default-image

Έριδες προκαλούν τα τραπεζοκαθίσματα στο λιμάνι Χανίων

Κρήτη
Έριδες προκαλούν τα τραπεζοκαθίσματα στο λιμάνι Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την μείωση του παραχωρούμενου χώρου, στον οποίο αναπτύσσουν οι καταστηματάρχες τα τραπεζοκαθίσματά τους στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων, από τα 6.000 τετραγωνικά μέτρα στα 4.600 τετραγωνικά μέτρα προχωρά με απόφασή του το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων.

Η απόφαση που θα έχει άμεση ισχύ, αφορά το σύνολο των καταστηματαρχών που διατηρούν επιχειρήσεις στο παλιό λιμάνι, ενώ η μείωση αυτή, δεν είναι ισόποση ανά κατάστημα, καθώς υπάρχουν σημεία που θα υποστούν μεγαλύτερο περιορισμό χώρου και άλλα που θα επηρεαστούν ελάχιστα. Ο σχεδιασμός έγινε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, που αφορούν στις αποστάσεις που τηρούνται σε σχέση με τη θάλασσα ή την είσοδο του καταστήματος.

Το θέμα, προκάλεσε τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών του ενετικού λιμανιού, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι με τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, καθώς ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων Μιχάλης Βλαχάκης απουσίαζε.

Ο δήμαρχος Χανίων υποστήριξε πως η μείωση του χώρου είναι μικρότερη σε σχέση με αυτή που όριζε παλαιότερη, εγκεκριμένη από το ΚΑΣ απόφαση, ενώ άφησε να γίνει σαφές πώς πέρα από συζητήσεις δεν μπορεί να παρέμβει στην απόφαση ενός θεσμοθετημένου οργάνου.

«Οι καταστηματάρχες ζήτησαν να υπάρξει ένας διάλογος για τη βελτίωση του σχεδίου, είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να κάνουν τις προτάσεις, ωστόσο αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποφάσεις θεσμοθετημένων οργάνων και υπάρχει κάποια διαδικασία. Εγώ δεν μπορώ να δεσμευτώ για κάτι συγκεκριμένο. Δεν μπορώ να καταργήσω κανένα θεσμοθετημένο όργανο. Θα μεταφέρω όλα αυτά στον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, ο οποίος ήταν εκτός Χανίων γιατί δεν ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση με τους καταστηματάρχες. Ο διάλογος είναι στο τραπέζι, θα δούμε αν μπορούν να υπάρξουν τροποποιήσεις γιατί ο χρόνος τρέχει», δήλωσε ο Μιχάλης Βάμβουκας.

Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες, τόνισαν ότι για κάποιους επιχειρηματίες η μείωση αυτή φτάνει σε τέτοιο ποσοστό που απειλεί με κλείσιμο τις επιχειρήσεις τους και ζήτησαν, να τεθεί σε διάλογο το ενδεχόμενο της μείωσης του χώρου, αλλά σε μικρότερο ποσοστό.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα, Σταύρος Μαρινάκης «θα ξεκινήσουμε από το επιχείρημα που προβάλλεται ότι θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα της παλιάς πόλης. Εμείς θέλουμε να βελτιωθεί πιο πρώτα απ' όλους, αλλά δεν μπορούμε να ξεκινάμε από τη μείωση των χώρων που έχουν δοθεί για τραπεζοκαθίσματα.

Υπάρχουν προβλήματα στην παλιά πόλη, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και ξαφνικά βρισκόμαστε μπροστά σε μια μελέτη που κόβει το 23% του συνόλου των τραπεζοκαθισμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια καταστροφική εικόνα για τους καταστηματάρχες, χωρίς να βελτιώνει το μνημείο. Όταν αφαιρέσει τις γραμμές και μειώσει τα τραπεζοκαθίσματα δεν βελτιώνεται ούτε η εικόνα του μνημείου ούτε τίποτα άλλο. Άρα ξεκίνησε από το τέλος, αντί να ξεκινήσει από την αρχή».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News