγκάζονται να εργάζονται οπουδήποτε για τα προς το ζην. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και εκπαιδευτικοί πλέον τραβούν δρόμο προς το εξωτερικό, σε χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία και η Αγγλία, αλλά και σε χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφού μετά την παρατεταμένη κρίση δε βρίσκουν διέξοδο στη χώρα.

Το ένα πέμπτο των γιατρών στο Ηράκλειο έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να φύγει στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι, από τα 2.000 εγγεγραμμένα μέλη στον Ιατρικό Σύλλογο, από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 500 πιστοποιητικά για άτομα που ήθελαν να φύγουν για το εξωτερικό. Πιστοποιητικά που δεν αφορούν μόνο νέους γιατρούς, αλλά και γιατρούς με ειδικότητα και ιατρεία που τα κλείνουν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. «Σε λίγο καιρό δε θα έχουμε γιατρούς να θεραπεύσουν ούτε εμάς τους ίδιους που μένουμε πίσω στη χώρα. Νομίζω ότι η Πολιτεία πρέπει να το δει αυτό, πριν αυτό που εμείς περιγράφουμε ως επιστημονική αιμορραγία γίνει ουσιαστικά κοινωνική "αφυδάτωση" για την Πολιτεία», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Χάρης Βαβουρανάκης, περιγράφοντας την κατάσταση...

Πρακτική που δεν απέχει πολύ από αυτή των μηχανικών, που έχουν υποστεί όσο λίγοι τις τραγικές συνέπειες της κρίσης. Τα μέλη στο Τεχνικό Επιμελητήριο-Τμήμα Ανατολικής Κρήτης αυτή τη στιγμή φτάνουν τα 2.670. Οι εγγραφές, που ξεπερνούσαν κάθε χρόνο πανελλαδικά τις 3.000, το 2015 δεν ξεπέρασαν τις 600, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων για διαγραφή λόγω του κόστους ασφάλισης είναι αποκαλυπτικός. Μέχρι το 2009 κάθε χρόνο στο Ηράκλειο οι αιτήσεις δεν ξεπερνούσαν τις 10 το χρόνο και όλες αφορούσαν συνταξιοδοτήσεις, ενώ το 2015 οι αιτήσεις έφτασαν τις 70, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά μηχανικούς που διαγράφηκαν γιατί δεν είχαν εργασία και δεν μπορούσαν να πληρώνουν τις εισφορές τους. «Αν λάβουμε υπόψη μας ότι έχουμε γύρω στις 280 αποχωρήσεις τα τελευταία τρία χρόνια για λόγους οικονομικούς, ο κόσμος αυτός αναγκαστικά θα πρέπει να εργάζεται κάπου αλλού. Οι χώρες της Ωκεανίας ζητάνε μηχανικούς και ήδη αρκετοί συνάδελφοι δραστηριοποιούνται εκεί, όπως επίσης στα Αραβικά Εμιράτα», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης.

Δικηγόροι, που κατάφεραν να έχουν στα χέρια τους και μετά από πολύ κόπο το πτυχίο τους, εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί ακόμη και σε εργασίες που καμία σχέση δεν έχουν με την επιστήμη τους. Νέοι δικηγόροι και παλαιότεροι, που ασχολούνταν με το τραπεζικό, βρέθηκαν χωρίς εργασία, ενώ το πιο ανησυχητικό, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρης Ροζάκης, είναι το γεγονός ότι οι νέες εγγραφές στους συλλόγους έχουν "παγώσει" από πέρυσι - δείγμα ότι οι νέοι απόφοιτοι των νομικών σχολών φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας εκεί μια καλύτερη τύχη. «Ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων έχει πρόβλημα επιβίωσης. Ωστόσο, η μετανάστευση έχει, νομίζω, κυρίως να κάνει με τους συναδέλφους που τώρα βγαίνουν από τα πανεπιστήμια και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα μεταπτυχιακό, ή διδακτορικό. Να πάνε σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια να ακολουθήσουν μια καριέρα εκεί», τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρης Ροζάκης.

Μαζικό ρεύμα φυγής από τους εκπαιδευτικούς

Σχεδόν μαζικό είναι το ρεύμα μετακίνησης προς το εξωτερικό και για τους εκπαιδευτικούς. Σχολεία σε Γερμανία και Αγγλία, αλλά και άδειες άνευ αποδοχών με διάρκεια από 3 έως και 5 χρόνια είναι σύνηθες φαινόμενο για ανθρώπους που αδυνατούν να ζήσουν με 660 ευρώ. Τόσα είναι τα χρήματα που λαμβάνει ένας νέος εκπαιδευτικός, που, για να ζήσει, δίνει... τροφή στη "μαύρη" εργασία ή κάνει οποιαδήποτε δουλειά για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος" κ. Γιώργος Μακράκης, «πολλοί συνάδελφοι ασχολούνται με επαγγέλματα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που έχουν σπουδάσει, όπως σερβιτόροι, υπάλληλοι σε καταστήματα, κ.λπ.». Αλλά και η γραμματέας του Συλλόγου, κ. Αναστασία Αράπογλου, σημειώνει ότι «έχουν αυξηθεί πολύ οι αιτήσεις για άδειες άνευ αποδοχών, καθώς πολλοί φεύγουν με στόχο να βρουν μια άλλη δουλειά στο εξωτερικό, είτε στο αντικείμενό τους είτε σε οτιδήποτε άλλο».

Ρεπορτάζ:Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News