default-image

Ιεράπετρα: Ποιά έργα έγιναν και ποιά εκκρεμούν

Κρήτη
Ιεράπετρα: Ποιά έργα έγιναν και ποιά εκκρεμούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ικανοποιημένος για το έργο που έχει παρουσιάσει  η νέα Δημοτική  Αρχή  κατά τους πρώτους 18 μήνες tης θητείας της , δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο, μέχρι τα τέλη του 2016 , να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές στους συνεργάτες του , τους οποίους έχει τοποθετήσει σε  θέσεις ευθύνης,  επιβράβευσε με κολακευτικά λόγια την εργατικότητα και το ζήλο με τον οποίο προσπαθούν να επιλύσουν τα καθημερινά προβλήματα του  Ιεραπετρίτη δημότη, δήλωσε ευχαριστημένος  απο την απόδοση των αντιδημάρχων του και των ειδικών συνεργατών του, επισημαίνοντας ωστόσο , ότι η προσπάθεια να παραχθεί αξιοπρεπές δημοτικό έργο σε όλους τους ΟΤΑ είναι δύσκολη με  την κουτσουρεμένη ΣΑΤΑ.

«Ο νέος  Δήμος Ιεράπετρας έχει ΣΑΤΑ μόνο 400.000 ευρώ, από το 1.600.000 που είχε στο παρελθόν. Με αυτά τα χρήματα προσπαθούμε να καλύψουμε τις βασικότερες και τις πιο επείγουσες ανάγκες των δημοτών μας .Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την καθαριότητα και την εμφάνιση της πόλης και των χωριών μας ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν.

Έχουμε ολοκληρώσει το έργο της ανάπλασης  των πεζοδρομίων, του ποδηλατόδρομου,καθώς και τις δεντροφυτεύσεις  του  κέντρου , μετά την απομάκρυνση των δέντρων που προκαλούσαν διάφορα προβλήματα στις πλάκες των πεζοδρομίων  και στις βάσεις των κτηρίων,  ενώ έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην καθαριότητα», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

H ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο Δήμος Ιεράπετρας έχοντας μείνει πάρα πολύ πίσω στην ανάδειξη των αρχαιολογικών του θέσεων, εδώ και μήνες ,έχει βάλει στόχο να κερδίσει με συντονισμένες ενέργειες το χαμένο έδαφος.

«Επειδή έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι για το Δήμο μας η ανάδειξη της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συγκροτήσαμε την Επιτροπή Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, με πρόεδρο τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ Γιάννη Ροβιθάκη και συνεργαζόμαστε στενά με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ Χρύσα Σοφιανού, προσφέροντας τη βοήθεια μας στις ανασκαφικές  έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Βοηθούμε τους αρχαιολόγους στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων μας, στη θέση «Γαϊδουροφάς» Ανατολής, στην αποκάλυψη του Ρωμαϊκού θεάτρου στη θέση Βιγλιά, στον Αζοριά Καβουσίου, στο Μύρτο, και στη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στο Μινωϊκό οικισμό της νήσου Χρυσής, όπου έχει βρεθεί το μεγαλύτερο Μινωϊκό  εργαστήριο  παραγωγής πορφύρας της Μεσογείου, που είχε να κάνει με  την επεξεργασία των οστράκων murex.

 Όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες ,θα γίνουν όλα όσα απαιτούνται ώστε να  γίνουν επισκέψιμες αυτές οι  θέσεις και να συμπεριληφθούν αυτές οι αρχαιότητες, στους τουριστικούς οδηγούς. Στο μεταξύ  σύντομα οι κάτοικοι , οι μαθητές και οι επισκέπτες , θα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ιεράπετρας, με την επίσκεψη τους στο ψηφιακό Μουσείο , το οποίο ετοιμάζεται και θα λειτουργήσει, στο ισόγειο του παλιού Δημαρχείου, δίπλα στο αστυνομικό μέγαρο», πρόσθεσε ο κ Καλαντζάκης.

Η αγροτική οδοποιία

Στα θέματα της αγροτικής οδοποιίας τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος Ιεράπετρας, έπειτα από έναν άνομβρο χειμώνα δεν είναι αξεπέραστα και είναι πάρα πολύ λίγα.

«Μακάρι να είχαμε έναν βροχερό χειμώνα , γιατί έχουμε απόλυτη ανάγκη το νερό της βροχής , προκειμένου να υποτηρίζουμε τις αγροτικές καλλιέργειες, και ας είχαμε πολλά περισσότερα προβλήματα στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο.  Εμείς είμαστε σε συνεννόηση πάντως με τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, ο οποίος έχει σχεδιάσει να εκτελέσει ένα πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε αγροτικούς δρόμους, όπου υπάρχουν τα δίκτυα του,  και σε όποια τμήματα απομείνουν θα ασχοληθούμε εμείς», συμπλήρωσε ο κ Καλαντζάκης.

Καλώντας τους δημότες που δεν έχουν πληρώσει τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ύδρευσης, να σπεύσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους , πριν η υπηρεσία ύδρευσης ξεκινήσει να αφαιρεί τα υδρόμετρα τους, είπε ότι , «έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται η μελέτη για την αναβάθμιση των τεσσάρων μεγάλων παιδικών χαρών της πόλης, καθώς και του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής   στην περιοχή της Σαρακήνας.  Καταργήσαμε τη μικρή παιδική χαρά της Γρα Λυγιάς γιατί φιλοξενούνταν σε ιδιωτικό οικόπεδο, το οποίο μας είχε ζητήσει πίσω ο ιδιοκτήτης του, αλλά δεν έχουμε πειράξει την παιδική χαρά του Καβουσίου όπως μας κατηγορούν.

Η προστασία του βόρειου παραλιακού μετώπου

Προετοιμάζουμε  την ωρίμανση των μελετών για την προστασία του βόρειου παραλιακού μετώπου από τη θάλασσα, καθώς και την κατασκευή του καινούργιου φάρου στην ανατολική πλευρά του λιμανιού. Εδώ και 100 χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί ούτε ένας καινούργιος φάρος στη χώρα μας. Η Ιεράπετρα θα είναι η πρώτη πόλη που θα κατασκευάσει καινούργιο φάρο μετά από έναν αιώνα», μας είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θ Καλαντζάκης.

Τέλος για τα πολλά προβλήματα που παρατηρούνται στον δημοτικό φωτισμό της περιφερειακής οδού Κύπρου , μετά την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, υποστήριξε ότι, «αναζητούμε ένα κονδύλι 500.000 ευρώ περίπου, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά , για τα οποία έπρεπε να είχαν βρεθεί νωρίτερα οι σωστές λύσεις , πριν ξηλωθούν οι ξύλινοι στύλοι και τα καλώδια της ΔΕΗ. Το αίτημα για τη χρηματοδότηση αυτού του έργου από την περιφέρεια Κρήτης δεν είχε θετική απάντηση και για το λόγο αυτό δεν έχουμε ακόμα αποκαταστήσει τα προβλήματα στο δημοτικό φωτισμό».

Κλείνοντας ο κ Καλανζάκης  , είπε ότι  «δημοτικός υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας με μεγάλη εμπειρία στα σχέδια πόλης, ασχολείται με την προοπτική της επέκτασης του σχεδίου πόλης, ανατολικά της νέας περιφερειακής οδού στις τοποθεσίες  Τζιβέρι, Λιβάδια και Παραδείσια».

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News