default-image

Απρίλιος:Η ιστορία του τέταρτου μήνα του χρόνου

Απρίλιος:Η ιστορία του τέταρτου μήνα του χρόνου

Δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα. Ο δεύτερος μήνας της άνοιξης μάς χτυπάει την πόρτα και μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθεί η κλασική παροιμία που τον φέρει να κουβαλάει στις... αποσκευές του τον πρόλογο του καλοκαιριού. Ένας μήνας που έρχεται φουριόζος με μια βαριά κληρονομιά από το Μάρτη και πολλά γεγονότα που περιμένουν να πάρουν μια θέση στην ημερολογιακή ατζέντα του.

Απρίλης, ο τέταρτος μήνας του χρόνου σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, και ένας από τους τέσσερις του χρόνου, με 30 ημέρες. Ο κατεξοχήν μήνας της άνοιξης, όπως λέει και το όνομά του, το οποίο προέρχεται από το λατινικό "Aprilis" που με τη σειρά του "κατάγεται" από το ρήμα "aprire", δηλαδή ανοίγω, παραπέμποντας φυσικά στην άνοιξη. Απρίλης που μπαίνει με ένα ψέμα, όπως κάθε χρόνο, στη ζωή μας. Ένα ψέμα που αποτελεί από τα πιο δημοφιλή παγκόσμια έθιμα, γεγονός που μας κάνει επιφυλακτικούς σε ό,τι μαθαίνουμε πως γίνεται την πρώτη μέρα του μήνα, με τους δημοσιογράφους να μην ξεφεύγουν από αυτό, προσπαθώντας να φανταστούν ό,τι πιο πιστευτό και κοντινό στην επικαιρότητα που θα κάνει πολλούς να "τσιμπήσουν"...

Οι περισσότεροι πάντως ελπίζουν ότι η περιβόητη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει τόσο πολύ και αναμένεται με αγωνία, δε θα είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα, όπως βεβαίως και η έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία έχουν υποσχεθεί οι δανειστές και κυρίως ο επικεφαλής του Eurogroup. Μέσα στον Απρίλη περιμένουμε να δούμε αν θα υλοποιηθεί και η περιβόητη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, και φυσικά τι εξελίξεις θα υπάρξουν στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού.

Ο Απρίλης θα ανοίξει την αυλαία της τουριστικής περιόδου, καθώς φέρνει και το Πάσχα ή, για να είμαστε ακριβείς, τη Μεγάλη Εβδομάδα, αφού η Κυριακή του Πάσχα είναι Πρωτομαγιά. Ανοιξιάτικος ο μήνας και για το λόγο αυτό αφιερωμένος στη θεά Αφροδίτη από τους Ρωμαίους, οι οποίοι γιόρταζαν την πρώτη μέρα του Απρίλη, τα "Veneralia", προς τιμήν της θεότητας της αγάπης και της ομορφιάς. Μόνο που για τους Ρωμαίους ο Απρίλης δεν ήταν ο τέταρτος, αλλά ο δεύτερος μήνας του ημερολογίου τους, πριν την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου από το βασιλιά Νούμα Πομπίλιο περί τα 700 π.Χ.

Το σήμα, πάντως, για την έναρξη της άνοιξης δόθηκε φέτος νωρίς, καθώς οι παραξενιές του καιρού έφεραν τα πάνω κάτω σε αυτό το χειμώνα, κάνοντας μέχρι και τις διάσημες κερασιές του Τόκιο και της Ουάσινγκτον - δώρο οι τελευταίες από την Ιαπωνία - να ανθίσουν νωρίς.

Ρεπορτάζ:Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News