default-image

Υψώνουν "τοίχο"κατά της "αρπαγής" του ENISA

Κρήτη
Υψώνουν "τοίχο"κατά της "αρπαγής" του ENISA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο πιο κοντά έρχεται το νησί στην αρπαγή του ENISA τόσο και γιγαντώνονται οι φωνές που θέλουν την παραμονή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο .Μετά και το ρεπορτάζ του neakriti.gr για το μέλλον του σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας που βρίσκεται πλέον στον αέρα , εφόσον βάλει λουκέτο  η έδρα του ENISA στο Ηράκλειο, ο ένας μετά τον άλλο οι φορείς του Ηρακλείου παίρνουν θέση  ζητώντας να παραμείνει στο Ηράκλειο ο Οργανισμός.

Το πρωί ο Δήμαρχος Ηράκλειου Βασίλης Λαμπρινός τάχθηκε υπέρ της παρουσίας του ENISA και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το Ηράκλειο δε θα εγκαταλείψει τη μάχη και  η  έδρα του ΕΝΙΣΑ που είναι το Ηράκλειο θα παραμείνει.Επίσης θέση στο θέμα πήρε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωεπιμελητηρίου και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλέιου κ. Μανόλης Αλιφιεράκης κάνοντας λόγο για  «χαριστική βολή» που έρχεται με την ομόφωνη απόφαση  της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου, ουσιαστικά ολοκληρώνεται η από χρόνια μεθοδευμένη αποχώρηση του «ENISA» από το Ηράκλειο. Η εν λόγω απόφαση, προσθέτει  αποτελεί πλήγμα για τον τόπο, και θα πρέπει να γίνει ακόμη και τώρα μια ύστατη προσπάθεια να ακυρωθεί η προαναφερθείσα απόφαση.

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πηγές , οι διαδικασίες απομάκρυνσης του ENISA από την Κρήτη που δρομολογούνται εδώ και δύο χρόνια, επισπεύδονται και μάλιστα παρά το γεγονός ότι το καταστατικό προβλέπει ότι οι όποιες συζητήσεις θα γίνονταν το 2019 , υπάρχει καταστρατήγηση του συμφώνου .Επίσης άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει μεθοδευτεί η αποχώρηση του ENISA με την δρομολόγηση  της σιωπηλής και οικειοθελούς αποχώρησης των υπαλλήλων προς την Αθήνα και θεωρείται σχεδόν τετελεσμένο  είναι ότι από το Σεπτέμβριο δεν θα υφίσταται  ENISA στην Κρήτη.

Την ίδια ώρα εκπαιδευτικοί ,γονείς και μαθητές ζουν με έναν ακόμη πονοκέφαλο. Στις 12 Απριλίου το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Σχολείων στις Βρυξέλλες θα αποφασίσει για την ανανέωση  ή όχι της πιστοποίησης του Σχολείου .Καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι η απόφαση θα είναι θετική και το σχολείο θα πάρει το πράσινο φως λειτουργίας για 3 ακόμη χρόνια.

Μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων κ. Gian Andrea Garancini, τόνισε ότι δεν θα επιτρέψουμε επουδενί να κλείσει το σχολείο. Είναι ανεπίτρεπτο και απάνθρωπο. Είμαι αισιόδοξος για την θετική απόφαση στα μέσα Απριλίου από τις Βρυξέλλες . Αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το σχολείο θα κλείσει από τη μία στιγμή στην άλλη, Ακόμη και αν  ο ENISA μεταφερθεί στην Αθήνα , η σχολική μονάδα μπορεί να λειτουργήσεις για επιπλέον διάστημα 2-3 ετών και θα κινήσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με την συνδρομή και των τοπικών φορέων για παραμονή του σχολείου στο νησί μας

Αναλυτικά η δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου :

Δέκα ολόκληρα χρόνια ο ΕΝΙΣΑ έχει έδρα του το Ηράκλειο. Πρόκειται για τον μοναδικό Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ελληνικό έδαφος, στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί και Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, επίσης μοναδικό ευρωπαϊκό σχολείο στην χώρα. Εδρεύει στο Ηράκλειο από το 2005 και σε συνδυασμό και με άλλα ερευνητικά ιδρύματα, αποτελούν για το νησί σημείο αναφοράς στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας. Κι ενώ οι αποφάσεις σε Κοινοτικό και Εθνικό επίπεδο αναφορικά με τον Οργανισμό θέλουν την έδρα στο Ηράκλειο μέχρι και το 2020, παρατηρείται από το 2011 μία προσπάθεια απαξίωσης με απώτερο σκοπό την οριστική απομάκρυνση του ΕΝΙΣΑ από το Ηράκλειο.

