Ειδήσεις

Αγωνίζονται οι εργαζόμενοι για το μέλλον του ΠΑΓΝΗ

Η απαράδεκτη εικόνα που εμφανίζει το ΠΑΓΝΗ οδηγεί τους εργαζόμενους να λάβουν σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών . Νωρίς το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε  παγκρήτια σύσκεψη των επικουρικών εργαζομένων  ,ως συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης από το σωματείο του Ηρακλείου και της δίωρης στάσης εργασίας όλων των εργαζομένων  την  περασμένη Τετάρτη.

Στην ανακοίνωση του σωματείου αναφέρεται:

"Την Πέμπτη 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου μας με τους επικουρικούς εργαζομένους όλων των κατηγοριών του νοσοκομείου.Μέσα από τη σύσκεψη τονίστηκε: πως οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος έφεραν αποτέλεσμα, η αναγκαιότητα της συνέχισης των κινητοποιήσεων και ο συντονισμός με τους υπόλοιπους επικουρικούς αλλά και με τους εργαζομένους της παιδοψυχιατρικής που λήγουν οι συμβάσεις τέλος Σεπτέμβρη  και με τους συναδέλφους 5μηνιτες.  Η σύσκεψη επαναβεβαίωσε το αίτημα να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι μας που οι συμβάσεις τους λήγουν τον Σεπτέμβρη του 2016.  Υπενθυμίζουμε ότι τρεις φορές έχει ανανεωθεί η σύμβαση των παραπάνω εργαζομένων και τυχόν απόλυση τους θα σημάνει παραπέρα υποστελέχωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών των νοσοκομείων του νησιού μας.Οι 65 συνάδελφοι μας καλύπτουν ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό που λείπει και είναι ειδικότητες  γιατρών, νοσηλευτών, μαιών, μεταφορέων ασθενών, διοικητικών, τεχνολόγων, ακτινολόγων κλπ.Σήμερα, χρειάζεται όχι μόνο να παραμείνουν στη θέση τους οι παραπάνω συνάδελφοι αλλά να προσληφθεί κι επιπλέον προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου που είναι μεγάλες και δεν καλύπτονται με δηλώσεις εντυπωσιασμού όπως έκανε η 7η Υ.ΠΕ. και το Υπουργείο Υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

 Να προχωρήσουμε σε παγκρήτια κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια μετά την παγκρήτια σύσκεψη σε συνεργασία με τα άλλα σωματεία της Κρήτης.Να πάρουν μέρος οι επικουρικοί εργαζόμενοι στη Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία στις 7 του Απρίλη και να συμμετέχουν σε 48ωρη απεργία αν η κυβέρνηση φέρει ο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - λαιμητόμο στη Βουλή.Να κλιμακώσουμε τον αγώνα και να τον συντονίσουμε με τα σωματεία και τους επικουρικούς εργαζόμενους των άλλων νοσοκομείων της χώρας.Να απευθυνθούμε σε όλα τα εργατικά σωματεία, συλλόγους ασθενών και λαϊκούς φορείς να συμβάλουν αποφασιστικά στον αγώνα των εργαζομένων των νοσοκομείων συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις εκδίδοντας ψηφίσματα συμπαράστασης ή όποια άλλη μορφή αγώνα επιλέξουν.

Και σ' αυτούς τους καιρούς οι αγώνες των εργαζομένων  μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Πα.Γ.Ν.Η. καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό της Κρήτης, τα εργατικά σωματεία, συλλόγους και λαϊκούς φορείς σε κοινό αγώνα για: Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους. Άμεση στελέχωση των νοσοκομείων με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με μόνιμη σταθερή εργασία. Μονιμοποίηση εργαζομένων επικουρικών, συμβάσεων κλπ. Κανένα κλείσιμο, καμία συγχώνευση, καμία συρρίκνωση κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 28 Μάρτίου  πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Χειρουργείου και του Αναισθησιολογικού στον εκτελούντα χρέη διοικητή.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Στην κινητοποίηση εκφράστηκε η αγανάκτηση και η πρόθεση των εργαζομένων να διεκδικήσουν ουσιαστικά επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης του Χειρουργείου και του Αναισθησιολογικού που τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων χωρίς να αντικατασταθεί με το ανάλογο μόνιμο προσωπικό.Το Χειρουργείο είναι μικρογραφία των σοβαρών ελλείψεων που έχει το νοσοκομείο σε προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες. Ενδεικτικά η διοίκηση του Σωματείου μαζί με τους εργαζομένους παρουσίασαν τις σοβαρές ελλείψεις. Στο Αναισθησιολογικό υπηρετούν 18 νοσηλευτές με την προϊσταμένη και χρειάζονται 24, στο Χειρουργείο με την προϊσταμένη είναι 35 και χρειάζονται 42, καθώς επίσης υπάρχει μεγάλο υπόλοιπο κανονικής άδειας του 2015 και για τα δύο αυτά τμήματα.

Η λύση που προτάθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα (λειτουργία 4 κρεβατιών για ένα μήνα). Απλά δίνει τη δυνατότητα χορήγησης αδειών περασμένων ετών και μεταθέτει το πρόβλημα για μετά το Πάσχα. Η μόνη λύση είναι η στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό και όχι με εργαζόμενους ελαστικών σχέσεων εργασίας. Αυτό το αίτημα έχει αναδειχθεί σε όλες τις κινητοποιήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει διεκδικώντας παράλληλα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Σε κάθε άλλη περίπτωση την ευθύνη φέρει το υπουργείο Υγείας, η 7η ΥΠΕ και η διοίκηση του νοσοκομείου».

Φωτογραφίες :Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια