Ειδήσεις

Πρεμιέρα της αύξησης των εισιτηρίων σε μνημεία-μουσεία

Ο κύβος ερρίφθη και από σήμερα  πλέον και επισήμως ,Έλληνες και ξένοι επισκέπτες που θελήσουν να επισκεφθούν αρχαιολογικά μουσεία και μνημεία της Κρήτης μεταξύ αυτών και την Σπιναλόγκα θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς οι  τιμές των εισιτήριων είναι πλέον αυξημένες παρουσιάζοντας διπλασιασμό ακόμη και τετραπλασιασμό σε σχέση με τις περυσινές.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των προηγούμενων ημερών από φορείς κυρίως της Ανατολικής Κρήτης για την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει σε  κατακόρυφη αύξηση ακόμη και σε κάποιες περιπτώσεις κατά 400% στην τιμή εισιτηρίου όπως στην περίπτωση της Σπιναλόγκα , η κυβέρνηση δεν έκανε βήμα πίσω, έμεινε στην αρχική της απόφαση, με  την σημερινή ημέρα να σηματοδοτεί την αλλαγή προς τα πάνω στις τιμές ,με καλά γνωρίζοντες της τοπικής αγοράς να κάνουν λόγο για κίνηση που θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό που θεωρείται και η βαριά βιομηχανία της Κρήτης.

Συγκεκριμένα

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου :από 6 € στα 10

Αρχαιολογικός χώρος Κνωσσού και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Από 10€ στα 16€(διάρκειας 3 ημερών)

Νήσος Σπιναλόγκα: από 2€ στα 8€

Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας: από 4€ στα 6€

Αρχαιολογικός χώρος Φαιστού: από 4€ στα 8 ευρώ€

Σπήλαιο Ψυχρού: από 4€ στα 6€

Στον αρχαιλογικό χώρο της Κνωσσού η είσοδος θα είναι στα 16 ευρώ , απο 10 που ισχύει μέχρι και σήμερα, μαζί με την επίσκεψη την ίδια μέρα και στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου .

Παρά την θύελλα αντιδράσεων που προηγήθηκε από φορείς της Ανατολικής Κρήτης για την "απαγορευτική και συνάμα καταστροφική" για τον τουρισμό σκέψη του Υπουργείου να αυξήσει από τα 2 στα 8 ευρώ την τιμή στη Σπιναλόγκα ,στον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο,το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ενέδωσε στις διαμαρτυρίες φορέων και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ,προχωρώντας επισήμως πλέον στην ανακοίνωση της τελικής τιμής που θα ισχύσει, από σήμερα, 1η Απριλίου και αυτή καθορίζεται στα 8 ευρώ.

Από το Υπουργείο Πολιτισμού ,γίνεται αναφορά στην αύξηση της τιμής του εισιτήριου κάνοντας μάλιστα το ίδιο λόγο για "σημαντική αύξηση" ανατρέχοντας στην εισήγηση της Επιτροπής για την τιμολογιακή πολιτική που συστήθηκε για να επανεκτιμήσει τις ισχύουσες τιμές εισόδου. Η επιτροπή λοιπόν τονίζει μεταξύ άλλων ότι καθόρισε τη συγκεκριμένη τιμή βάσει και της μεγάλης προσέλευσης των επισκεπτών η οποία ωστόσο όπως διευκρινίζει δεν προέρχεται εξαιτίας του  αρχαιολογικού αλλά του τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος που έχει το κοινό για το νησί και για αυτό ο χώρος δεν έχει περιληφθεί στα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΥΠΠΟΑ με την Ε.Ε για την ανάδειξη αρχαιοτήτων.

Επίσης το Υπουργείο στο έγγραφο του που φέρει την υπογραφή του Αριστείδη Μπαλτά,επισημαίνει ότι η αναμενομένη αύξηση των εσόδων που θα επιφέρει η ραγδαία αύξηση της τιμής του εισιτηρίου προορίζεται και για τη δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης επισκεπτών. Ωστόσο αυτό ενδεχομένως που δεν έχει σκεφτεί το Υπουργείο, και υπογραμμίζουν τοπικοί φορείς  είναι το γεγονός ότι η κατακόρυφη αύξηση του εισιτηρίου ενδεχομένως να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να αποτρέψει την ίδια ώρα επισκέπτες και κυρίως οικογενειάρχες και δη Έλληνες που ως γνωστόν έχουν βιώσει την οικονομική κρίση στο πετσί τους να επισκεφθούν είτε ένα μουσείο είτε ένα μνημείο , πόσο μάλλον το νησί της Σπιναλόγκας.

Για παράδειγμα η επίσκεψη για μια οικογένεια με 4 μέλη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού και εν συνεχεία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου από 40 ευρώ που της στοιχίζει σήμερα ,εάν το επισκεφθεί σε 13 ημέρες το ποσό εκτοξεύεται στα ύψη φθάνοντας στα 64 ευρώ. Επίσης μια επίσκεψη στην κοσμοπολίτικη Σπιναλόγκα από 8 ευρώ που είναι σήμερα, εκτοξεύεται στα 32 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι πάντως οι παραπάνω τιμές θα είναι μειωμένες κατά 50% κατά το διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου .

Μερικές από τις  αντιδράσεις των φορέων

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών και Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης κ. Παπανικολάου υποστήριξε μεταξύ άλλων, στο neakriti.gr,  ότι "καλό θα ήταν να γινόταν μια σταδιακή και όχι απότομη αύξηση με ταυτόχρονη βελτίωση των εσωτερικών τμημάτων των αρχαιολογικών μουσείων  και των περιβάλλοντων χώρων τους. Και  λέω ναι στην σταδιακή αύξηση , για να δούμε και πως θα αντιδράσουν οι αγορές γιατί πολύ φοβάμαι ότι από αυτήν την απότομη αύξηση θα υπάρξει αρνητική επίδραση." Για το θέμα με την τιμή στην Σπιναλόγκα ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο" για μία όχι καλή απόφαση από πλευράς Υπουργείου. Καλό θα ήταν η αύξηση να είναι της τάξης των 4-5 ευρώ και σίγουρα όχι αυτή η απότομη αύξηση."

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης προς τον Υπ. Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά για την αλόγιστη και άνευ προηγουμένου αύξηση που επέβαλε στα εισιτήρια εισόδου στη νήσο Σπιναλόγκα.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την εν λόγω απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, κατά τη συνάντησή του με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιο Ζερβό, όπου τον ενημέρωσε για την απάντηση που έλαβε από τον κ. Μπαλτά, στην υπ' αριθμ. 1026/4.2.2016 αναφορά του με θέμα: «Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων».     

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

Σχόλια