Παρά τις δυσκολίες ωστόσο ο Δήμος Ηρακλείου, με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας,  δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί και να αντιστέκεται βρίσκοντας κάθε φορά, που η έδρα του Οργανισμού απειλούνταν με απομάκρυνση, λύσεις. Ο Δήμος Ηρακλείου και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατάφεραν να εξασφαλίσουν πόρους για τη μεταστέγαση του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας ενώ και το Υπουργείο Παιδείας απάντησε θετικά στο θέμα της στελέχωσης του και στο θέμα του Ευρωπαϊκού Απολυτηρίου. Ωστόσο μετά από όλα αυτά υπάρχει απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επικαλείται οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, που επισημαίνει την  ανάγκη διοίκησης του  Οργανισμού από το Γραφείο Αθηνών, προτείνοντας την εγκατάλειψη της κρητικής έδρας.Η πόλη του Ηρακλείου, ως έδρα του ENISA απετέλεσε στρατηγική επιλογή ενίσχυσης των Περιφερειών και της περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απομακρυνθεί από Κράτος Μέλος της Ε.Ε. Ευρωπαϊκός Οργανισμός, ή  Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας.Καλούμε την Κυβέρνηση, τους Ευρωβουλευτές και τους Βουλευτές, καλούμε τους φορείς του τόπου, έστω και την ύστατη τούτη ώρα, να συμβάλλουν έτσι ώστε να μην απομακρυνθεί η έδρα του Οργανισμού από την Κρήτη και το Ηράκλειο. Είναι μια «πρωτιά» που το Ηράκλειο ούτε αξίζει, ούτε θέλει. Ο Δήμος Ηρακλείου δεν μπορεί να δεχθεί ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης του ENISA. Και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη μάχη …

Η επιστολή του κ. Αλιφιεράκη προς τον κ. Μίχαλο Κωνσταντίνο Αναπληρωτή Πρόεδρο των Ευρωεπιμελητηρίων και  Πρόεδρο Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας  έχει ως εξης:

Όπως ίσως γνωρίζετε, ο «ENISA» είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών ο οποίος από την σύστασή του είχε έδρα στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποτελεί το μοναδικό αποκεντρωμένο όργανο της Ε.Ε. που βρίσκεται στην Ελλάδα η οποία και έχει επενδύσει αρκετά χρήματα τόσο για την υποδομή όσο και για την λειτουργία του. Ο «ENISA» δημιουργήθηκε για να ενδυναμώσει τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Κρατών μελών της Ε.Ε. και της επαγγελματικής κοινότητας να αποφεύγει, να διευθύνει και να ανταποκρίνεται σε προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών. Προκειμένου να πετύχει το στόχο του, ο «ENISA» αποτελεί ένα κέντρο εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα Ασφάλειας των Δικτύων και Πληροφοριών και προωθεί τη συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές υλοποίησαν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει σχετικά με την λειτουργία του «ENISA» στο Ηράκλειο, στην πορεία  διαχωρίστηκε το διοικητικό κέντρο του οργανισμού που εδρεύει στο Ηράκλειο ενώ το επιχειρησιακό κέντρο στην Αθήνα. Η «χαριστική βολή» έρχεται με την ομόφωνη απόφαση στις 16/3/2016 της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου, ουσιαστικά ολοκληρώνεται η από χρόνια μεθοδευμένη αποχώρηση του «ENISA» από το Ηράκλειο. Επιπλέον πολλές από τις διαπιστωμένες δυσλειτουργίες με βάση τις οποίες πάρθηκε η απόφαση για σπάσιμο του οργανισμού σήμερα έχουν βελτιωθεί. Η Ελλάδα έχει δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία υπερσύγχρονων γραφείων 4500 τμ στο Ηράκλειο που σήμερα στεγάζουν περίπου 10 υπαλλήλους καθώς επίσης έχει ολοκληρωθεί και το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας.

Κύριε Πρόεδρε,

Το Επιμελητήριο μας, από την αρχή της λειτουργίας του Οργανισμού στήριζε αδιαλείπτως την παρουσία του στο νησί, με παρεμβάσεις ή άλλες πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα το συνέδριο που συνδιοργανώσαμε με θέμα την ασφάλεια του Κυβερνοχώρου. Η παραμονή του ENISA στο νησί μας συμπίπτει σε έναν εκ των βασικών στόχων της Ε.Ε, δηλαδή την περιφερειακή ανάπτυξη ενώ δεν θα πρέπει να αμελείται η αγαστή συνεργασία του Οργανισμού με το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, το οποίο τον φιλοξενεί, και από το οποίο «εξαρτάται» μέρος των λειτουργιών του. Μιλώντας με όρους, καθαρά περιφερειακής στρατηγικής, άποψή μας, είναι ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί πλήγμα για τον τόπο, και θα πρέπει να γίνει ακόμη και τώρα μια ύστατη προσπάθεια να ακυρωθεί η προαναφερθείσα απόφαση. Για όλα τα παραπάνω σας παρακαλούμε για την στήριξή και την παρέμβασή σας και ως αντιπρόεδρος του Ευρωεπιμελητηρίου προκειμένου να παραμείνει ο ENISA στο Ηράκλειο.

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη -Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News