default-image

"Μάχη" στις πολυκατοικίες για την είσπραξη των κοινοχρήστων

Κρήτη
"Μάχη" στις πολυκατοικίες για την είσπραξη των κοινοχρήστων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινά δράματα, τσακωμοί, εντάσεις, νεύρα που χτυπούν κόκκινο και αγωνία πίσω από τις κλειστές πόρτες των πολυκατοικιών στο Ηράκλειο... Τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση, σε πολλές πολυκατοικίες μαίνεται ο λεγόμενος... ακήρυχτος πόλεμος των κοινοχρήστων!

Οι ένοικοι συνήθως χωρίζονται σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Από τη μια είναι οι καλοπληρωτές και στην αντίπερα όχθη οι συστηματικοί μπαταχτσήδες, που είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω κουτοπονηριάς έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών των κοινοχρήστων. Το αποτέλεσμα, οι μισοί ένοικοι να κυνηγάνε τους άλλους μισούς και να χάνουν τον ύπνο τους, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο η πολυκατοικία, που συνήθως έχει μια κοινή παροχή, να μείνει χωρίς νερό και χωρίς κοινόχρηστο ρεύμα!

Σε πολλές περιπτώσεις, σε ένα φαινόμενο που έχει δημιουργήσει νέο "ρεύμα" στην τοπική κτηματαγορά, απεγνωσμένοι, απαυδισμένοι ένοικοι μαζεύουν όπως μπορούν χρήματα, αγοράζουν ένα οικόπεδο εκτός πόλης και φτιάχνουν άρον-άρον ένα προκάτ, φεύγοντας κακήν-κακώς για να γλιτώσουν από το εφιαλτικό σκηνικό στις πολυκατοικίες...

Τσακωμοί, γκρίνιες, ακόμη και ξύλο στις πολυκατοικίες του Ηρακλείου μεταξύ κακοπληρωτών και μπαταχτσήδων

Ας τα δούμε αναλυτικά... Τα τελευταία χρόνια, όπως εξήγησε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, σε μια ακόμα από τις πολλές "παρενέργειες" και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, έχει πάρει διαστάσεις το φαινόμενο των μπαταχτσήδων.

Οι μπαταχτσήδες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Υπάρχουν εκείνοι που αντικειμενικά, είτε επειδή έμειναν άνεργοι, είτε επειδή υπέστησαν άγριο "τσεκούρι" στο εισόδημά τους, δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα κοινόχρηστα που τους αναλογούν. Υπάρχουν την ίδια ώρα όμως και εκείνοι που "παρασιτούν" εις βάρος των άλλων. Βρίσκουν, δηλαδή, ως πρόσχημα την κρίση και σταματούν να πληρώνουν ακόμα και για χρόνια ολόκληρα, πίνοντας στην υγειά των... κορόιδων!

Επίσης παρατηρείται έντονα και το εξής φαινόμενο: Νοικάρηδες αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς τους και στη συνέχεια εγκαταλείπουν τα διαμερίσματά τους... Γίνονται "καπνός", αφήνοντας "φέσι" ακόμα και χιλιάδων ευρώ στους ιδιοκτήτες!

Η κοινή παροχή

Το μεγάλο πρόβλημα, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, στην περίπτωση ειδικά της πόλης του Ηρακλείου είναι ότι σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό πολυκατοικιών, παλιών κυρίως, δεν υπάρχουν χωριστές παροχές νερού αλλά μία παροχή. Αυτό είναι ο συνήθης κανόνας και έχει να κάνει με την ανεπάρκεια νερού στο δίκτυο ύδρευσης τα προηγούμενα χρόνια. Σε πολλές περιπτώσεις, η πολυκατοικία έχει μία δεξαμενή, στην οποία καταλήγει η παροχή της ΔΕΥΑΗ, και από την οποία στη συνέχεια υδρεύονται τα διαμερίσματα. Ο μετρητής ύδρευσης της ΔΕΥΑΗ μετράει το νερό που περνάει από την κεντρική παροχή της πολυκατοικίας και καταλήγει στη δεξαμενή. Στη συνέχεια γίνεται εσωτερικός επιμερισμός του λογαριασμού.

Η ΔΕΥΑΗ δε γνωρίζει λοιπόν, δεν την ενδιαφέρει ποιοι ένοικοι πληρώνουν ή δεν πληρώνουν. Λογίζει έναν καταναλωτή, όλη την πολυκατοικία.

Το ίδιο συμβαίνει με τη ΔΕΗ. Το κοινόχρηστο ρεύμα στις πολυκατοικίες, για τα φώτα, το ασανσέρ κ.τ.λ., είναι ενιαίο.

Οπότε, όταν μαζευτεί μεγάλη οφειλή, η ΔΕΗ επίσης κινεί διαδικασίες διακοπής του ρεύματος στις πολυκατοικίες.

Ενδεικτικό ακόμη των διαστάσεων... μάστιγας που έχει πάρει ο πόλεμος των κοινοχρήστων στο Ηράκλειο είναι και το εξής φαινόμενο: Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των πολυκατοικιών, έναντι αμοιβής πολλές φορές, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, "σπάνε" τη συμφωνία και εγκαταλείπουν, αφού δεν πληρώνονται ούτε οι ίδιες!

Τα "ραβασάκια" και το ξύλο!

Το τελικό στάδιο του εφιάλτη, στον κύκλο αυτό του πολέμου των κοινοχρήστων, είναι συνήθως πανομοιότυπο... Στις πολυκατοικίες καταφτάνουν τα "ραβασάκια" διακοπής νερού και ρεύματος. Η εταιρεία διαχείρισης δεν υπάρχει πια. Φυσικά δεν υπάρχει και ένοικος που να εκτελεί χρέη διαχειριστή, αφού τη δουλειά αυτή την έκανε η εταιρεία. Και ένα πρωί οι ένοικοι ψάχνονται μεταξύ τους, συγκαλούν εκτάκτως γενικές συνελεύσεις σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσουν τα χειρότερα...

Φυσικά το τι σκηνικό επικρατεί, το τι χαμός γίνεται στις συνελεύσεις δε χρειάζεται να περιγραφεί... τσακωμοί, γκρίνιες, καβγάδες, απειλές, ακόμα και ξύλο!

Συχνά, προκειμένου να μην κοπεί το νερό, γίνεται ένας διακανονισμός με τη ΔΕΥΑΗ, που όμως απαιτεί μια αρκετά αξιόλογη προκαταβολή οφειλής. Έτσι, οι καλοπληρωτές, τα κορόιδα της υπόθεσης, αναγκάζονται, έχοντας τα δικά τους οικονομικά ζόρια, να βάλουν το χέρι στην τσέπη για χρέη άλλων!

Φεύγουν για να μείνουν σε προκάτ!

Πέρα από τις κοινωνικές διαστάσεις και το καθημερινό δράμα, ο ακήρυχτος πόλεμος των κοινοχρήστων στην πόλη του Ηρακλείου έχει αρχίσει και αλλάζει και το χάρτη στην τοπική αγορά ακινήτων.

Όπως επισημαίνει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, «υπάρχει ένα μαζικό κύμα φυγής από τις πολυκατοικίες, που εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο... Απελπισμένοι, αγανακτισμένοι οικογενειάρχες, που δεν μπορούν να υποστούν άλλο το "Γολγοθά" με τους μπαταχτσήδες και τη συνεχή υποβάθμιση των πολυκατοικιών, την κάνουν με ελαφρά βήματα... Σπεύδουν να μαζέψουν όπως-όπως, απ' όπου μπορούν, μερικά χρήματα, να αγοράσουν ένα οικόπεδο εκτός πόλης και να φτιάξουν ένα φθηνό προκάτ! Το μέσο κόστος για οικόπεδο και προκάτ είναι περί τις 140.000 ευρώ. Δεν είναι φυσικά διόλου αμελητέο ποσό, αλλά είναι μια κίνηση διαφυγής από το αδιέξοδο στις πολυκατοικίες»...

Ρεπορτάζ:Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News